Lietuvos išvados gali būti kitokios

Baltarusijai nutraukus Vytauto Pociūno žūties aplinkybių tyrimą, Lietuvos prokurorai savo darbą tęsia

Generalinės prokuratūros pareigūnai kol kas sulaukė tik žodinės informacijos iš Bresto, kad baudžiamoji byla dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno V.Pociūno žūties nebus keliama. Tikslūs Baltarusijos prokurorų motyvai priimant tokį sprendimą Lietuvos prokurorams dar nėra žinomi.

Neskubėjo informuoti

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka vakar žurnalistams pabrėžė, kad, nepaisant to, jog baltarusiai nustatė, kad V.Pociūno mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, Lietuvos prokurorai ir toliau tęs savo tyrimą. „Tai yra kitos valstybės sprendimas ir jis mūsų tyrimo nesaisto”, – pareiškė pareigūnas.

A.Kliunka informavo, jog Generalinė prokuratūra spalio 2 dieną kreipėsi į Baltarusijos generalinę prokuratūrą ir pateikė dar vieną teisinės pagalbos prašymą, kad Baltarusijoje būtų atlikti kai kurie papildomi tyrimo veiksmai ir kad juos atliekant būtų leista dalyvauti prokurorui iš Lietuvos.

„Sutikimą dalyvauti mūsų prokurorui tuose veiksmuose gavome tik spalio 9 dieną, tačiau apie tai, kad jau priimtas sprendimas nekelti baudžiamosios bylos, tą dieną nebuvome informuoti”, – sakė A.Kliunka.

Kaip paaiškėjo, Bresto prokuratūra šį sprendimą priėmė dar spalio 6 dieną. Tačiau visą Baltarusijoje vykdyto V.Pociūno mirties aplinkybių tyrimo metu surinktą medžiagą nusprendė patikrinti šios šalies Generalinė prokuratūra.

Prašo visos medžiagos

Lietuvos prokurorams paskambinus į Brestą, žiniasklaidos paskleistą informaciją apie tai, kad baudžiamoji byla Baltarusijoje nebus keliama, kaimyninės šalies prokurorai patvirtino, tačiau, pasak A.Kliunkos, apie sprendimo motyvus „smulkiau diskutuota nebuvo”. Baltarusiai atsisakė nutarimo nekelti bylos, kopiją jau dabar atsiųsti į Lietuvą faksu arba elektroniniu paštu, tad teks laukti, kol patikrinimą baigs prokurorai Minske.

A.Kliunka sakė, jog Generalinė prokuratūra prašo Baltarusijos, kad ši pateiktų Lietuvai visą Baltarusijoje surinktą medžiagą ir atliktų ekspertizių išvadas. „Remiantis tais duomenimis, Lietuvoje bus tęsiami ir atliekami lygiagretūs ekspertiniai tyrimai, duomenys bus lyginami. Vertinimai ir mūsų specialistų išvados gali būti ir kitokios”, – teigė prokuroras.

Lietuvos prokurorai ir toliau tiria dvi V.Pociūno žūties versijas, pasak A.Kliunkos, nei nužudymo, nei nelaimingo atsitikimo versijai neteikdami pirmenybės. Lietuvos prokuroras dar kartą į Baltarusiją ketina išvykti pirmadienį.

Kiek laiko dar gali trukti Lietuvoje atliekamas ikiteisminis tyrimas, A.Kliunka sakė negalįs prognozuoti. Pasak jo, gavus baltarusių ekspertų išvadas, Lietuvoje ketinama skirti papildomas kompleksines teismo medicinos ir kitokių rūšių ekspertizes.

Tyrimai užsienio laboratorijose

48 metų VSD karininkas V.Pociūnas, dirbęs Lietuvos konsulate Gardine, žuvo rugpjūčio 23 dieną anksti ryte iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste, kur buvo tarnybinėje komandiruotėje. Baltarusijos prokuratūra nuo pat pradžių laikėsi nelaimingo atsitikimo versijos.

Nors Bresto prokuratūros pareigūnai tvirtino, kad jų atliekamas tyrimas bus baigtas greičiau nei per mėnesį, tačiau vėliau jis buvo pratęstas, nes ilgiau nei planuota užtruko genoskopinės ir cheminės ekspertizės. Lietuvos generalinė prokuratūra kai kurias chemines ekspertizes buvo prašiusi atlikti užsienio laboratorijose.

Lietuvos ekspertai, atlikę pakartotinę palaikų ekspertizę Vilniuje, nustatė, kad diplomatas mirė nuo vidaus organų sužalojimo iškritus iš devintojo aukšto. Ekspertai patvirtino, kad V.Pociūnas prieš mirtį vartojo alkoholį. Baltarusiai teigė diplomato kraujyje radę 1,9 promilės alkoholio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.