Avaringumas keliuose pasmerktas didėti

Nors avarijas vis dažniau sukelia moterys ir jaunuoliai, pagrindiniai tragedijų kaltininkai – stikliuko mėgėjai

Nors Lietuvoje vairuojančių moterų gerokai mažiau nei vyrų, tačiau dailiosios lyties atstovių dalyvavimas eisme jaučiamas vis labiau. Kad ir kaip būtų gaila, Kauno teisėsaugininkai spalį užfiksavo ne itin džiuginančius faktus: damos vis dažniau tampa eismo nelaimių kaltininkėmis. Laimė, kad dauguma tokių avarijų nepasižymi itin skaudžiomis pasekmėmis.

Apdaužė šešis automobilius

Pirmasis spalio savaitgalis prie vairo sėdusioms moterims Kauno gatvėse virto košmaru. Policijos pareigūnai suskaičiavo, kad dailiosios lyties atstovės sukėlė net tris iš penkių laikinojoje sostinėje įvykusių eismo nelaimių, kuriose buvo sužaloti žmonės, o viena vairuojanti pareigūnė sugebėjo apdaužyti net šešis automobilius.

Bene didžiausią nuostabą prieš savaitę teisėsaugininkams sukėlė sekmadienio pavakarę Vydūno alėjoje, Kauno technologijos universiteto 14-ojo bendrabučio kieme įvykusi avarija, į kurią pateko net septynios transporto priemonės. Tądien apie 17.30 val. ties Vydūno alėjos 25-uoju numeriu pažymėtu namu esančioje aikštelėje atbuline eiga važiavęs „Peugeot 306” markės automobilis kliudė savo kelyje pasimaišiusias kitas šešias transporto priemones: „Mitsubishi Carisma”, „BMW 316”, „Renault Laguna”, „Volkswagen Passat” ir porą „Volkswagen Golf”.

Pasak policijos pareigūnų, moteris neatsižvelgė į kelio sąlygas bei savo automobilio ypatumus, todėl jo nesuvaldė ir atsitrenkė į kitus. Kaip tik tuo metu pliaupė lietus, todėl matomumas buvo labai menkas.

Savo vardo ir pavardės nepanorusi viešinti 31-erių metų Vidaus reikalų ministerijos Vidaus tarnybos I pulko instruktorė grandinė E.A. vairuotojo pažymėjimą gavo prieš dešimtmetį. Ji savo pasiaiškinime teigė avariją sukėlusi netyčia, nes sumaišė akceleratoriaus ir stabdžio pedalus.

Pirmojo pulko pareigūnė, anot teisėsaugininkų, nelaimės metu buvo ne tarnyboje ir visiškai blaivi.

Laimė, pastarojo įvykio metu žmonės nenukentėjo. Rimtesnės automobilių meistrų pagalbos prireiks neatidžios vairuotojos automobiliui, o kitos jos kliudytos transporto priemonės, kaip teigė policijos pareigūnai, apgadintos nesmarkiai.

Trys iš penkių

Iš viso spalio 7-8 dienomis Kauno mieste įvyko penki įskaitiniai eismo įvykiai, kurių metu neišvengta sužeistųjų. Iš jų tris, pirminiais duomenimis, sukėlė moterys. Įvertindami tai, kokią dalį tarp visų vairuotojų užima dailiosios lyties atstovės, policijos pareigūnai priversti gerokai susirūpinti taip netikėtai šoktelėjusiais avaringumo rodikliais, bylojančiais būtent apie moterų neatsargumą gatvėse.

Viena sunkiausių eismo nelaimių įvyko šeštadienį, prabėgus vos trylikai minučių po 20 val., Kauno miesto pakraštyje – vakarinio lanksto atkarpoje, vedančioje nuo Raudondvario plento link Žemaičių plento. „Toyota Corolla” markės automobilis, vairuojamas 24-erių metų kaunietės Jurgitos B., dirbančios 1-osios Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjo padėjėja, partrenkė iš dešinės pusės į važiuojamąją kelio dalį išėjusį 53-ejų metų pėsčiąjį, gyvenantį Šakių rajone, Lekėčiuose. Dėl patirtų kaukolės ir menties lūžimų bei kitų sužalojimų greitosios pagalbos medikai nukentėjusįjį nedelsiant pristatė į Kauno medicinos universiteto klinikas (KMUK).

