Siuvimo mašina – prabanga ar būtinybė?

Taisant, siaurinant ar trumpinant rūbus siuvimo mašina yra nepakeičiama. Juk kaskart pas kaimynę nevaikščiosite, o vien rankomis ir adata pataisyti ar pasiūti galima ne viską. Pavyzdžiui, drabužėliai mažyliams: šie rūbelius greitai išauga, o pasiūti nėra sunku, tik reikia geros siuvimo mašinos.

Nebūtina, bet naudinga

Šiais laikais siuvimo mašinos nėra būtinybė. Bet kurioje parduotuvėje galima nesunkiai rasti puikiai tinkantį, patogų ir stilingą drabužį. Dabar visagaliai „supermarketai” mums suteikia galimybę gauti visko ko reikia ir net to, ko nereikia. Vis dėlto yra nemažai žmonių, kuriems siuvimas yra vienas iš mėgstamiausių užsiėmimų. Tai ne tik smagus, bet ir labai naudingas laiko leidimo būdas. Tikras malonumas pasipuošti savo rankomis siūtu sijonu ar paltu, be to, ir kainuotų kur kas pigiau nei drabužiai iš firminių parduotuvių.

Kitas pliusas: jei išeisite į gatvę pačios sukurtu ir pasiūtu sijonu, tikimybė pamatyti taip pat apsirengusią moterį lygi nuliui.

Kaip išsirinkti?

Apsisprendę pirkti šį iš pažiūros tikrai naudingą daiktą susidursite su pirmuoju sunkumu: kaip išsirinkti geriausią.

Jau praėjo paprastų „zingerių” laikai, kuomet visos siuvimo mašinos buvo gana griozdiškos, tačiau nesudėtingai naudojamos. Šiuolaikiniai mechanizmai visa galva lenkia savo pirmtakus. Lietuvoje labai didelio siuvimo mašinų pasirinkimo nėra, tačiau mažai apie jas nusimanant išsirinkti tikrai sunku.

20 siūlių ir keturių etapų sagų kilpų apsiuvimas; nuimama siuvimo atrama; triguba tampri siūlė bei kelių dygsnių zigzagas; paslėpta siūlė ir tampri paslėpta siūlė; sagos įsiuvimas; dviguba adata; siuvimas atbuline kryptimi; viršutinio siūlo įtempimo reguliavimas; dygsnio ilgio reguliavimas; greitas siūlo užvyniojimas ant ritės; nuimamos atramos, reikmenų maišelis viduje…

Jei siuvimas iki šiol buvo tik graži svajonė, susidūrus su siuvimo mašinų pranašumais ir trūkumais ji gali labai greitai išblėsti. Renkantis siuvimo mašiną svarbiausia yra apsispręsti, kokius darbus ja norėsite nuveikti. Jei jums reikia tik palenkti kelnes, suknelę arba pasiūti užvalkalą pagalvėlei, užtektų tik paprasčiausias funkcijas atliekančios siuvamosios.

Poreikiai lygūs įgūdžiams

Neprofesionalias siuvimo mašinas galima skirti į kelias kategorijas. Paprasčiausios jų gali turėti apie 7 svarbiausias funkcijas. Modernesnės gali atlikti apie 15 operacijų.

Kita vertus, pradėjus nuo nulio ir šiek tiek pramokus siūti atsiranda kur kas didesni poreikiai. Tada jau reikia pirkti ir galingesnę, tuos poreikius tenkinančią siuvimo mašiną. Čia jau be profesionalo patarimo neapsieisite, nes galite nusipirkti jums visai netinkančią siuvimo mašiną, kuri atneš daugiau galvos skausmo nei naudos.

Profesionalios siuvimo mašinos gali atlikti per dvidešimt ir daugiau operacijų. Gerai mokant jomis naudotis beveik nieko daryti nė nereikia. Mašina atlieka didžiausią darbą, tereikia nustatyti reikiamą funkciją, įdėti medžiagą ir kontroliuoti procesą. Deja, šis malonumas nemažai kainuoja. Už daug operacijų atliekančią žinomos firmos siuvimo mašiną jums gali tekti pakloti 4 tūkst. ir daugiau litų. Jei norite tik palenkti kelnes ar susiaurinti marškinius – šiek tiek daugoka, tiesa?

Nekeliant sau itin didelių uždavinių puikiai galima išsiversti ir su tūkstančiu litų. Tokios sumos tikrai pakaktų neblogai siuvimo mašinai įsigyti. Turguje ar pas pavienius prekybininkus ji gali kainuoti dar pigiau, nes salonai užsideda gana didelį antkainį.

Didelės ir mažos kainos

Siuvimo mašinos kaina priklauso nuo daugelio dalykų. Pirmiausia nuo to, kiek mašina gali atlikti operacijų, maksimalaus siuvimo greičio, dygsnio ilgio, svorio ar adatos vedžiotuvo eigos bei kitų dalykų.

Be to, kaina priklauso ir nuo to, kokioje šalyje mašina surinkta. Nors detalės nesiskiria, bet vienas renka toje pačioje šalyje, o kitas – Taivanyje, ir tos pačios siuvamosios kaina skiriasi apie 500 litų.

Vienoje internetinėje pokalbių svetainėje teko skaityti labai tikslią repliką: „Moki 150 dolerių už tai, kad nusipirktum siuvimo mašiną, ir dar 70, kad ant jos būtų užrašyta VICTORIA, PFAFF, SINGER, LOIDS, AEG ar kitas garsus pavadinimas”. Iš tiesų, mes vis dar esame reklamos vergai, tikintys kiekvienu gražuolės reklamuotojos žodžiu. Mums svarbiau užrašas ant produkto, o ne jo kokybė. Kita vertus, gaminio etiketė tarsi suteikia garantiją, kad nesėkmės atveju keletą ateinančių metų meistrams už remontą mokėti nereikės.

Nemažai žmonių susigundo mažomis kainomis ir pamatę puikiai reklamuojamas, paprastas siuvimo mašinas perka jas už 40-100 litų. Galbūt tai irgi neblogas pasirinkimas – pagalba siuvant ar taisant drabužius reikalinga. Tik kai tokia mašinėlė suges (o jos genda labai dažnai), retas meistras galės pataisyti.

Nors namų šeimininkės pataria tokių daiktų nepirkti turguje ar naudotų prekių parduotuvėse, kartais prekės „iš antrų rankų” yra kur kas kokybiškesnės už naujas. Lietuvoje yra naudotų siuvimo reikmenų parduotuvių, kuriose nebrangiai (nuo 180 Lt) galite įsigyti garsių bendrovių siuvimo mašinų bei gauti trejų metų garantiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.