Į mero kėdę – keturiese

Į miesto mero postą yra nusitaikę keturių partijų Klaipėdos skyrių lyderiai: liberalcentristas, dabartinis miesto vadovas Rimantas Taraškevičius, Darbo partijos narys Antanas Bosas, Tėvynės sąjungos narys Naglis Puteikis ir Liberalų sąjūdžio narys Eugenijus Gentvilas.

Nedaug balsų dabar savivaldybės taryboje turinčios partijos neturi arba neatskleidžia, kas bus jų kandidatai į mero postą.

Nors rinkimai į vietos valdžią jau netrukus, tačiau daugelis partijų dar tebeslepia ir savo kandidatus į savivaldybių tarybas.

Tikisi sėkmės

Liberalcentristų lyderis, Klaipėdos meras R.Taraškevičius juokavo: „Išsipildžius partijų prognozėms, kiek jos gaus vietų taryboje, prireiktų ne 31 kėdės, kaip numato įstatymas, o kokia 60”.

R.Taraškevičius teigė, kad iki rinkimų sudarytos koalicijos yra netvirtos.

„Dirbu miesto taryboje jau 16 metų ir turėjau progos tuo įsitikinti”, – apie galimybę sudaryti bendrus sąrašus su kitomis partijomis sakė meras.

Visi 15 tarybos narių liberalcentristų yra numatę balotiruotis dar kartą. Abejoja tik Vilija Venckutė, kuri planuoja persikelti gyventi į Vilnių.

R.Taraškevičius nepakeitė savo nuomonės siekti mero posto dar vienai kadencijai. „Apklausų rezultatai Klaipėdos liberalcentristams yra palankūs”, – tvirtino miesto vadovas.

Taryboje – 3 partijos?

Nuo liberalcentristų atskilęs Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius dar neturi patvirtinto kandidatų sąrašo. Anot skyriaus pirmininko pavaduotojo Artūro Šulco, kol kas vyksta kandidatų atranka. Paskui jie bus pristatyti klaipėdiečiams.

„Kiekvienas galės pareikšti savo nuomonę apie partijos kandidatus”, – sakė jis.

Vėliau slaptu balsavimu skyriaus visuotinis susirinkimas reitinguos atrinktus asmenis.

Pasak A.Šulco, partija į merus siūlys europarlamentarą, buvusį miesto merą Eugenijų Gentvilą. „Jis sutiks būti meru, jei susilauks didelio klaipėdiečių palaikymo”, – teigė A.Šulcas.

Liberalų sąjūdis vasarą darė klaipėdiečių apklausą dėl pasitikėjimo partijomis.

„Buvo apklausta 500 klaipėdiečių. Jei rinkimai būtų vykę tuomet, į savivaldybės tarybą būtų pakliuvusios tik trys partijos: liberalų sąjūdis, liberalcentristai, konservatoriai, surinkę panašų balsų skaičių”, – pasakojo A.Šulcas.

Dabar taryboje yra šešių partijų nariai. O Rusų sąjungos atstovai yra atsistatydinę arba pašalinti iš partijos.

Anot A.Šulco, miesto savivaldybės taryboje jiedu su Rolandu Bražinsku atstovauja liberalų sąjūdžiui. Abu ketina balotiruotis į tarybą ir kitąmet.

Po rinkimų liberalų sąjūdis, anot A.Šulco, koalicijas sudarinės su dešiniosiomis partijomis.

Lyderis – A.Bosas

Darbo partijos nariai kol kas reitinguoja kandidatų sąrašą.

„Neketiname sudaryti bendro sąrašo su kitomis partijomis”, – tvirtino Darbo partijos Klaipėdos filialo rinkimų štabo pirmininkas Edgaras Valeckas.

Anot jo, „darbiečių” kandidatų sąraše pirmauja Seimo narys Antanas Bosas.

Pasak štabo viršininko, A.Bosas neatmeta galimybės, palankiai susiklosčius aplinkybėms, balotiruotis į miesto merus.

E.Valeckas nepasitiki kitų partijų atliktomis gyventojų apklausomis, todėl „darbiečiai” darys savo tyrimą. Pasak štabo viršininko, kad partija galėtų mąstyti apie valdančiąją koaliciją, reikia gauti 10 balsų taryboje iš 31.

Kandidatas abejojo

Miesto savivaldybės tarybos narys, Pilietinės demokratijos partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Vilius Vizbaras yra kalbinamas partijos bičiulių siekti mero posto.

„Tačiau kol nėra priimtas nutarimas, aš dar nesu apsisprendęs”, – sakė tarybos narys.

Abu savivaldybės tarybos „pilietininkai” ketina vėl balotiruotis į miesto valdžią.

Pasak V.Vizbaro, partija siekia perbristi rinkimų barjerą, kad gautų vietų taryboje. Kitas uždavinys – dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, tai yra paremti daugumos mero kandidatūrą.

Koalicija „Už knygeles”

Tėvynės sąjungos miesto skyriaus lyderis Naglis Puteikis jau yra apsisprendęs kautis dėl mero posto.

