Parkas virto valdžios ir gyventojų kovos lauku

Per pirmąjį viešą Priekulės Vingio parko plėtros plano svarstymą miestelio gyventojai susipyko su Klaipėdos rajono valdžia.

Vadina grobiu

Susipažinę su parko specialiuoju planu, 300 ne tik Priekulės, bet ir Klaipėdos gyventojų pasirašė protesto notą. Jie baiminasi, kad parkas taps komercijos grobiu.

Priekulės kultūros namuose gyventojų ir valdžios atstovų susitikime Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Cirtautas teigė, kad specialusis planas nereiškia žalos parkui. Esą tik dar būsimi detalieji planai atskleis tai, kas ten iš tikrųjų bus statoma.

Tačiau kai kurie gyventojai teigė sužinoję, kad parke planuojami ne tik rekreacinės paskirties objektai – atviras baseinas, prekybos ir viešojo maitinimo paviljonai, bet ir kotedžai.

Tai reiškia gyvenamųjų namų statybą.

Per susitikimą gyventojų bendruomenei atstovaujanti priekuliškė Edita Barauskienė perskaitė septynis plano punktus, kuriuos įgyvendinus parkas taptų pasmerktas.

Bijo laukinių

Blogiausia, anot gyventojų, jei parko teritorija bus įteisinta kaip rekreacinės paskirties žemės sklypas.

K.Cirtauto teigimu, tai reikštų, kad parko teritorijoje galima statyti ne bet ką, o tik su turizmu, poilsiu susijusius objektus.

Tačiau gyventojai nerimauja, kad, patvirtinus rekreacinę žemės paskirtį, ją vėliau lengva bus pakeisti į gyvenamąją.

Priekuliškiai baiminasi, kad parke atsiras privačių kotedžų, ir paprasti miestelėnai praras galimybę iškylauti parke.

„Parko neturi ištikti laukinės privatizacijos likimas”, – teigė protestuojantys gyventojai.

Tarp 300 žmonių, pasirašiusių protesto notą, – ir klaipėdiečiai istorikai, menininkai, architektai.

Išvadino spekuliantais

„Mes už tai, kad parkas būtų sutvarkytas nepažeidžiant jo natūralus grožio”, – įsitikinę gyventojai. Jų nuomone, sumanymų užpilti žvyru kasmetinių potvynių apsemiamas Vingio parko pievas, iškloti jas asfaltu automobilių stovėjimo aikštelėms autoriai yra neišmanėliai spekuliantai, nebeži-nantys, kur dėti savo milijonus.

Planuojamos teritorijos – plotas 16,34 hektaro.

Specialiojo plano autoriai yra Vilniuje registruotos įmonės „Laukresa” specialistai.

K.Cirtautas samprotavo, kad projektą įgyvendinti teks jau po savivaldos rinkimų atėjusiai valdžiai. O specialųjį planą parengusi šios kadencijos valdžia girtina už iniciatyvą.

Lyg saugiklis

Per susirinkimą gyventojų klausimas apie tai, kodėl reikia dokumentuose įtvirtinti rekreacinę žemės paskirtį, nuskambėjo keletą kartų. Aiškaus atsakymo jie taip ir nesulaukė.

Susitikime dalyvavęs europarlamentaro Eugenijus Gentvilo atstovas Aidas Palubinskas mano, kad nereikia jokių ypatingų sprendimų dėl parko žemės paskirties statuso.

„Visa tai, kas siūloma specialiajame plane, gali būti įgyvendinta nekeičiant parko žemės paskirties”, – mano A.Palubinskas.

Esą parkas jau yra rekreacinė visuomeninė teritorija, žalioji miesto zona, ir ji turi tokia išlikti. Dalis Priekulės Vingio parko yra Minijos ichtiologinio draustinio zona.

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos viršininkė Rūta Baškytė mano, kad pilietiškai nusiteikę gyventojai yra lyg saugiklis prieš kartais neteisėtai brukamus interesus.

Neseniai ant Rambyno kalno pasieniečiai buvo užsimoję statyti stebėjimo bokštą ir įrengti apžvalgos aikštelę.

Tačiau, pasipriešinus gyventojų bendruomenei, šių ketinimų atsisakyta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.