Kas pažadins novelę

Ruduo – vestuvių, lietaus ir melancholijos metas. Kai dienos traukiasi į nykštį, kai vėjas žarsto nukritusius lapus, o sutemos šliaužia iš visų pašalių, ilgais ir tamsiais vakarais galima susirinkus į būrį pasakoti vienas kitam negirdėtas, linksmas ar kraupias istorijas. Jei poetai prabunda pavasarį, tai prozos meistrai savo balsus rodo rudenį.

Jau greitai bus dvi dešimtys metų, kai Klaipėdoje vyksta tradiciniai prozininkų suėjimai – „Novelės rudens” skaitymai. Čia karaliauja ne vienas ar kitas autorius, o jos didenybė – novelė.

Šį kartą uostamiestyje viešės visas pulkas rašytojų iš artimų ir tolimų šalių.

Kristin Steinsdotir atkeliaus iš Islandijos. Tai viena žinomiausių salos rašytojų, už kūrybą vaikams pelniusi ne vieną savo šalies literatūrinę premiją, o vertingiausias – Šiaurės šalių (Nordic) prizas, gautas 2003 metais.

Šiomis dienomis „Žaros” leidykla Vilniuje išleido net dvi jos knygas lietuvių kalba.

Ana Karin Eurelius – rašytoja iš Švedijos, rašanti ir vaikams, ir suaugusiems. Vieną savo knygą ji paskyrė Lietuvai, o lietuviški motyvai pastebimi net jos vaikiškose knygose. Anos Karin kūryba išversta į daugelį pasaulio kalbų, malonu, kad vieną jos apysaką vaikams „Madona Svenson” lietuvių kalba išleido Klaipėdos universiteto leidykla.

Marja Lena Tiainan į renginį atvyks iš Suomijos. Savo kūrybą rašytoja skiria įvairaus amžiaus skaitytojams. Vieną istoriją ekologine tema apie kaimo berniuką „Antis ir vilkai” jau išleido „Eglės” leidykla.

Neseniai pirmuoju lietuvišku savo apsakymų rinkiniu „Lemtingos krantinės” mūsų tautiečius pradžiugino ir rašytojas iš Karaliaučiaus Olegas Gluškinas.

Klaipėdos novelės skaitymuose jis lankysis ne pirmą kartą, o kartu su juo iš Kaliningrado atvažiuos ir žinomas mūsų filosofas bei rašytojas Arvydas Juozaitis. Šiais metais jis taip pat publikavo turiningą ir intriguojančią esė knygą apie Karaliaučiaus praeitį, dabartį ir perspektyvas „Karalių miestas be karalių”. „Eglės” leidyklos išleista knyga sulaukė net pakartotinio leidimo.

Pirmuoju apsakymų rinkiniu „Šmogus” skaitytojams prisistatė ir jau žinoma Mažeikių poetė bei eseistė Sara Poisson. Mano galva, jos knyga įdomiausias ir intelektualiausias šių metų apsakymų rinkinys.

Kartu su svečiais savo naująsias noveles paskaitys ir Klaipėdos rašytojai – Nijolė Kepenienė, Gitana Gugevičiūtė ir Viktorija Ivanova, kuri šiais metais taip pat debiutavo pirmąja prozos knyga „Girgždantis žvirgždas”.

Nuotaikingomis džiazo improvizacijomis skaitymus praturtins profesorius Pranas Narušis „Įdomu, kad šią vasarą jis jau ragavo literato duonos, pristatydamas savo pirmąjį poezijos rinkinį.

Vakaro metu novelės skambės originalo klaba, o vertimai bus rodomi ekrane, skaitytojai galės įsigyti naujų knygų ir rašytojų autografų.

Jeigu nepatingės ir šiandien 18 val. ateis į I.Simonaitytės biblioteką (Manto g. 25).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.