Gimdykloje gydytojas nebūtinas

Uostamiestyje rengiamasi įkurti mažos rizikos gimdymo skyrių, kuriame gimdytų tik sveikos moterys, o gimdymus be gydytojų pagalbos priiminėtų bei už jų sėkmę atsakytų vien akušerės.

Tokie skyriai sėkmingai veikia užsienyje.

Atsakomybės ir savarankiško darbo nevengiančios akušerės mano, jog per artimiausią dešimtmetį mūsų šalyje bus įteisintas ir išpopuliarės ir gimdymas namuose, šiandien vis dar verčiantis veltis į diskusijas: „Tai gerai ar blogai?”

Gydytojas nebūtinas

Daugiausiai šalyje gimdymų priimanti Klaipėdos ligoninė pamažu ruošiasi naujovėms.

Akušerijos ir ginekologijos departamente, kur per metus pagimdo daugiau nei 3 tūkstančiai moterų, žadama įkurti mažos rizikos gimdymo skyrių.

Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas habil.dr. Vinsas Janušonis sakė dar negalįs įvardinti, kada toks skyrius pradės veikti, tačiau tam kruopščiai ruošiamasi.

Pasak įstaigos vadovo, mažos rizikos gimdymo skyrius nuo įprastinio skirsis tuo, jog jame gimdys tik sveikos moterys, o gimdymus priiminės tik akušerės.

V.Janušonis neslėpė, jog ir šiandien, kai gimdymas vyksta sklandžiai, jį prižiūri vien akušerė. Gydytojo vaidmuo tokiu atveju tampa simbolinis – pasirašyti dokumentus.

Įkūrus mažos rizikos skyrių, gydytojo čia visai nereikėtų. Už viską atsakinga būtų akušerė.

Tačiau jei gimdymo metu iškiltų problemų, ji bet kada galėtų kviestis į pagalbą gydytoją, kuris pasirūpintų, kad gimdyvei bei jos kūdikiui nekiltų grėsmė.

Akušerėms – daugiau laisvės

Apie tai, jog tokie skyriai sėkmingai veikia užsienio šalyse, kalbėjo specialistai iš Didžiosios Britanijos Klaipėdos ligoninėje savaitgalį surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Aktualūs perinatologijos klausimai”.

10 specialistų iš Anglijos konferencijoje vienbalsiai tvirtino, jog mūsų šalyje puikiai savo darbą išmanančioms akušerėms trūksta savarankiškumo. Užsienyje jos turi daugiau atsakomybės.

Atsakomybės nesikrato

Klaipėdos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamento akušerė Kristina Staponienė, kuriai yra tekę lankytis Anglijos ligoninėse, patvirtino, jog ten jos kolegės žymiai savarankiškesnės.

Atsakomybės ir savarankiškumo akušerės nesikrato ir Klaipėdoje. Jos yra pasirengusios dirbti be gydytojo kontrolės. Tiesa, kol kas tik ligoninėje. Apie gimdymo priėmimą namuose dar ankstoka kalbėti. Nors K.Staponienė mano, kad po mažos rizikos gimdymo skyriaus steigimo visai logiškas žingsnis galėtų būti ir gimdymo namuose įteisinimas.

Britės gimdo namuose

Spėjanti, jog gimdymas namuose Lietuvoje galėtų įsitvirtinti per artimiausius dešimt metų, akušerė abejoja, jog jis taptų itin populiarus.

Didžiojoje Britanijoje namuose priimama 2 proc., sostinėje Londone – 4 proc. visų gimdymų, nors tai jau seniai yra įteisinta.

Didžiojoje Britanijoje kiekviena nėščioji gali pasirinkti – gimdyti namuose ar ligoninėje. Artėjant gimdymui vertinimo komisija, kurioje dalyvauja ir akušerės, nusprendžia, ar gimdymas nebus rizikingas. Jei nėra jokių nukrypimų nuo normų, moteriai leidžiama gimdyti namuose.

Skausmo nemalšina

K.Staponienė pasakojo, jog gimdymą namuose Anglijoje dažniausiai priima dvi akušerės.

Moteris gali gimdyti lovoje arba vonioje, nenaudojant nuskausminamųjų. Jei moteris pageidauja gimdymo be skausmo, turi gimdyti ligoninėje. Akušerės įvertina namuose gimusio mažylio būklę, apžiūri gimdyvę. Jei viskas gerai, praėjus valandai po gimdymo, medikės juos palieka. Jei gimdymas komplikuojasi, pagalbos akušerės sulaukia per 10 minučių. Tačiau jos prireikia retai.

Namuose gimdžiusios lietuvės neretai pasigiria, tačiau oficialios statistikos, kiek kasmet vaikų gimsta ne ligoninėje, nėra. Neoficialiais duomenimis, mūsų šalyje kasmet namuose gimsta iki pusės procento naujagimių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.