Niujorkiečiai vėl patyrė Rugsėjo 11-osios išgyvenimus

Niekieno netrukdomas sportininkas miesto centre įsirėžė į dangoraižį

Niujorke į dangoraižį įsirėžęs nedidelis lėktuvas kelioms valandoms buvo sukėlęs paniką. Žuvo lėktuvą valdę beisbolo žaidėjas ir jo instruktorius, kuriems niekas nesutrukdė skraidyti tarp gyvenamųjų namų. Žiniasklaida spėlioja, kokias išvadas po šio įvykio padarys teroro aktų planuotojai.

Žuvo tik skridusieji

Niujorko „Yankees” beisbolo komandos metėjo Korio Lidlo pilotuojamas lėktuvas 14.25 val. išskrido iš Teterboro oro uosto Niu Džersyje, kurį nuo Manheteno skiria Hadsono upė. Lėktuvas po maždaug 5 minučių apskriejo Laisvės statulą. Paskui palei East upę jis pasuko į miesto centrą. Jis skrido maždaug 500 metrų aukštyje, tačiau pradėjo greitai žemėti. Kai lėktuvas nusileido iki 130 metrų, jis dingo iš radaro.

Netrukus orlaivis atsitrenkė į 50 aukštų pastatą Manheteno prestižinėje Aukštutinio Ist Saido dalyje. Sportininkas ir jo instruktorius žuvo, daugiau aukų nėra. Keturių vietų lėktuvas priklausė 34 metų K.Lidlui.

Į įvykio, kuris priminė 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakas, vietą buvo nusiųsta daugiau kaip šimtas ugniagesių. Niujorke vyriausybės ir miesto pareigūnai suskubo paskelbti, jog nėra jokių priežasčių manyti, kad šis incidentas yra kaip nors susijęs su terorizmu, pranešė „Reuters – BNS”.

Lėktuvą vadino saugiu

Tragedija įvyko esant apniukusiam dangui. Vieni šaltiniai pranešė, kad beisbolininkas neturėjo leidimo skraidyti esant debesuotumui. Neva jis buvo skraidęs tik 75 valandas ir turėjo teisę skraidyti tik esant giedram orui.

Tačiau „The New York Times” praėjusį mėnesį rašė, kad K.Lidlas, kuris buvo skraidęs mažiau nei 400 valandų, neseniai gavo piloto licenciją ir už 187 tūkst. JAV dolerių (516 tūkst. litų) nusipirko keturvietį lėktuvą „Cirrus SR 20”.

K.Lidlas praėjusį mėnesį minėtam laikraščiui sakė, jog „Yankees” gerbėjai neturėtų rūpintis, kad jį ištiks toks pats likimas, nes jo lėktuvas yra saugus.

Niujorko policijos atstovas sakė, kad avarijos aplinkybės tiriamos, kad šiuo metu ji laikoma nelaimingu atsitikimu ir kad nėra jokių savižudybės požymių.

Tokie pareiškimai buvo daromi dar prieš tai, kai buvo nustatyta, jog lėktuvą pilotavo K.Lidlas. Niujorko ugniagesių departamentas pranešė, kad įvykio vietoje nedidelius sužeidimus patyrė 11 ugniagesių ir du civiliai žmonės. Tuo tarpu Niujorko Presbiterionų ligoninė nurodė, kad joje buvo gydomas 21 pacientas – 15 ugniagesių, vienas policininkas ir penki civiliai gyventojai.

Praeityje buvo panašių nelaimių

Kalifornijoje gimusio K.Lidlo karjera beisbolo Didžiojoje lygoje tęsėsi devynerius metus. Sportininkas buvo vedęs, su žmona Melani augino sūnų Kristoferį

1979 metais kita „Yankees” žvaigždė Termanas Mansonas, kuriam tada buvo 32 metai, žuvo jo pilotuojamam lėktuvui sudužus viename oro uoste Ohajuje, kur jis mokėsi kilti ir tūpti.

Tai ne pirmas kartas, kai lėktuvas netyčia įsirėžė į aukštą Manheteno pastatą. 1945 metais bombonešio „B-25” pilotas tvyrant rūkui pasiklydo ir įsirėžė į dangoraižį „Empire State Building”. Tada žuvo 14 žmonių.

Buto savininkė spėjo pabėgti

Vakarų spauda gausiai komentuoja aviakatastrofą. Britų dienraštis „The Guardian” rašo, kad nors viskas įvyko per kelias minutes, daugeliui Niujorko gyventojų jos virto amžinybe ir priminė niūrius išgyvenimus. Minia, išgirdusi apie nedidelio lėktuvo avariją, susirinko tik keli kilometrai nuo tos vietos, kur stovėjo pasaulio prekybos centras. Plačias Manheteno gatves užtvindė gelbėtojų tarnybų automobiliai, danguje skraidė sraigtasparniai, ugniagesiai buvo pasirengę eiti į pastatą. Dar labiau žmones išgąsdino tai, kad mobiliųjų telefonų tinklai buvo perkrauti, kai žmonės ėmė skambinėti artimiesiems.

Federalinė aviacijos valdyba tiria, kaip lėktuvas galėjo patekti į gyvenamuosius Manheneto kvartalus, kur po 2001 metų rugsėjo 11-osios aktų draudžiama skraidyti. „The New York Times” rašo, kad lėktuvas užstrigo 30 aukšto bute. Jo savininkas Parvizas Benchuris sakė, kad namie buvo tik žmona, bet ji išsigelbėjo. „Ji sakė, kad pamatė ugnį ir dūžtančius langus, ir pabėgo. Ji šaunuolė, kad taip pasielgė. Tai stebuklas”, – sakė vyras.

Namas pastatytas 1986 metais. Jame yra 183 butai, kurie kainuioja daugiau nei 1 mln. dolerių.

Pavyzdys teroristams

Italų dienraštis „La Repubblica” rašo, kad praėjus 5 metams po Rugsėjo 11-osios užteko mažo privataus lėktuvo, kad JAV vėl būtų išvestos iš pusiausvyros.

Laikraštis pažymi, kad po šio įvykio prezidentas Džordžas V. Bušas delsė pranešti, jog katastrofa nesusijusi su teroru. „Tik praėjus dviem valandoms po pirmųjų pranešimų, kai televizijos visam pasauliui rodė reportažus iš įvykio vietos, oficialus Baltųjų rūmų atstovas pagaliau pasirodė, kad praneštų, jog prezidentas sekė situaciją ir įtarimą dėl teroro akto reikia atmesti”, – rašo laikraštis.

„Kokias išvadas gali padaryti teroristai, kurie Afganistane ar Pakistane sužinojo šią istoriją iš televizorių? Jeigu lėktuvas, kurį pilotuoja beisbolo komandos žaidėjas, gali be kliūčių įsirėžti į Manheteno dangoraižį, kai niekuo dėti keleiviai ant žemės turi praeiti griežtą kontrolę ir patikrinimą prieš skrydį, tai „Amerikos tvirtovė” – ne daugiau nei mitas”, – rašo „La Repubblica”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.