Kaip praktiškai išleisti 1000 litų?

Domėtis investicijomis galime pradėti dėl daugelio priežasčių: norėdami išbandyti save naujoje srityje, užsitikrinti didesnę nei 500 litų pensiją baigus aktyvią darbuotojo karjerą, pradėti gyventi iš dividendų, uždirbti daugiau už kaimyną.

Reikia pažymėti, kad noras kažką daryti ir pats darymas – tai tarsi du skirtingi dalykai. Daugeliui atrodo, jog norint investuoti reikia daug lėšų – dešimt, šimto tūkstančių litų ar net daugiau. Tai netiesa. Jeigu tikrai norite „įdarbinti” lėšas ir Jums pakanka motyvacijos, pradžioje užteks ir 1000 litų.

Šio straipsnio tikslas – paprastai ir praktiškai atsakyti į klausimą, kur galima investuoti tokią sumą. Panagrinėkime tris bene populiariausius investavimo priemones: obligacijas, akcijas ir investicinius fondus.

Obligacijos

Obligacija – tai skolos vertybinis popierius, kurį gali išleisti bendrovės, Vyriausybė ar savivaldybės. Jas išleidžianti bendrovė įsipareigoja išmokėti obligacijos turėtojui konkrečią sumą palūkanų už konkretų laikotarpį ir grąžinti pasiskolintą sumą paskutinę obligacijos galiojimo dieną. Obligacijos turėtojas yra bendrovės kreditorius (skolintojas), o ne bendrasavininkis kaip akcininko atveju.

Vyriausybės išleistos obligacijos vertinamos kaip vienas saugiausių. Jeigu norite šimtu procentų apsaugoti savo lėšas, siekdami uždarbio, panašaus į pinigų nuvertėjimą dėl infliacijos, siūlyčiau atkreipti dėmesį būtent į jas.

Kiek pelningesnės, bet kartu ir didesnę riziką turi bendrovių leidžiamos obligacijos. Investuojantysis į jas turėtų gerai įvertinti bendrovės, kuriai skolina lėšas, finansinę padėtį, galimą laidavimą, reputaciją.

Štai, pavyzdžiui, šiais metais obligacijas leido tokia bendrovė kaip AB „Agrovaldymo grupė” (8 proc. metinių palūkanų).

Informaciją apie naujas skolos vertybinių popierių emisijas galite gauti kreipdamiesi į savo investicijų konsultantą.

Akcijos

Akcijos – tai nuosavybės vertybinis popierius, atspindintis nuosavybės dalį bendrovėje.

Akcijų rinka kiekvieną darbo dieną keičiasi. Todėl pasirinkimas, kurias iš jų įsigyti ir kuriam laikui, t. y. jų valdymas, reikalauja daug laiko ir dėmesio.

Ketindami įsigyti vertingą daiktą, pavyzdžiui, automobilį, kruopščiai renkamės iš daugybės siūlomų. Vertiname automobilio būklę, skaičiuojame, kiek kainuos jo priežiūra, kiek ilgai važinėsime be didesnių rūpesčių, už kiek bus galima jį parduoti po metų ar kelerių.

Jei nesame ekspertai, pasirinkti tinkamą automobilį bus kebliau, brangiau, o gal net rizikingiau, negu tai darytų šioje srityje dirbantis žmogus.

Panašiai yra ir su akcijomis. Norint įsigyti perspektyvių akcijų reikės žinių apie Lietuvos biržą, akcijų kursus, akcinių bendrovių perspektyvas. Jau įsigijus akcijų, teks nuolat jas stebėti, sekti verslo naujienas. Iš pradžių gali būti sunku, bet po truputėlį įgysite žinių ir darysite vis racionalesnius sprendimus.

