Dar tikisi papildyti pajėgas

Valdantieji nemato alternatyvos bendradarbiavimui su opoziciniais konservatoriais

Praėjusią savaitę didžiausia Seime tapusios valdančiosios Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė neatmeta galimybės, kad frakcija dar padidės keliais parlamentarais. Tačiau interviu „Kauno dienai” I.Šiaulienė pareiškė netikinti, kad artimiausiu metu pavyktų keturių partijų valdančiąją mažumą paversti dauguma, todėl, anot jos, „bendravimas su opoziciniais konservatoriais valdymo klausimais bus tęsiamas”.

„Neišsenkanti Darbo partijos frakcija”

– Ar 27 Seimo nariai Jūsų vadovaujamoje frakcijoje jau yra galutinis skaičius, ar artimiausiomis dienomis arba savaitėmis dar galima tikėtis kažkokių papildymų?

– Jų dar gali būti. Negaliu garantuoti, bet tokių signalų lyg ir yra. Dar vienas kitas į mūsų frakciją gali ateiti.

– Iš Darbo partijos frakcijos?

– Taip, iš tos pačios neišsenkančios Darbo partijos frakcijos. Iš kitų frakcijų lyg ir nėra kandidatų.

– Gali būti daugiau nei keli atėjūnai?

– Žmonės neina būriais. Mes priimame po vieną, individualiai. Tas apsisprendimas dėl frakcijos keitimo, žinoma, nėra lengvas bet kokiam Seimo nariui. Jie supranta, kad ateina į didelę frakciją, kur yra nemažai savų veteranų, kur ir taip nemaža konkurencija, jeigu kalbėtume apie pasiūlymus užimti kokias nors pareigas arba šiaip galvoti apie tolimesnę politinę perspektyvą.

Postūmį duos naujų vicepirmininkų

paskyrimas

– Jeigu frakcijų persitvarkymo procesai ir toliau tęsis, tai gali stabdyti ir taip ne itin sklandžiai vykstančias derybas dėl Seimo komitetų pirmininkų pasidalijimo?

– Galbūt dėl pokyčių frakcijose tos derybos komitetų pirmininkų klausimu ir yra šiek tiek stabtelėjusios. Kiek žinau, ne tik pas mus dar gali ateiti parlamentarų, bet ir liberalcentristai lyg ir laukia kažkokio papildymo iš tos pačios Darbo partijos frakcijos. Tad ir frakcijų sudėties pokyčiuose taškas, atrodo, dar nepadėtas.

Bet mes, valdančiosios frakcijos, tikimės derybas dėl komitetų pirmininkų pratęsti jau šį ketvirtadienį. Ir galbūt užbaigti per kelias dienas.

Postūmį deryboms pratęsti bei sėkmingai užbaigti turėtų duoti ir naujų Seimo vicepirmininkų paskyrimas. Šį antradienį plenariniame posėdyje naujais Seimo Pirmininko pavaduotojais turėtų tapti dabartinis Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Algis Čaplikas bei konservatorių lyderis Andrius Kubilius. Pastarasis dar turėtų perimti ir vadovavimą Europos reikalų komitetui.

Tie paskyrimai leis matyti bendresnį vaizdą, kokiose „svorio kategorijose” atsidūrusios frakcijos, kiek jau turi įvairių vadovaujamųjų pareigų, į kiek dar galėtų pretenduoti komitetuose.

Dauguma

nesusiformuos

– Dabar keturios valdančiosios partijos turi 59 vietas Seime iš 141. Iki parlamentinės daugumos lieka 12 vietų. Galbūt politiniame horizonte jau šmėsčioja valdančiosios daugumos susiformavimas?

– Ne, deja, dar nematyti, kada ta dauguma galėtų susiformuoti. Tam reikėtų arba keliolikos Seimo narių perėjimo iš opozicijos į valdančiųjų gretas, arba dar bent vienos frakcijos prisijungimo prie valdančiųjų. Tai neatrodo realu dabartiniu metu. Gal to net ir nereikia, nes mūsų bendradarbiavimas su konservatoriais užtikrina pakankamai stabilų mažumos Vyriausybės darbą.

– Bet dėl socialdemokratų bendradarbiavimo su opoziciniais konservatoriais, atrodo, yra suglumusių ne tik pačioje partijoje, bet ir jūsų rinkėjų gretose?

– Yra labai įvairių nuomonių tuo klausimu. Manau, kad ir pačių konservatorių rinkėjas irgi sunkokai priima tą bendravimą su mumis. Bet kol kas galioja mūsų bendradarbiavimo protokolas. Jis galios, iki bus patvirtintas kitų metų biudžetas. Tada, metų pabaigoje, mes galėsime iš naujo peržiūrėti tą susitarimą, pasižiūrėti, ar kas nors kardinaliau keičiasi, ar bendradarbiavimą galima tęsti.

Taigi, stabilumas turėtų būti išlaikytas.

– Vadinasi, tikitės, kad mažumos Vyriausybė su socialdemokratais priešaky galės gyvuoti iki pat 2008 metų spalį įvyksiančių Seimo rinkimų?

– Turim vilties, kad taip ir bus. Nebent įvyks kokios nors didesnės politinės perturbacijos, kurios pakeistų viską iš esmės.

– Galbūt kitų metų savivaldos rinkimai gali pakoreguoti situaciją?

– Gali būti, kad jų rezultatai kiek pakeis politinę padėtį. Bet aš kol kas nematau didesnių problemų dabartinės valdančiosios koalicijos gyvavimui ir darbui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.