Mažeikių liepsnos įkaitino visą Lietuvą

Gaisro „Mažeikių naftoje” pasekmės vakar buvo gvildenamos įvairiausiuose valstybinių institucijų sluoksniuose – nuo aplinkosaugininkų iki Valstybės gynimo tarybos, kuriai vadovauja prezidentas Valdas Adamkus.

Nors kol kas nėra galutinių gaisro priežasčių išvadų ir apsiribojama versija, kad ugnis įsiplieskė dėl techninių nesklandumų, kai kurie politikai įvykį linkę vertinti kaip galimą provokaciją.

Vakar paaiškėjo, kad dėl įvykusios nelaimės ėmė strigti ir „Mažeikių naftos” pardavimas.

Lenkai stabdo

Po gaisro „Mažeikių naftą” perkančio koncerno „PKN Orlen” prezidentas Igoris Chalupecas premjerą Gediminą Kirkilą patikino, kad koncerno ketinimai baigti sandorį išlieka. Tai pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Vėliau neoficialiai I. Chalupecas pranešė, kad sutarties su bankais dėl „Mažeikių naftos” akcijų pirkimo sandorio finansavimo pasirašymas atidedamas 2 mėnesiams.

„PKN Orlen” atstovai tikino, kad tai susiję su atliekama analize bei neatmetė persiderėjimo dėl gamyklos kainos galimybės.

Vertins ekstremalumą

Pagrindinis tyrimas bus atliekamas vyriausybinėje tarpžinybinėje komisijoje. Pirmadienį Valstybinė ekstremalių situacijų valdymo komisija kreipsis į ministrų kabinetą ir prašys atskiru nutarimu patvirtinti tarpžinybinės komisijos sudėtį.

„Vakarų ekspresui” vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, kuris turėtų vadovauti naujai buriamai komisijai, papasakojo apie tyrimo barus.

„Komisija bus sudaryta gaisro priežastims, pasekmėms įvertinti bei pateiks Vyriausybei savo išvadas. Į komisiją bus įtrauktos visos pagal kompetenciją atsakingos institucijos, tarp kurių – trys ministerijos: Aplinkos, Ūkio ir Susisiekimo. Dar vienas svarbus klausimas, kurį spręsime – ar gaisras pagal Vyriausybės patvirtintus teisės aktus yra priskiriamas ekstremaliam įvykiui”, – sakė R. Šukys.

Jei bus paskelbta apie ekstremalų įvykį, teks taikyti papildomas poveikio reguliavimo priemones, vadovautis kitais įstatymais, už įvykio valdymą bus atsakingos kitos institucijos, nelaukiant tarpžinybinės komisijos išvadų.

„Šiandien dar turime per mažai informacijos. Panikos nekeliame, situaciją vertiname realiai. Kol kas tiek „Mažeikių naftos”, tiek priešgaisrinės apsaugos pareigūnai preliminariai gaisro priežastimi įvardija techninį gedimą. Prielaidų, kad įvykdyta nusikalstama veika arba padarytas išorinis poveikis, nėra”, – teigė ministras.

Naftininkai ramina

Vakar AB „Mažeikių nafta” gamyklą iš sraigtasparnio apžiūrėjo bei su įmonės vadovais susitiko ir G. Kirkilas. Jis dėl gaisro buvo priverstas pakeisti savo darbotvarkę, dėl jo vizito pusantros valandos atidėtas Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdis.

„Premjeras susipažino su situacija, jos pasekmėmis, avarijos likvidavimo priemonėmis ir pareiškė, kad bendrovė turi aiškią strategiją, kaip likviduoti padarinius. Konkrečių skaičių apie patirtus nuostolius dar nėra”, – „Vakarų ekspresui” sakė G. Kirkilo patarėja Nemira Pumprickaitė.

Pasak V. Adamkaus atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, avarija „Mažeikių naftoje” bus aptariama ir VGT posėdyje. „Prezidentas tikisi, kad gaisras nepadarys įtakos „Mažeikių naftos” privatizavimui”, – mūsų dienraščiui sakė ji.

