Mokslininkų vizitų finansavimo konkursas: kas? kur? kada?

Mokslininkų vizitų finansavimo schema parengta įgyvendinant projektą „Protų susigrąžinimo programos sukūrimas ir įgyvendinimas”, atsižvelgiant į Projekte suformuluotus tikslus. Vizitų organizavimo schema bus naudojama kaupiant, sisteminant ir vertinant informaciją apie grįžtančiųjų (planuojančių grįžti) tyrėjų poreikius, kylančias tyrėjų integravimosi į Lietuvos tyrimų sistemą problemas bei procesą.

„Vizitų schema rengta remiantis sėkmingai funkcionuojančia ES Marie Curie mokslininkų reintegracijos schema pritaikant ją mažesnės skalės vizitų organizavimui išnaudojant informacinių technologijų teikiamas galimybes. Baigtą kurti mokslininkų vizitų finansavimo schemą spalio 12 dieną aptarė verslo ir akademinė bendruomenė, o šiuo pranešimu siekiama projekto tikslinei grupei suteikti esminę informaciją apie mokslininkų vizito finansavimo konkursą”, – pasakoja projekto vadovas dr. Tomas Žalandauskas.

Kas gali dalyvauti projekte?

Mokslininkų vizitų finansavimo konkurse gali dalyvauti Lietuvos Respublikos piliečiai, kurie bent 2 paskutinius metus iki paraiškos pateikimo dirbo mokslinį darbą kitose šalyse ir kurie nori sugrįžti dirbti į Lietuvą. Dalyvauti gali visų mokslo sričių tyrėjai.

Priimančiosiomis institucijomis gali būti Lietuvos mokslo centrai (aukštosios mokyklos, mokslinių tyrimų institutai ir pan.), Lietuvos įmonių asociacijos, aukštųjų technologijų įmonės, kurių veiklai būtina užsienyje esančių mokslininkų kompetencija ir žinios.

Kokios yra galimos vizituose dalyvaujančių tyrėjų veiklos?

Vizito metu yra galimos šios tyrėjų veiklos: paskaitų skaitymas, seminarų vedimas, metodinių medžiagų rengimas, moksliniai tyrimai, inovacijų diegimas, eksperimentinė plėtra, kiti su moksliniais tyrimais, eksperimentine plėtra, inovacijų kūrimu bei diegimu susiję darbai. Nėra iš anksto nustatytų mokslo sričių ar krypčių.

Kaip veiks vizitų organizavimo schema?

Jau nuo šių metų lapkričio, projekto interneto svetainėje, skirtoje pareiškėjams bei paraiškų pateikimui, vizitai.eppas.lt, bus sudaromos galimybės tyrėjams ir priimančių institucijų darbuotojams užmegzti tarpusavio kontaktus. Tyrėjai ir Priimančiosios institucijos, siekiančios dalyvauti vizitų finansavimo konkurse, teiks paraiškas per EPPAS (elektroninę paraiškų pateikimo sistemą). Po pateikimo paraiškos bus vertinamos, sprendimą dėl paraiškos finansavimo priims projekto vykdytojas, atsižvelgdamas į paraiškų vertintojų rekomendacijas. Vizito sąlygos bus reglamentuojamos trišalės sutarties, kurią pasirašys Vizitų organizatorius, Priimančioji institucija ir Tyrėjas. Pasibaigus vizitui pareiškėjai teiks ataskaitas vizitų organizatoriui.

Kam gali būti skiriamos lėšos?

ES remiamo projekto lėšos organizuojant konkursinius mokslininkų vizitus skiriamos Tyrėjui ir Priimančiajai institucijai. Tyrėjui gali būti padengiamos kelionės išlaidos ir skiriama stipendija gyventi

Lietuvoje. Taip pat gali būti padengiamos Priimančiosios institucijos išlaidos, susijusios su Tyrėjo priėmimu (pvz. laboratorijų reikmenims įsigyti, atlyginimas vizito koordinatoriui institucijoje ir pan.).

Kiek laiko gali trukti vizitas?

Finansuojamas Tyrėjo vizitas Priimančiojoje institucijoje gali trukti nuo 2 savaičių iki 3 mėnesių. Vizitai turi prasidėti ne anksčiau kaip 2006 m. gruodį ir baigtis ne vėliau kaip 2007 m. gruodžio mėnesį.

Kokie yra paraiškų teikimo terminai?

Numatoma, kad paraiškas atvykstančių mokslininkų vizitams finansuoti bus galima teikti nuo 2006 m. lapkričio iki 2007 – tųjų rugsėjo. Paraiškos vertinamos ne rečiau kaip kas 2 mėnesius.

Kaip gali būti teikiama paraiška?

Paraiška dalyvauti konkurse po kvietimo turėtų būti pateikiama elektronine forma, naudojant EPPAS. Paraiškos dokumentus, lydraščio formas Pareiškėjai jau nuo šių metų lapkričio galės rasti interneto svetainėje vizitai.eppas.lt .

Trumpai apie įgyvendinamą projektą:

Pagal Lietuvos 2004–2006 metų Bendrojo programavimo dokumento 2 prioriteto „Žmogiškųjų išteklių plėtra” 2.5 priemonę „Žmogiškųjų išteklių kokybės gerinimas mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje” finansuojamą projektą „Protų susigrąžinimo programos parengimas ir įgyvendinimas” nuo 2006 m. kartu su partneriais (Švietimo ir mokslo ministerija bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės) inicijavo ir įgyvendina VšĮ Užsienio lietuvių rėmimo centras. Projektu siekiama sukurti užsienio mokslo centruose studijuojančių ir dirbančių Lietuvos piliečių skatinimo grįžti į Lietuvą programą, įdiegiant konkursinį programos dalyvių finansavimo mechanizmą.

Kur galima gauti daugiau informacijos?

Daugiau informacijos apie Projektą pateikiama interneto puslapyje www.ulrc.lt/mokslininkams. Nuo spalio dvyliktosios, po viešo konkursinių mokslininkų vizitų finansavimo schemos aptarimo su verslo bei akademine bendruomene, išsamus schemos aprašas bei aktualūs dokumentai minėtoje interneto svetainėje bus prieinami visiems besidomintiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.