Dar viena eismo nelaimė šeštadienio pavakarę įvyko prekybos miestelio „Urmas” teritorijoje. Čia apie 17 val. „BMW 316” vairavusi 28-erių metų kaunietė Sigita N. nepraleido iš dešinės pusės atvažiavusio „Saab 9000” markės automobilio. Eismo nelaimėje buvo sužeista avariją sukėlusi moteris, kuri dėl patirtų sužalojimų buvo paguldyta į KMUK, o drauge su ja vykusi keleivė po medikų apžiūros, suteikus būtiną pagalbą, buvo išleista į namus.

Lengviausios pasekmės tą patį šeštadienį buvo trečiajame vairuojančios moters sukeltame įskaitiniame eismo įvykyje. Kapsų gatvėje apie 16.40 val. atbuline eiga važiavęs automobilis „Mazda 626”, vairuojamas 23-ejų metų Aurelijos P., parbloškė ir nesunkiai sužalojo važiuojamąja kelio dalimi ėjusią 71-erių metų amžiaus pėsčiąją. Netoliese nelaimės vietos gyvenanti garbaus amžiaus nukentėjusioji, greitosios pagalbos medikams ėmus nerimauti dėl jos sveikatos būklės, buvo pristatyta į KMUK, tačiau, suteikus pirmąją pagalbą, išleista į namus.

Jaunuoliams – griežtesnės sankcijos

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Eismo priežiūros tarnybos pareigūnų teigimu, ne ką ramesnė situacija keliuose buvo ir sekmadienį. Teisėsaugininkų duomenimis, beveik pusės (48 proc.) visų tądien Kaune užregistruotų automobilių avarijų kaltininkėmis pripažintos būtent moterys. Pirmąją šio mėnesio savaitę daugiau nei penktadalį visų eismo nelaimių Kaune „inicijavo” taip pat dailiosios lyties atstovės.

Pagrindinės tokių avarijų priežastys: saugaus atstumo nesilaikymas ir neatidus važiavimas atbuline eiga. Pastaroji problema ypač dažnai pastebima automobilių stovėjimo aikštelėse. Paprastai tokios avarijos apsieina be didesnių nuostolių ir skaudesnių pasekmių, tačiau policijos pareigūnai sako vis tiek jaučiantys būtinybę įspėti vairuotojas būti atidesnes gatvėse ir akyliau stebėti aplinką sėdint prie automobilio vairo.

Dar viena aštrėjanti problema – jauni vairuotojai, kurie prie vairo praleidę mažiau nei penkerius metus. Tokie eismo dalyviai sukelia apie penktadalį visų automobilių avarijų. Iki šiol pareigūnai į tai žiūrėdavo gan atlaidžiai, tačiau nuo šiol ketinama imtis griežtesnių priemonių. Už sukeltas eismo nelaimes iki šiol dažniausiai atsipirkdavę piniginėmis baudomis, dabar mažą vairavimo stažą turintys vairuotojai, anot pareigūnų, neteks teisės vairuoti automobilį nuo trijų mėnesių iki pusmečio.

Girti vairuotojai tebesiautėja

Policijos departamento duomenimis, net dvidešimt avarijų praėjusią savaitę sukėlė neblaivūs vairuotojai. Jose vienas žmogus žuvo ir dar 42 buvo sužeisti. Šeimos nariai, kiti artimi žmonės sėdo važiuoti su neblaiviais vairuotojais ir skaudžiai nukentėjo. Bene tradicinės ir tragiškai pasibaigusių avarijų priežastys: alkoholis ir nepagarba vieni kitiems keliuose.

Policijos pareigūnai sako, kad eismo dalyviai nepaiso Kelių eismo taisyklių nurodymo, jog elgesys kelyje grindžiamas savitarpio pagarba ir atsargumu.

