Čarlio Čaplino melodijos fragmentas per naktį virto kompozicija

Operetė Panevėžyje turi senas tradicijas, taip pat turi mėgstančios šį žanrą publikos. Tačiau mūsų miestas dar negali lygintis su Kaunu, į festivalį „Operetė Kauno pilyje” sukvietusiu 30 tūkstančių žiūrovų. Beje, pasiklausyti šio festivalio koncertų važiavo ir nemažai panevėžiečių.

Savo vietą reikia iškovoti

Ko reikia, kad penkerius metus būtų sėkmingai organizuojamas toks didžiulis festivalis, PB klausė Kauno muzikinio teatro vadovo Benjamino Želvio, atvykusio į Panevėžį su kolektyvo koncertine programa.

„Pirmiausia miestas turi turėti tradiciją, tuomet, jei pavyksta organizuoti gerą renginį, to reikia nebepaleisti. Panevėžyje galėjo būti labai rimtas teatrų festivalis, tačiau buvo pražiūrėta. Aš kalbu apie anksčiau vykusį festivalį „Kelias”. Pas mus pajudėjęs traukinys rieda, kitais metais festivalio programą vešime ir į Rusiją – Kaliningradą, Peterburgą, taip pat į Suomiją”, – sakė B.Želvys.

Paklaustas, kaip pavyko šiųmečiam festivaliui surinki pusę milijono litų ir pasikviesti pasaulinio garso solistų, svečias teigė, jog didesnė dalis lėšų gauta iš rėmėjų. „Pradžią davė Baritonų trio, kurio vienas narių esu aš. Norint kažką padaryti toje terpėje, reikia išsikovoti vietą. Kadangi mes jau buvome sulaukę nemažai dėmesio ir populiarumo, rėmėjai žinojo, kad nemerks pinigų į balą”, – kalbėjo pašnekovas.

Repertuaro būta sudėtingo

Į šiųmetį festivalį „Operetė Kauno pilyje” buvo pakviestas žinomas panevėžietis muzikas Rimantas Bagdonas. Reikėjo universalaus pianisto, galinčio atlikti akademinę muziką ir improvizuoti bei natas skaityti iš lapo. R.Bagdonui festivalio metu teko pagroti 40 kūrinių. Su dvidešimčia partitūrų pianistas susipažino iš anksto, kitų kūrinių natas gavo jau vykstant renginiui, todėl reikėjo intensyviai padirbėti, net ir naktimis. Repertuaro būta sudėtingo – muzika iš kino filmų, amerikietiškų muziklų, E.L.Vėberio roko operų „Fantomas”, „Jėzus Kristus – superžvaigždė”.

Didžiulį įspūdį R.Bagdonui padarė darbas su Rusijos nacionaliniu simfoniniu studentų orkestru. Šiame kolektyve groja talentingiausias Rusijos jaunimas, visi orkestro nariai yra nacionalinių ir tarptautinių festivalių laureatai. Orkestrui vadovauja vienas žinomiausių dirigentų Aleksandras Sladkovskis, prieš metus su kolektyvu akompanavęs pasaulinės šlovės muzikams tenorui Lučiano Pavaročiui bei altininkui Jurijui Bašmetui.

Išgyveno ir ekstremalias situacijas

Festivalyje R.Bagdonui teko išgyventi itin esktremalių situacijų. Likus dienai iki atidarymo, koncerto organizatoriai atnešė vos aštuonių takų melodijos fragmentą iš vieno Čarlio Čaplino filmo ir paprašė sukurti pusketvirtos minutės kompoziciją. Šia kompozicija, R.Bagdonui grojant solo, turėjo prasidėti festivalis. „Neliko nieko kita, kaip dirbti naktį. Taip ir pradėjau festivalį vienas su Čarlio Čaplino melodija. Organizatoriai norėjo man grojant didžiuliame ekrane parodyti patį Čarlį Čapliną, tačiau nepavyko, saulė plieskė į ekraną”, – prisiminė R.Bagdonas.

Kitas nuotykis atsitiko su Rusijos operos žvaigžde Irina Bogačiova. Vieną romansą solistė panoro padainuoti pritariant vien fortepijonui. Natas pianistas gavo per repeticiją, todėl teko skaityti iš lapo. O po valandos jau vyko koncertas.

Su ilgesiu prisimindamas Kauno festivalį, R.Bagdonas sakė, kad tai buvo graži šventė. Kažkas panašaus galėtų vykti ir Panevėžyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.