Pasiklydę Rusų sąjungoje

Kam Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje atstovauja Jelizaveta Daugininkienė, Nikolajus Vorobjovas ir Olegas Fominas?

Toks klausimas natūraliai kyla perskaičius užvakar išplatintą viešą Lietuvos rusų sąjungos (LRS) pareiškimą, kuriame juodu ant balto parašyta, kad minėtieji asmenys šiandien visai nesą LRS nariai.

Politinės partijos Lietuvos rusų sąjungos pirmininko Sergejaus Dmitrijevo pasirašytame pareiškime teigiama, kad pagal LRS sąrašą į miesto Tarybą išrinkti J. Daugininkienė ir O. Fominas dar 2004 metų rugpjūtį pareiškė savo noru paliekantys juos iškėlusią LRS, o N. Vorobjovas 2005 metų gruodį buvęs pašalintas – esą „už neveiklumą ir partijos kompromitavimą prieš visuomenę”. „Nuo to laiko aukščiau paminėtieji ponai miesto savivaldybės taryboje nebeatstovauja mūsų partijos ir savo rinkėjų interesams”, – LRS vardu rašo S. Dmitrijevas.

Nepaisant to, kad pareiškime tvirtinama, jog apie šį faktą nedelsiant buvę pranešta Klaipėdos savivaldybės tarybai, Klaipėdos miesto interneto svetainėje minėtieji tarybos nariai ir šiandien įvardijami kaip LRS frakcijos nariai. Tas pats teigiama ir Vyriausiosios rinkimų komisijos internete pateiktoje informacijoje apie savivaldybių tarybų narius bei jų partinę priklausomybę.

„Nesąmonė ir melas”

Dešimtus metus miesto Taryboje dirbanti ir minėtuose šaltiniuose kaip LRS frakcijos pirmininkė įvardijama J. Daugininkienė, paprašyta pakomentuoti pareiškime mestus kaltinimus, esą ji ir jos kolegos atstovaujantys niekur neįregistruotai, todėl pagal LR įstatymus jokio teisinio statuso neturinčiai žmonių grupei ir tokiu būdu klaidinantys miesto visuomenę, reagavo labai audringai: „Visiška nesąmonė ir akivaizdus melas.”

Pasak J. Daugininkienės, esą pirmiausia dar reikia išsiaiškinti, turi S. Dmitrijevas teisę kalbėti LRS vardu ar ne, o juo labiau tituluoti save jos pirmininku. Šią teisę, anot politikės, S. Dmitrijevas šiuo metu kaip tik bandąs įrodyti teisme.

Politikės teigimu, LRS šiuo metu yra susiklosčiusi gan sudėtinga padėtis, kurią ji būtų linkusi įvardyti kaip dvivaldystę. Jos įsitikinimu, taip atsitikę dėl paties S. Dmitrijevo kaltės. Anot J. Daugininkienės, nepatenkintųjų S. Dmitrijevo vadovavimo partijai stiliumi bei metodais iniciatyva 2005 metų rugpjūtį Vilniuje buvusi sušaukta neeilinė LRS konferencija. Tąsyk apie 350 joje dalyvavusių LRS narių naująja partijos pirmininke išrinkę Visagino skyriui atstovavusią Tatjaną Strokun. S. Dmitrijevas, beje, kaip teigia J. Daugininkienė, pats konferencijoje nedalyvavęs, rinkimų rezultatų ne tik nepripažino, bet ir apskundė juos teismui. J. Daugininkienės žiniomis, teisminiai ginčai, turintys nustatyti, kas iš tikrųjų esąs LRS pirmininkas, dar nėra pasibaigę.

S. Dmitrijevas – ne autoritetas

J. Daugininkienė neneigia 2004-aisiais išties palikusi LRS. Šį savo žingsnį politikė sieja su tuo metu jau prasidėjusiais nesutarimais partijos viršūnėje. Tuomet, sakė J. Daugininkienė, LRS palikęs ne vienas Klaipėdos skyriaus narys. Tačiau 2005-aisiais LRS pirmininke išrinkus T. Strokun, jie pareiškę norą sugrįžti, ir šis noras Klaipėdos skyriaus daugumos buvęs patenkintas.

Pasak J. Daugininkienės, 2004-aisiais taip pat buvo tariamasi, keisti frakcijos miesto Taryboje pavadinimą ar ne. Siekiant neklaidinti rinkėjų, sakė politikė, buvo nutarta viską palikti kaip buvę.