Pradėkite domėtis Lietuvos akcijų rinka, bendrovėmis, esančiomis biržoje, per masinio informavimo priemones – televiziją, spaudą. Vėliau pradėkite patys vertinti šių bendrovių finansinius rodiklius (tai pateikiama tinklalapyje http://www.omx.lt, http://www.finasta.lt). Be to, savo idėjomis pasidalykite su profesionaliais makleriais savo banke arba finansų maklerio įmonėje (FMĮ) ir galiausiai priimkite sprendimą.

Lietuvos vertybinių popierių biržoje prekyba vertybiniais popieriais vyksta kiekvieną darbo dieną nuo 10 iki 14 val. Nepertraukiamą

prekybą galite stebėti internete adresu http://www.omx.lt. Pirkti ar parduoti akcijas galite per internetą atsidarę savo sąskaitą banke ar FMĮ, arba pateikdami pavedimą makleriui (atvykę vietoje, telefonu, paštu).

Investiciniai fondai

Investiciniai fondai – tai bendrosios dalinės nuosavybės teise juridiniams ir fiziniams asmenims priklausantis turtas, kurio valdymas perduotas valdymo įmonei.

Jeigu neturite pakankamai žinių apie akcijas ir neturite daug laiko, kurį galėtumėte skirti jų analizei, siūlyčiau atkreipti dėmesį į investicinius fondus. Jie yra valdomi profesionalių valdytojų, vienas nuo kito skiriasi pagal turto rūšį (akcijos, obligacijos), regioną, į kurį investuoja, rizikos laipsnį, grąžą.

Lietuvoje galima rinktis iš daugiau nei pusšimčio investicinių fondų. Tokiu atveju Jums siūlyčiau kreiptis į investicijų profesionalus – konsultantus bankuose ar finansų maklerio įmonėse. Galite jų klausti, kurie šių fondų geriausiai atitiktų Jūsų lūkesčius.

Periodinis investavimas

Lietuvoje dar nėra susiformavusi periodinio investavimo tradicija. Todėl dažniau tenka priimti sprendimus, kaip ir kur investuoti vienkartines investicijas. 1000 litų yra pakankama suma, kad būtų galima padaryti sprendimą, kur ją investuoti.

Jeigu šios lėšos yra laisvos, ir esate numatęs, kad jos gali būti skirtos ilgalaikėms investicijoms (ilgiau nei 10 metų, dėl mokestinių lengvatų), tuomet galima svarstyti investicinio gyvybės draudimo arba savanoriškosios pensijos alternatyvas. Pirmoji alternatyva yra patraukli, jeigu siekiate gauti viename produkte ir draudimą, ir investavimą. Jeigu norite tik investuoti, visas lėšas skirdami investiciniams fondams, daugiau dėmesio skirkite….. savanoriškajai pensijai.

Pasirinkę vieną šių dviejų alternatyvų, turėsite galimybę uždirbti ne tik iš sėkmingos investicinės veiklos (jeigu vertė pakyla), bet ir susigrąžindami 27 proc. gyventojų pajamų mokesčių dalį nuo įmokėtos sumos.

Kai investicijos negali būti tokios ilgalaikės, atsižvelgiant į Jūsų prisiimamą rizikos laipsnį, skiriamą laiką investicijų priežiūrai bei kitus faktorius, siūlyčiau rinktis jau aptartas obligacijas, akcijas arba investicinius fondus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Kaip praktiškai išleisti 1000 litų?"

  1. Josif

    Gera reklama investiciniam draudimui. MOKESTINĖ LENGVATA?.. Super, bet tai laikinas dalykas. Turiu patirtį: priesš 11 metų pasirašiau kontraktą investiciniam gyvybės draudimui su Šveicarijos draudimo bendrove „Generale” tada vadinosi Fortuna. Šiais metais pasibaigė mano sutartis ir rezultatas – įmokėta 5500 USD, grąžintina suma su pelnu 5947 USD. Draudimo bendrovės moka tiek, kiek nori… Lietuvoje nebus kitaip.

  2. ?-Josifui

    aciu uz realia informacija,viskas aisku…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.