Sprogimo išvengta tik dėl laimingo atsitiktinumo

Į verslininko namų kiemą Panemunėje įmestas galingas sprogmuo

Panemunę turėjo sudrebinti sprogimas, savo galingumu prilygstantis Juro Abromavičiaus automobilio susprogdinimui. Kaip vakar „Kauno dienai” teigė Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras”, kurios išminuotojams pavyko šį sprogmenį nukenksminti, vado pavaduotojas Aloyzas Mickus, šis savadarbis įtaisas nesprogo tik dėl laimingo atsitiktinumo.

Atakuotas neeilinis kaunietis

Įvykus sprogimui, šiame aukštoka tvora apjuostame vienos Panemunės gatvės kieme būtų likusi nemaža duobė, o po avarijos ardomas automobilis „Subaru Forester”, prie kurio šis savadarbis įtaisas padegta dagtimi nukrito, išlėkęs į orą.

Net neabejojama, kad nuo sprogimo bangos būtų išdužę visi namo, o galbūt ir aplinkinių, langai. Dalis jo būtų apgriauta.

„Mes modeliuojame tik tai, kas galėjo įvykti geriausiu atveju”, – vakar dienraštį tikino šį šiurpų vaizdą nupiešę pareigūnai.

„Aro” išminuotojai įsitikinę, kad sprogmens pagrindą sudarė trys šimtai gramų trotilo. Ekspertams belieka tik tai patvirtinti.

Minėtame name su šeima gyvena penkiasdešimtmetis verslininkas, praėjusį dešimtmetį dirbęs Kauno mokesčių inspekcijoje.

Valstybės tarnybą jis paliko gana skandalingomis aplinkybėmis: prasidėjus patikrinimams, grėsusiems baudžiamąja atsakomybe.

Po to tarnautojas užsiėmė moksline veikla ir politika. Joje padarė karjerą iki Lietuvos centro sąjungos Kauno skyriaus valdybos nario kėdės. Kauno technologijos universitete apsigynė daktaro disertaciją. Paraleliai užsiėmė ir verslu.

Pusantros paros tylos

Šiandien šis kaunietis linkęs prisistatyti tik verslininku, užsiimančiu nekilnojamojo turto vystymo projektais. Buvę politikos bendražygiai taip pat teigia, kad aktyviai politikoje jis nebedalyvauja.

Išpuolio aplinkybes tiriantys Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos (ONTT) pareigūnai teigia tiriantys įvairias galimas versijas: ir tai, kad šis įvykis gali būti susijęs su šiandieniniu šio kauniečio verslu, ir su buvusia valstybės tarnyba, ir su dalyvavimu politikoje.

Tačiau, redakcijos žiniomis, viena pagrindinių versijų, kad ir kaip būtų šioje situacijoje banalu, – buitinis konfliktas.

Kada, pagal nusikaltėlių planus, turėjo nuaidėti šis sprogimas, tiksliai nežinoma. Manoma, kad naktį į antradienį.

Kaip teigiama vakarykštėse Kauno vyriausiojo policijos komisariato suvestinėse, skirtose žiniasklaidai, daiktas, panašus į sprogmenį, verslininko kieme aptiktas antradienį apie pusę devynių ryto.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, pirmasis jį pastebėjo vienas iš verslininko sūnų. Priėjęs prie ardomo maždaug prieš mėnesį avarijoje sudaužyto „Subaru”, jis kažką paspyrė koja. Pamanęs, kad tai viena ir ardomo automobilio detalių, nors ir atkreipė dėmesį, kad ji apdegusi.

Specialistai šį jauno žmogaus atsainumą komentuoja su išgąsčiu: nors ir nesprogęs, tačiau nenukenksmintas sprogmuo galėjo suveikti ir tokiomis aplinkybėmis.

Nepavyko ir padegti

Sūnus teigia papasakojęs apie radinį ir tėvui. Tačiau šis jo nesureikšmino. Prieš kelias savaites namo kieme jau buvo aptikti neįprasti radiniai: keli buteliai su skysčiu, turinčiu benzino kvapą.

Manoma, kad tada bandyta padegti kieme esantį ūkinį pastatą. Buteliai rasti netoli jo. Tada pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo sunaikinti svetimą turtą, jį padegant.

Minėta byla tebetiriama. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, ir tada, ir dabar, kaip vienas galimų įtariamųjų nurodytas tas pats asmuo. Gali būti, kad ankstesnė byla, tiriama Panemunės policijos komisariate, perspektyvoje bus prijungta prie naujosios, iškeltos dėl pasikėsinimo sunaikinti svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu – susprogdinant.