J. Daugininkienės įsitikinimu, esmė net ne tai tai, kaip bus pavadinta frakcija, o kur kas svarbesni dalykai. „Ne S. Dmitrijevui nurodinėti, kam aš ir atstovauju Klaipėdos miesto taryboje. Aš galiu net nebūti partijos narė – tokie atvejai, kai į kurios nors partijos sąrašus per savivaldybių tarybų rinkimus įtraukiami jokiai partijai nepriklausantys asmenys, ne tokie jau reti. Mane išrinko ne Dmitrijevas, o Klaipėdos miesto gyventojai”.

J. Daugininkienės teigimu, jai visiškai nesuprantamas S. Dmitrijevo noras susitapatinti su pačia partija – esą būtent jis ją sukūrė ir dabar elgiasi taip, tarsi ji būtų jo nuosavybė. „S. Dmitrijevas yra pasakęs: „Aš negaliu atiduoti jums partijos.” Mes nenorime jos pasiimti, mes tik norime, kad toks žmogus kaip S. Dmitrijevas jai nevadovautų, nes būtent jis partiją ir pražudė, sugriovė viską, ką tik galėjo”, – sakė J. Daugininkienė.

Pasak jos, dėl vieno žmogaus destruktyvių veiksmų buvo paralyžiuota ištisų skyrių, tarp jų ir tokių didelių kaip Vilniaus ir Visagino, veikla. Uostamiestis taip pat nesanti išimtis.

Pasak J. Daugininkienės, padėties, kai skyriaus narių daugumos ignoruojamas S. Dmitrijevo statytinis Andrejus Chomutovas dvejus metus tituluojamas kaip laikinai einantis skyriaus pirmininko pareigas, nėra normali. „Dabar Klaipėdoje irgi dvivaldystė. Yra laikinai einantis pareigas pirmininkas, ir faktinis pirmininkas – Ivanas Stasevičius, kurį išrinkome bei palaikome mes ir skyriaus narių dauguma.”

Įžvelgia rinkimų įtaką

Anot J. Daugininkienės, dešimt metų buvo dirbama ramiai ir konstruktyviai, o visa erzelynė prasidėjo tuomet, kai S. Dmitrijevas nebuvo išrinktas nei į LR Seimą, nei į Europos Parlamentą ir dėl šios savo nesėkmės apkaltino LRS skyrius – neva šie per mažai jį rėmę.

Pastarojo S. Dmitrijevo pareiškimo J. Daugininkienė teigė visiškai nesuvokianti. „Nesuprantu, ko jis (S. Dmitrijevas. – Aut. past.) tuo siekia. Galbūt įtakos turi artėjantys savivaldybių tarybų rinkimai? Tada, užuot pradėjęs karą su mumis, geriau galvotų, kaip sutvarkyti partinius reikalus. Juk gali atsitikti taip, kad į teisminius ginčus įsivėlusi partija rinkimuose apskritai negalės dalyvauti”, – samprotavo J. Daugininkienė.

Teismo verdikto dar nėra

„Vakarų ekspreso” pakalbintas S. Dmitrijevas teigė, esą meluoja pati J. Daugininkienė. Pasak politiko, Vilniaus apylinkės administracinis teismas jau pripažinęs, kad 2005 metais Visagine įvykusi neeilinė LRS konferencija buvusi sušaukta neteisėtai. Dėl to savaime esą aišku, kad per ją LRS vadove išrinkta T. Strokun vadintis partijos pirmininke neturi jokios teisės.

Pasak S. Dmitrijevo, minėtasis teismo sprendimas T. Strokun rėmėjų buvęs apskųstas aukštesnei instancijai – Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Užvakar, sakė S. Dmitrijevas, įvyko šio teismo posėdis. Sprendimas, kas teisus, pasak S. Dmitrijevo, būsiąs paskelbtas spalio 23 dieną.

S. Dmitrijevas dienraštį patikino, kad J. Daugininkienė, O. Fominas ir N. Vorobjovas tikrai nesą LRS nariai – tuo esą galima įsitikinti atidžiau pavarčius 2004 metų partijos dokumentus. Tai liudiją ir J. Daugininkienės bei O. Fomino pareiškimai. Už ką iš partijos buvo išmestas N. Vorobjovas, S. Dmitrijevas sakė taip gretai tiksliai įvardyti negalįs. „Buvo nedrausmingas, nemokėjo nario mokesčių, dalyvavo neteisėtai sušauktoje konferencijoje, rezgė intrigas”, – vardijo S. Dmitrijevas.

Apie minėtųjų asmenų sugrįžimą į LRS politikas teigia nieko negirdėjęs: „Jokių pareiškimų sugrįžti nemačiau, LRS sąrašuose jų nėra.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.