Konservatoriai yra sudarę sąrašą rinkimams, kuris atsirado partijos nariams dalyvaujant slaptuose balsavimuose.

Tačiau miesto konservatorių lyderis dar galės sąrašą šiek tiek pakeisti. Jis turi teisę pridėti, juo nuomone, tinkamiems kandidatams 10 proc. balsų – kilstelti juos aukščiau, nei jie yra po skyriaus narių reitingavimo.

„Nežymiai keisis pirmasis penkioliktukas 50 kandidatų sąraše”, – teigė N.Puteikis.

Iš trijų konservatorių, esančių dabartinėje savivaldybės taryboje, balotiruotis sutiko tik Zenonas Čerkauskas, kuris kol kas sąraše užima 4-ąją vietą.

Konservatoriai Rimantas Didžiokas ir Vigantas Žala nepanoro dirbti taryboje dar vieną kadenciją.

Po rinkimų, anot N.Puteikio, įmanomos koalicijos su visomis partijomis, kurios pritars konservatorių rinkimų programos nuostatai grąžinti vieningas atsiskaitymo knygeles.

Jis sakė, kad konservatoriams 10 vietų naujoje taryboje prognozavo liberalcentristų ir liberalų sąjūdžio atliktos apklausos.

Rems R.Taraškevičių

Rusų sąjungos Klaipėdos skyrius neturi iliuzijų, jog iš jų tarpo kas nors galėtų balotiruotis į merus.

„Mes greičiausiai palaikysime dabartinio mero Rimanto Taraškevičiaus kandidatūrą. Bet yra ir kitų kandidatų, kurių dar nenoriu įvardinti”, – slapukavo Rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus valdybos narys Andrejus Chomutovas.

Jo teigimu, kandidatų sąrašas dar nepatvirtintas partijos struktūrų. Rusų sąjunga gali siekti vietų miesto taryboje sudarę koaliciją su kitomis partijomis.

„Klaipėda” rašė, kad Rusų sąjunga yra suskilusi tiek sostinėje, tiek Lietuvoje. Jau ne pirmus metus vyksta teismai, kam priklauso šios partijos pirmininko postas.

Politikai slapukavo

Anksčiau A.Chomutovas laikinai ėjo miesto skyriaus pirmininko pareigas. Jis sakė, kad yra išrinktas naujas skyriaus pirmininkas, kurio pavardės kažkodėl neįvardijo.

Pasak A.Chomutovo, į kandidatų sąrašą neplanuojama įrašyti dabartinės Klaipėdos savivaldybės tarybos Rusų sąjungos frakcijos narių.

„Jie – ne partijos nariai. Ir nepareiškė noro būti kandidatais į tarybą”, – sakė jis

Uostamiesčio savivaldybės tarybos Rusų sąjungos frakcijos pirmininkė Jelizaveta Daugininkienė vakar buvo užsienyje ir į telefono skambučius neatsiliepė, kaip ir jos kolega Nikolajus Vorobjovas. Olegas Fominas, dar vienas buvęs Rusų sąjungos narys savivaldybės taryboje, pasiruošimo rinkimams informaciją vadino konfidencialia. Ir stengėsi išsisukti nuo pokalbio su „Klaipėda”, teisindamasis užgriuvusia darbų lavina.

Meras – užsispyręs

Politinės partijos Rusų aljanso miesto skyriaus pirmininkė Tamara Lochankina sakė, kad greičiausiai sudarys su Rusų sąjunga bendrą sąrašą ir atsikovos septynias vietas, kurias miesto taryboje visada turėdavo tautinės mažumos.

Ši galimybė, anot jos, atsirado, kai Rusų sąjungoje nebeliko odiozinių figūrų – dabartinių trijų miesto tarybos narių.

„Mūsų partija palaikytų Seimo nario Vaclavo Stankevičiaus kandidatūrą, jei mero rinkimai būtų tiesioginiai”, – sakė skyriaus pirmininkė.

Pasak jos, tinkamas būtų ir dabartinis meras, bet yra per daug užsispyręs dėl rusiškų mokyklų reorganizacijos.

Trys savivaldybės tarybos nariai iš Rusų aljanso vėl ketina siekti vietinės valdžios.

Negražu kalbėti

Socialdemokratai tebestumdo savo narius dar pavasarį sudarytame kandidatų sąraše.

Pasak socdemų miesto skyriaus pirmininko Valentino Greičiūno, lapkritį bus sudarytas ir viešai pateiktas kandidatų sąrašas.

Socdemai neatskleidė, kas galėtų būti jų kandidatas į merus.

Paklaustas, ar jis pats bandys laimę mero rinkimuose, V.Greičiūnas atsakė: „Apie save negražu kalbėti. Tačiau daugelis mūsų kandidatų galėtų pretenduoti į mero postą”.

Trys dabartinės savivaldybės tarybos nariai – socdemai pretenduoja vėl jais tapti per kitąmet vasarį vyksiančius savivaldybių tarybų rinkimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.