Parodoje – senolių gyvenimas

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Fotografijos galerijoje (Tomo g. 7) atidaryta Susanos Oterberg (Geteborgas, Švedija) fotografijos paroda „Ruth & Kurt -mano seneliai”.

Juostiniu fotoaparatu sukurta fotografijų kolekcija jau buvo eksponuojama Švedijos miestuose Kalmare, Geteborge, Stokholme, Alingsose. Tai daugiametis projektas (1997-2004), kurį parodos autorė Susana Oterberg kūrė gyvendama greta savo senelių.

Nespalvotos fotografijos rėmuose – beribė jausmo visata. Nieko pompastiško, nieko triukšmingo – lėtas ir ramus dviejų senukų gyvenimas plaukia pro žiūrovo akis. Keista kompozicija: fotografijose visa – virtuvės rakandai, neįmantrūs baldeliai, kasdienės buities atributai – užima daug daugiau vietos nei pagrindiniai šio nuotraukų ciklo personažai. Senoliai su savo emocijomis, o kartais beveik angeliška ramybe lieka kamputyje, nuošalėje, tarsi pasitraukia iš kadro. Tuo dar labiau paryškinamas būties trapumo, laikinumo įspūdis. Tačiau tokia traktuotė nesumenkina jų – senoliai svarbūs, mylimi, neįtikėtinai gražūs. Autorė įamžino ne buitį. Ji įamžino gyvybės laikinumo ir jausmo amžinybės paradoksą.

Į šią parodą nekviečiami žmonės, kuriems fotografijos albumas kelia žiovulį, ir asocijuojasi su anekdotu, kad svečiai išprašomi pasiūlius pavartyti šeimynines nuotraukas. Kviečiami tie, kurie už nepažįstamo veido randa pažįstamą sielos virpesį, prisiminimą, kurie moka žvelgti toliau nei forma, pavidalas, vardas. Mes nepažįstame Kurto ir Rut, bet pažįstame jausmą, kurį Susana jaučia savo seneliams. Šis atviras, sakyčiau, net pabrėžtinis, asmeniškumas sušildo parodos atmosferą. Tai paroda, kuriai kaip reta tinka mažulytė, jauki Klaipėdos fotografijos galerijos erdvė.

Paroda veiks iki lapkričio 1-osios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.