Orkestras stebina plačiais užmojais

Orkestras „Camerata Klaipėda”, suburtas smuiko virtuozo Vilhelmo Čepinskio, garsina miesto vardą ir Lietuvoje, ir užsienyje. Šį sezoną sparčiai išpopuliarėjęs orkestras nežada ilsėtis.

Menų sintezės projektai, dabar itin mėgstami avangardinio meno kūrėjų, sudomino ir „Camerata Klaipėda”. Muzikos, vaizdo ir šokio vienovė rengiamame netradicinės formos projekte nustebins ne vieną meno gerbėją.

Kvies J.Meką

Vienas žymiausių užsienio lietuvių, nekomercinio kino kūrėjas Jonas Mekas išleido knygą „Sapnai”. Lietuvoje ji dar nepasirodė. Tai – beveik dešimt metų kolekcionuoti sapnai, kurie įdomūs tuo, kad yra labai susiję su žmonėmis, supusiais J. Meką, – Džonu Lenonu, Endžiu Vorholu ir kitais meno istoriją paveikusiais kūrėjais.

Anot orkestro projektų vadybininko Kristijono Kučinsko, sužinojus apie knygą, kilo mintis sukurti muzikos, minimalistinio teatro ir vaizdo junginį tuo pačiu pavadinimu. J. Meko mokinys Julius Zizas jau dabar yra parengęs vaizdo medžiagą, jau parašyta muzika. Laukiama tik, kol pats J. Mekas ras laiko atvykti į Lietuvą. Šiuo metu menininkas atlieka didžiulį kompiuterinės technikos gigantės firmos „Apple” užsakymą – kuria filmų bazę jų grotuvams.

Pasak K. Kučinsko, orkestrui svarbu ne tik padaryti renginį. Svarbu jį atlikti kokybiškai, stiprinti emocijas specialiai sukurtomis vaizdo aplikacijomis. Tad netradiciniam projektui bus ieškoma ir netradicinės erdvės. Tikimasi „Sapnus” pristatyti kurioje nors miesto bažnyčioje. Norima ypatingu apšvietimu sukurti išskirtinę atmosferą. „Sapnai” po pristatymo Lietuvoje keliaus į užsienį.

Neregėtos technologijos

Rudens pabaigoje „Camerata Klaipėda” pristatys ir naują savo plokštelę.

Jau dabar viena Pietų Amerikos įrašų kompanija pareiškė norą išleisti šiuos įrašus ir pas save.

Plokštelė ypatinga tuo, kad įrašyta naudojant nepaprastai brangią DTS (skaitmeninės teatro aplinkos) garso sistemą. K. Kučinsko teigimu, muzikos mėgėjai jus didesnį malonumą klausydami šių įrašų namie, nei klausydami gyvai atliekamos muzikos prastoje salėje. DTS garso sistema leidžia klausytojui pasijusti orkestro viduryje. Kartu su muzikiniu bus išleistas ir vaizdo įrašas DVD formatu.

Orkestras planuoja naujametį turą kartu su pasaulinio garso smuikininku iš JAV Olegu Krysa. Numatomos gastrolės užsienyje. K. Kučinskas džiaugiasi atsiradusia galimybe dalyvauti uždarant tarptautinį muzikos festivalį Minske.

Orkestro projektų vadovas patenkintas, kad su miesto valdžia, iš pradžių šiek tiek nepatikliai žiūrėjusia į „Camerata Klaipėda”, nusistovėjo dalykiški santykiai. K. Kučinskas didžiuojasi, kad orkestras nereikalauja visiško finansavimo, kaip daro dauguma kitų kolektyvų. „Camerata Klaipėda” randa papildomų lėšų ir yra vienas iš nedaugelio orkestrų, kuris pats užsidirba. Pernai iš miesto valdžios gauta 200 000 litų, išleista – 320 000. K. Kučinskas juokaudamas siūlo palyginti orkestro gaunamus pinigus su kai kuriems orkestrams sostinėje skiriamais milijonais. „Camerata Klaipėda”, gaudama mažiau, kartais sugeba padaryti daugiau nei jie.

Šansas gabiems vaikams

Orkestras kartu su Klaipėdos koncertų sale antrus metus tęsia meistriškumo pamokas jauniesiems talentams. Su miesto muzikos mokyklų moksleiviais šį rudenį dirbo fleitininkas Valentinas Gelgotas, smuikininkė Undinė Jagėlaitė bei „Camerata Klaipėda” vadovas smuikininkas Vilhelmas Čepinskis.

Edukaciniame projekte dalyvavo Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos, J. Kačinsko ir J. Karoso muzikos mokyklų bei S. Šimkaus konservatorijos II-XII klasių gabiausi moksleiviai.

Pasak koncertų salės projektų koordinatorės Kristinos Pilibaitytės, į meistriškumo pamokas savo gabiausius mokinius siuntė mokytojai, vykdyta perklausa. Galiausiai atsirinkti orkestrantai bei devyni solistai – keturi smuikininkai ir penki fleitininkai.

Šį šeštadienį 18 valandą Klaipėdos koncertų salėje vyks baigiamasis projekto dalyvių ir „Camerata Klaipėda” koncertas. Programoje – V. A. Mocarto kūriniai. K. Pilibaitytės teigimu, jie pasirinkti ne tik norint paminėti iškiliojo kompozitoriaus 250-ąsias gimimo metines.

Taip pat tai – labai simboliška, nes Mocarto talentas buvo pastebėtas nuo pat jo vaikystės.

„Camerata Klaipėda” ir kitais metais tęs meistriškumo pamokas jauniesiems talentams. Bus ieškoma įvairesnių formų, tikimasi, kad vesti užsiėmimus sutiks atvykti žinomi muzikantai iš užsienio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.