Vairuotojai negerbia pėsčiųjų, ypač važiuodami per pėsčiųjų perėjas. Tuo tarpu pėstieji atsainiai žiūri į savo saugumą: eina per kelio važiuojamąją dalį tam neskirtose vietose, tamsiu paros metu nenaudoja atšvaitų ar kitų šviesą atspindinčių daiktų.

Pirminiais duomenimis, per savaitę (spalio 6-12 d.) Lietuvoje įvyko 120 avarijų. Jose aštuoni žmonės žuvo, o 167 buvo sužeisti. Tarp sužeistųjų – 39 nepilnamečiai. Žuvo keturi vairuotojai, du keleiviai ir du pėstieji. Pasak Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos pareigūnų, žuvusiųjų, tarp kurių buvo keturi vyrai ir tiek pat moterų, amžiaus vidurkis – 40 metų.

Spalio 6-osios popietę Rokiškio rajone, kelyje Gačionys-Lašai-Pakriaunys, 14-metis šio rajono Minkūnų kaimo gyventojas vairavo automobilį „Audi 200”. Nepasirinkęs saugaus greičio jis nesuvaldė automobilio ir šis, nuvažiavęs nuo kelio, apvirto. Įvykio metu nukentėjo nepilnametis vairuotojas ir su juo važiavęs šešiolikmetis keleivis. Pastarasis dėl galvos žaizdos, dubens kaulų lūžio ir kitų sužalojimų paguldytas į ligoninę.

Tragedijų brolis – alkoholis

Kitos dienos vakarą Kauno rajone, kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai, 27 metų Kazlų Rūdos gyventojo vairuojamas automobilis „Renault 19” atsitrenkė į priekyje važiavusį automobilį „Audi 80”. Susidūrimo metu žuvo „Renault 19” automobilio pusamžis keleivis. Šios transporto priemonės vairuotojas dėl daugybinių sužeidimų paguldytas į Kauno medicinos universiteto klinikų Neurochirurginės reanimacijos skyrių. Nukentėjo ir šiame automobilyje važiavę trejų su puse metukų berniukas bei 41-erių metų vyras, tačiau, suteikus pirminę medicinos pagalbą, jiems paskirtas ambulatorinis gydymas namuose.

Spalio 9-osios naktį Marijampolės savivaldybės Veselavos kaimo teritorijoje, kelyje Dambava-Živavodė, neblaivaus 29-erių metų marijampoliečio vairuojamas automobilis „Audi 80” kliudė kelkraštį ir, nuvažiavęs nuo kelio, atsitrenkė į griovio šlaitą. Įvykio metu žuvo kartu važiavusi 45-erių metų keleivė, minėto kaimo gyventoja.

Automobilyje važiavę dvidešimtmetė vairuotojo žmona ir 53-ejų tėvas paguldyti į Marijampolės ligoninės Traumatologijos skyrių. Trimetis sūnus avarijoje susimušė galvą. Avariją sukėlusiam vairuotojui, kuris išvengė tragiškos nelaimės baigties, policijos pareigūnai nustatė vidutinį girtumo laipsnį. Vaikui, kaip ir mašiną vairavusiam girtam jo tėvui, po medikų apžiūros paskirtas ambulatorinis gydymas ir jiedu išleisti į namus.

Vilkaviškio rajone, kelyje Vinčai-Pilviškiai-Vilkaviškis, automobilį „Volkswagen Golf” vairavęs neblaivus ir netgi neturintis vairuotojo pažymėjimo 19-metis Pilviškių miestelio gyventojas spalio 10-osios pavakarę nesuvaldė transporto priemonės. Automobilis nulėkė nuo kelio ir apvirto. Šį kartą žmonių aukų išvengta. Įvykyje nesmarkiai nukentėjo vairuotojas ir 19-os bei 48-erių metų keleiviai, tačiau visai trijulei, neaptikus rimtesnių sužalojimų, paskirtas ambulatorinis gydymas namuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.