Viltis nepagydomiems ligoniams

164 kauniečiai pareiškė norą įsigyti Donoro kortelę ir po mirties tapti donorais, o dar didelis būrys žadėjo apie donorystę pasikalbėti su šeimos nariais

Pasitinkant Pasaulinę donorystės ir transplantacijos dieną, daugelyje Lietuvos miestų vyksta donorystę skatinantys renginiai. Vakar Kaune donorystės akcijos vyko Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK), Šilainių ir Kalniečių poliklinikose. Gydytojai, Lietuvos nefrologinių ligonių „Gyvastis” Kauno skyriaus nariai ragino žmones nelikti abejingus kitų skausmui ir užpildyti anketą Donoro kortelei gauti, kuri reiškia sutikimą po mirties atiduoti organus transplantacijai.

Galimybė išgelbėti gyvybę

Kauno medicinos universiteto klinikų, Šilainių ir Kalniečių poliklinikų durys bei vestibiuliai vakar buvo papuošti geltonos spalvos, simbolizuojančios organų donorystę, balionais. Akcijos rengėjai, ryšėję geltonas skareles su užrašu „Pritariu organų donorystei”, pasitiko pas gydytojus skubančius kauniečius ir dalijo jiems reklaminius bukletus, kalendorius.

Nemažai žmonių stabtelėdavo prie akciją organizavusių gydytojų ir asociacijos „Gyvastis” narių, kuriems gyvybę išgelbėjjo persodinti organai. Jie aiškino, kad donorų dar labai trūksta, jų organų laukia nepagydomi ligoniai ir viliasi būti išgelbėti.

Dailininkė išpildytoja Irena Dambrauskaitė į Kalniečių polikliniką atėjo fizioterapijos procedūrų ir neraginama pasuko akcijos organizatorių stalelio link.

„Aš jau seniai buvau apsisprendusi, tik vis galvojau, kur reikėtų užpildyti anketą ir gauti Donoro kortelę, – sakė I.Dambrauskaitė. – Jeigu galima žmogui išgelbėti gyvybę, tai kodėl to nepadaryti?”

Šioje poliklinikoje žmonėms apie donorystę aiškino KMU Nefrologijos klinikos gydytojos Neda Kušleikaitė ir Žydrūnė Kardauskaitė.

Turi žinoti šeima

Kauno kolegijos studentės Rita Kukanauskaitė ir Birutė Senikaitė einančius į Šilainių polikliniką gyventojus pasitiko poliklinikos kieme. Jos dalijo žmonėms bukletus ir kvietė užpildyti donoro anketas. Dauguma jų mielai priėmė informacinius leidinukus, tačiau buvo ir tokių, kurie net nestabtelėdami praskubėdavo pro šalį.

Pas gydytoją einančią buvusią medicinos seselę, dabar dirbančią pardavėja Genovaitę Pečiulienę sutikome Šilainių poliklinikos kieme besiklausančią akcijos organizatorių aiškinimo apie donorystės akciją. G.Pečiulienė sakė Donoro kortelės neturinti, tačiau donorystei pritarianti.

„Tikrai atiduočiau po mirties savo organus, jei tik kas nors tiktų”, – tvirtino G.Pečiulienė. Moteris prisipažino, kad apie tokį jos nusistatymą nieko nežino jos dukra ir tėtis, tačiau pažadėjo, kad šiandien pat parėjusi namo jiems pasakys apie savo apsisprendimą ir juos paskatins donorystei.

Anketas Donoro kortelei gauti pildė ne tik ligoniai, bet ir jų gydytojai. Savo sutikimą po mirties atiduoti organus transplantacijai pareiškė Šilainių poliklinikos gydytoja Renata Čeidienė ir kiti medikai.

Pasak asociacijos „Gyvastis” Kauno skyriaus narės Gaivos Vilkevičienės, Lietuvai reikėtų imti pavyzdį iš Latvijos ir Estijos, kur žmonės raštu turi pranešti, kad nesutinka po mirties tapti donorais. Visi kiti, tokio raštiško sprendimo nepateikę, yra potencialūs donorai.

Šilainių poliklinikoje akcijoje dalyvavusios KMU Nefrologijos klinikos gydytojos Vaida Petrauskienė ir Evelina Podylinienė teigė, kad įsigydami Donoro kortelę palengvintume artimųjų apsisprendimą atsitikus nelaimei.

Studentai buvo aktyviausi

Klinikose anketas aktyviai pildė Kauno medicinos universiteto studentai – būsimieji medikai, kuriems donorystės prasmė ir transplantacijos problemos gerai žinomos.

„Po mirties man jau nieko nebereikės, o kažkam galbūt išgelbėsiu gyvybę”, – užpildžiusi anketą sakė KMU studentė Asta Juozaitytė.

KMU Nefrologijos klinikos gydytojas Arvydas Dargevičius tvirtino, kad donorystė turėtų būti strateginiu dalyku, kuriuo užsiimtų Sveikatos apsaugos ministerija, Nacionalinis organų transplantacijos biuras.

„Dabar donorystė skatinama daugiausiai akcijų metu, atskirų gydymo įstaigų ir ligonių organizacijų iniciatyva”, – apgailestavo gydytojas A.Dargevičius.

Asociacijos „Gyvastis” narė Irma Juodienė ragino žmones pritarti donorystei: nebūtinai tuojau pat užpildyti anketą Donoro kortelei gauti, bet bent jau savo apsisprendimą pasakyti šeimos nariams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.