Šeimininkės užmiršo salmoneliozę

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) analizės duomenimis, per šių metų 9 mėnesius, palyginus su praėjusių tuo pačiu laikotarpiu, Kauno apskrityje net 60 proc. išaugo sergamumas salmonelioze. Iš viso šia liga susirgo 525 apskrities gyventojai, daugiau kaip pusė (295) – kauniečiai.

Salmoneliozė – ūmi sezoninė žarnyno infekcija, jos proveržiai paprastai įvyksta gegužės, birželio mėnesiais. Šiemet daugiausiai salmoneliozės atvejų buvo užregistruota rugsėjo mėnesį. Tuomet Kaune šia ūmia užkrečiamąja žarnyno liga susirgo net 134 gyventojai. Visuomenės sveikatos specialistams rūpestį kėlė situacija, kuri buvo ypatinga. Daugiausiai sirgo vaikai, o iš jų net 70 proc. ikimokyklinukai, esantys patys didžiausi smaližiai. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, vaikams salmoneliozė gana pavojinga, nes mažieji sunkiausiai pakelia didelį organizmo skysčių netekimą ligos metu.

Rugsėjo mėnesį Kaune kilo du salmoneliozės protrūkiai. Medicininės pagalbos kreipėsi 8 žmonės. Nukentėjusiųjų buvo daugiau, tačiau kiti gydėsi patys. Ligos sukėlėjų perdavimo veiksniu, anot visuomenės sveikatos specialistų, galėjo būti dviejų Kauno įmonių plikyti pyragaičiai bei tortas, pagaminti pažeidžiant maisto saugą reglamentuojančius teisės aktus. Pasak KVSC specialistų, vieną iš protrūkių galėjo sukelti į gamybą patekę salmonelėmis užteršti kiaušiniai.

Rūpindamiesi gyventojų sveikatos sauga, Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai rekomendavo Kauno maisto perdirbimo įmonių vadovams visapusiškai sustiprinti savikontrolės sistemos valdymą siekiant išvengti tolimesnės maisto produktų taršos gamybos proceso metu.

Salmoneliozės atvejų skaičius auga visoje Lietuvoje, daugiau kaip 90 proc. ligonių užsikrečia per maistą. Šalyje šiais metais užregistruota per 150 infekcinių ligų protrūkių, plintančių per maistą. Iš jų daugiau kaip 30 proc. – salmoneliozės protrūkiai.

Pasak KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, vienas iš efektyviausių būdų užkertant kelią salmoneliozei – tebėra gyventojų švietimas. Atlikus epidemiologinę analizę paaiškėjo, kad šiemet Kaune net 77 proc. salmoneliozės susirgimų įsiplieskė namų aplinkoje, priežastis – nesaugiai namie gamintas ar laikytas maistas. Dėl ikimokyklinių įstaigų maisto blokų darbuotojų kaltės užsikrėtė 4 proc., o dėl netinkamai maisto gamybos įmonėse paruošto maisto, parduodamo prekybos įmonėse – 2 proc. salmonelioze sirgusių žmonių.

Epidemiologinės ligonių apklausos duomenimis, dažniausiai salmonelioze žmonės užsikrečia per gyvūninį maistą: vištieną, kalakutieną, kitą mėsą, žalius kiaušinius. Taip pat kreminius konditerijos gaminius, pavojingiausi, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių. Užsikrėsti galima ir nuo salmonelioze sergančio žmogaus per neplautas rankas arba suvalgius paukščių ir galvijų fekalijomis užterštų daržovių.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro gydytojų epidemiologų, žinant bakterijų silpnąsias vietas, ligos galima išvengti. Salmonelės bijo švaros ir aukštos temperatūros. Laikantis higienos, gerai išvirus ar iškepus mėsą (tuomet neteka iš jos rausvas skystis) bei kiaušinius, jos žūva. Būdamos atsparios šalčiui salmonelės puikiai išgyvena užšaldytoje mėsoje, jai atitirpus sparčiai dauginasi.

Kauno visuomenės sveikatos centro gydytojai epidemiologai rekomenduoja:

Salmonelėmis neužsikrėsite, jei išvengsite žalios mėsos (jos skysčių) ir kiaušinių sąlyčio su pagamintais maisto produktais, šaldytą paukštieną ir kitą mėsą atitirpinsite šaldytuve, prieš gaminant nuplausite, neragausite žalios mėsos nei faršo.

Su karštu tekančiu vandeniu bei indų plovikliu plausite virtuvės įrankius, indus ar aplinkos paviršius, ant kurių dorojote ar laikėte žalią mėsą, kiaušinius, rūpestingai nusiplausite rankas.

Valgysite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius (trynys būti kietas), šiltų kiaušinių kambario temperatūroje nelaikysite ilgiau 2 valandų.

Kiekvieną kartą prieš maisto gaminimą ar apdorojus žalią mėsą, pasinaudojus tualetu ar turėjus sąlytį su gyvūnų ar ligonių fekalijomis plausite rankas su muilu, o sergant žarnyno infekcine liga negaminsite maisto svečiams nei pobūviui. Ypač svarbu plauti rankas prieš valgį išmokyti savo vaikus.

Salmoneliozės požymiai- viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmas, praėjus 12 – 72 valandoms po užsikrėtimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.