Menų spaustuvėje – teatro trupai apsiginklavę kirviais ir mediniais arkliukais

Spalio mėnesį Menų spaustuvėje įsikurs ir kurs uostamiesčio ir visos Lietuvos teatro fenomenas, dar vadinamas „šamanu ir šoumenu”, Benas Šarka. Jis parodys du spektaklius – „A Gu Gu” pagal Gintaro Grajausko tekstus ir „Topor sosi” apie klaipėdiečio Vasios Sorokino gyvenimą.

Tai unikali proga išvysti šio itin savito braižo režisieriaus, aktoriaus ir šiaip – kūrėjo – darbus, nes jis sakosi rodantis spektaklius tik tada, kai jį kažkas pakviečia. O tada žiūrovai jau susirenka patys – gandai apie jo spektakliuose patiriamą gerą dozę savito teatrinio katarsio, sumaišyto su kvatojimu, ašarom, degtine, „morskaja kapusta” ir kitu gėriu – sklinda iš lūpų į lūpas ir sutraukia visus Lietuvos gliukomanus, t.y. Šarkos įsteigto Gliukų teatro mylėtojus.

Spektaklis „A Gu Gu”, kuris Menų spaustuvėje neseniai rodytas „Sirenų” festivalio metu, sužavėjo ne tik vietinius, bet ir užsienio kritikus, nors su įvairiausiais daiktais eksperimentuojantį, pirotechnikai ir kūno plastikai daug dėmesio skiriantį menininką kai kas priskiria „naiviajam” teatrui. Spektaklyje „A Gu Gu” galima puikiai įsitikinti, kad Šarka daro, tai, ką visuomet deklaruoja: jis ne vaidina, o žaidžia, ir labai sumaniai į savo žaidimą įtraukia aplinkinius.

Tie, kas jaučia nostalgiją rusiškiems laikams – na, kad ir seniems radijo imtuvams, Vysockiui, Okudžavai ir Grebenščikovui – tegu traukia į Beno Šarkos „Topor sosi” (liet. „Kirvį čiulpk”). Tai paties Šarkos sukurta istorija apie klaipėdietį Vasią Sorokiną, kurią jis pasakoja rusų kalba ir kurioje, žinoma, neapsieinama be degtinės. Kaip sako spektaklio kūrėjas, „pasaulis būtų skurdesnis be slaviškosios kultūros”, todėl ir spektaklio veikėjas kreipiasi į žiūrovus rusiškai. Be to, tai juk klaipėdietiškas „produktas”.

Tad spalio mėnesį Menų spaustuvės Kišeninėje salėje – it iš pelenų vis priskeliantis uostamiesčio teatro feniskas Benas Šarka ir jo „Gliukų” teatro trupai su dviem spektakliais: spalio 14, 20 d. 18 val. „A Gu Gu” ir spalio 15, 21 d. 18 val. „Topor sosi”. Nepraleiskite progos!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.