Futbolo akademijai – anglų mokslininko dėmesys

Sporto specialistas iš Liverpulio universiteto susidomėjo mūsų šalyje prasidėjusia nauja talentų ieškojimo ir ugdymo veikla

Kaune lankėsi Liverpulio universiteto sporto mokslo tyrimo instituto direktorius Tomas Reilis. Jis yra pasaulio Mokslo komisijos futbolo grupės pirmininkas, nuolat dalyvauja Europos sporto mokslo kongresuose.

Nustato sportininkų pasirengimą

Nuo 1992 iki 2004 metų T.Reilis buvo atsakingas už visų Anglijos rinktinių fiziologinius tyrimus. Tačiau pagrindinė mokslininko tyrimų sritis – futbolas. Anglas nustato sportininkų fizinį pasirengimą, organizmo funkcinį, techninį pasirengimą, kompiuterine įranga atlieka varžybų analizę.

T.Reilis – vienas žinomiausių pasaulio mokslininkų, savo veikla prisidedantis prie jaunųjų futbolininkų ugdymo.

Svečias Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) profesoriaus Antano Skarbaliaus kvietimu dalyvavo Sporto mokslo konferencijoje, o vėliau susitiko su Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentu Liutauru Varanavičiumi, federacijos darbuotojais Stasiu Stankumi, Romu Lavrinavičiumi.

T.Reilis apžiūrėjo būsimosios Futbolo akademijos Kaune patalpas. Akademijoje nuo sausio mėnesio apsigyvens 60 jaunųjų futbolininkų. Pastate bus Medicinos centras, treniruoklių salė, pasitarimų kambarys, kavinė.

Norėtų Vyriausybės paramos

„Vaikų grupės bus renkamos gruodžio mėnesį ir netrukus savo darbą pradės pirmoji mūsų šalyje Futbolo akademija. Iki 2010 metų planuojame įsteigti dar penkias akademijas.

Būtų idealu, kad futbolo klubai turėtų savo akademijas. Tačiau kol kas didžiausias krūvis teks LFF. Vis dėlto kai kurie šalies klubai – Šiaulių „Šiauliai”, Panevėžio „Ekranas” jau pareiškė norą investuoti į akademijas”, – „Kauno dienai” sakė L.Varanavičius.

LFF prezidentas apgailestavo, kad Vyriausybė nelinkusi pritarti prašymui skirti bent 20 procentų projekto lėšų. Futbolo federacija tikisi Kauno savivaldybės paramos.

Iš Futbolo akademijų bus perduodamas patyrimas, žinios ir kitoms Lietuvos sporto mokykloms. Moksliniais tyrimais bus atrinkti geriausi, perspektyviausi berniukai.

Mokslininkai talentą pastebi anksti

LFF tikisi perimti anglų patirtį, todėl bendradarbiavimas su tokiu garsiu mokslininku kaip T.Reilis lietuviams labai praverstų.

„Jauni mūsų futbolo specialistai domisi moksliniais reikalais, po truputį pradeda domėtis ir vyresni. Tokio autoritetingo žmogaus atvykimas yra nepaprastai reikalingas ir naudingas”, – teigė L.Varanavičius.

Dar tariamasi dėl Lietuvos specialistų – trenerių, mokslininkų vizito į Angliją.

„Lietuvoje dabar panaši situacija, kaip anksčiau buvo Anglijoje. Jūsų šalyje talentų ieškojimo procesas tik prasideda. Futbolo akademijos turi ugdyti talentus. Anglijos futbolo akademijose rengiamas ne tik sportininkas, bet stengiamasi suformuoti ir žmogų”, – sakė T.Reilis.

Pasak jo, jei akademija per metus išugdo nors vieną gerą futbolininką, ji dirba nepriekaištingai. „Mokslininkai tikrą talentą pastebi labai anksti, dar vaikystėje, todėl reikalingi įvairūs fiziologiniai tyrimai”, – teigė svečias.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.