Kodėl praėjus beveik pusantros paros po radinio trečiadienio pavakarę vis dėlto kreiptasi į policiją, atsakymo nėra.

Redakcijos duomenimis, trečiadienį apie pusę septynių vakaro policijai apie tai pranešė kažkas iš šeimos narių, bet ne jos galva, kaip buvo pirmojo išpuolio atveju.

Gavus šį pranešimą, Kaune įvesta specialioji priemonė „Skydas”. Įvykio vieton pasiųstos visos miesto specialiosios tarnybos. Iškviesti „Aro” išminuotojai.

Dešimt minučių įtampos

Teigiama, kad iš Vilniaus atvykstančių išminuotojų laukta daugiau kaip dvi valandas. Kadangi teberemontuojamas artimiausias į Panemunę kelias per Kauno HES, kad vilniečiai bergždžiai neklaidžiotų po Kauną, patruliai juos pasitiko miesto prieigose.

Pasak liudytojų, sprogmuo nukenksmintas gana greitai – per dešimt minučių.

Nors „Aro” vado pavaduotojo A.Mickaus patikinimu, detonatoriaus atjungimo nuo trotilo procedūra visada sudėtinga. Ne mažiau sudėtingesnė ji buvo ir šį kartą.

Prieš pat įvykio kulminaciją verslininko šeimai liepta evakuotis iš namų. Artimiausio namo gyventojų paprašyta užsidaryti visus langus ir balkonus.

Teigiama, kad šie ne tik paklusniai įvykdė visus nurodymus, bet ir nepasižymėjo smalsumu, stebint, kas vyksta kaimyno kieme.

Neprofesionalo braižas

Manoma, kad į verslininko kiemą įmestas sprogmuo nesprogo dėl tai padariusio asmens nemokšiškumo. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, krentant jis nežymiai deformavosi.

Kad jį atakuojantys asmenys nepasižymi intelektualumu, įsitikinęs ir pats kiemo šeimininkas.

Vakar, kalbintas „Kauno dienos”, jis atmetė bet kokias prielaidas, kad tai gali būti susiję su ankstesniu jo darbu valstybės tarnyboje ar šiandieniniu verslu.

Apie politiką, anot pašnekovo, taip pat negali būti kalbos. „Aš joje nebedalyvauju”, – tvirtino jis.

Pasak pašnekovo, apie įtariamuosius jis papasakojo policijai, tikindamas, kad buvo su pareigūnais atviras.

„Su žiniasklaida šia versija dalytis nenorėčiau, kad nepakenkčiau tyrimui, kurio sėkme tikiu, – sakė per kelias savaites du pavojingus išpuolius atlaikęs verslininkas. – Jeigu policijai pavyks tai įrodyti, galbūt net surengsiu spaudos konferenciją”.

„Visa įvykių eiga primena 1993-1994 metų atmosferą ir net tada siautėjusių asmenų braižą, – tęsė pašnekovas, dar kartą pabrėždamas, kad tiki, jog tada šį gaivalą pažabojusi policija šiandien dar profesionalesnė. – Manau, kad tai jai – naujas iššūkis”.

Priešų netrūksta

Redakcijos žiniomis, šis gana aktyvios prigimties kaunietis yra turėjęs konfliktų ir dėl nesibaigiančio savo gyvenamosios vietos puoselėjimo.

Kalbama, kad kai kas pyko dėl ne vietoje jo pasistatyto namo. Buvo nepatenkintų ir tuo, kad šis plačių pažinčių verslininkas, kaip kalbama, užsitvėrė į jo namus vedančią gatvės atšaką, užtverdamas artimiausią privažiavimą prie paplūdimio bei šalia jo esančios aikštelės. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, joje Kauno nusikalstamo pasaulio atstovai rengia vadinamąsias „strielkas” – išvažiuojamuosius susirinkimus. Kalbama, kad čia vyksta ir nelegali prekyba narkotikais.

Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, už aikštelės tvoros įsikūręs verslininkas yra viešai piktinęsis besirenkančiųjų šioje aikštelėje orgijomis. Pastaruoju metu jis bando suburti Panemunės bendruomenę kovai su vis labiau šioje vaizdingoje Kauno vietoje įsigalinčia nelegalia prekyba narkotikais.

Dar kalbama, kad šis žmogus išdrįso liudyti vieno kaimyno skyrybų byloje, už tai jam taip pat gali keršyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.