„Mažeikių naftos” atstovas Giedrius Karsokas po premjero apsilankymo teigė, kad šiuo metu vyksta labai daug procesų vienu metu. „Pranešėme, kad esame pakankamai stipri bendrovė, todėl išgyvensime. „Mažeikių nafta” dirba 12 tūkst. tonų per parą pajėgumu. Maksimalus pajėgumas – daugiau nei 27 tūkst. tonų per parą”, – vakar sakė G. Karsokas.

Įžvelgia sąsajas

Vakar specialią spaudos konferenciją surengė buvęs ūkio ministras Kęstutis Daukšys, kuris suabejojo, kad gaisras „Mažeikių naftoje” kilo dėl techninių priežasčių.

„Man kelia abejonių įvykių seka. Kai paaiškėjo, kad bendrovės akcijos bus parduodamas Lenkijos koncernui „PKN Orlen”, atsitiko nelaimė naftotiekyje, dėl ko į „Mažeikių naftą” iš Rusijos nebetiekiama žaliava. Dabar, kai Europos Komisijai yra pateiktas prašymas gauti leidimą įsigyti akcijas, – vėl nelaimė. Manau, į tokius dalykus privalo reaguoti Valstybės saugumo departamentas ir paaiškinti, ar nebuvo imtasi visų priemonių, siekiant užkirsti nelaimei kelią”, – „Vakarų ekspresui” sakė K. Daukšys.

Saugumiečiai K. Daukšio samprotavimų nekomentuoja.

Lenkijos koncerno „PKN Orlen” atstovai pranešė ketinantys išsamiai išnagrinėti avarijos įtaką perkamos bendrovės veiklai bei pelningumui.

Poveikis aplinkai

Atskiri tyrimai atlikti bei atliekami ir aplinkosauginiu atžvilgiu. „Vakarų ekspresui” Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus viršininkas Gediminas Markauskas teigė, kad dėl oro sąlygų iš visų blogybių įvyko geriausia.

„Lauko darbai baigti penktadienį 8 valandą ryto. Ketvirtadienį dirbta pernakt. Buvo sudaryta degančių naftos produktų dūmų sklidimo prognozė. Dūmai kilo labai aukštai į dangų bei sklido Lietuvos-Latvijos pasieniu Baltijos jūros link. Didesnių gyvenviečių dūmai nepasiekė. Tyrėme orą gyvenvietėse, esančiose už 5-7 kilometrų nuo gaisro židinio. Žalingos medžiagos neviršijo didžiausios leistinos normos”, – sakė aplinkosaugininkas.

Paimti oro bei dirvožemio mėginiai pačioje „Mažeikių naftos” teritorijoje. Tyrimais nustatyta, kad viršijama sieros dioksido koncentracija.

„Taip pat surinkti augalijos, grunto mėginiai, kurie bus kruopščiai išanalizuoti laboratorijose Vilniuje. Kol dar nėra paskaičiuota, koks kiekis naftos produktų išsiliejo, sudegė, padarytą žalą gamtai nustatyti neįmanoma. Gelbėjo oro sąlygos, nes dūmai kilo labai aukštai ir gyvenvietėse nenusėdo”, – teigė G. Markauskas.

Sustabdė prekybą

Siekiant apsaugoti investuotojų interesus ir laukiant esminės informacijos apie „Mažeikių naftoje” kilusį gaisrą, vakar Vilniaus vertybinių popierių biržoje buvo sustabdyta prekyba bendrovės akcijomis.

Ketvirtadienį, biržai dar nespėjus sureaguoti į gaisrą, „Mažeikių naftos” akcijos pagal apyvartą užėmė antrą vietą. Jų buvo nupirkta už 862 tūkst. litų. Akcijų kaina buvo sumenkusi 0,57 proc. – iki 8,75 lito.

Priminsime, kad gaisras „Mažeikių naftoje” kilo ketvirtadienį 14 val. 34 min gamybiniame komplekse KT esančio vakuuminio mazuto distiliacijos įrenginyje įvykus naftos produkto praleidimui, kuris esą ir sukėlė gaisrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.