Raimondas Šukys: „Lietuvai nepriimtinas Šengeno plėtros atidėjimas”

„Nors Europos Komisija oficialiai pareiškė, kad įdiegti naująją centrinę Šengeno informacinę sistemą SIS II iki numatyto laiko – 2007 m. balandžio mėnesio – nėra jokių galimybių ir šį terminą atidėjo iki 2008 m. birželio, Lietuvai nepriimtinas Šengeno plėtros atidėjimas”, – grįžęs iš ES teisingumo ir vidaus reikalų ministrų tarybos posėdžio Liuksemburge pareiškė vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

Pasak ministro, Lietuva dės visas pastangas, kad prie bevizės Šengeno erdvės Lietuva prisijungtų kaip ir buvo planuota – 2007 m. spalį. Lietuva, kaip ir kitos naujosios ES narės, siekiančios kuo greičiau įsilieti į bevizę Šengeno erdvę, rems alternatyvų Portugalijos pasiūlytą Šengeno plėtros variantą SIS-I 4ALL (SIS-I visiems), pagal kurį, nelaukiant, kol bus įdiegta naujoji sistema, visos norinčios ir tam pasirengusios šalys galėtų prisijungti prie dabar veikiančios Šengeno informacinės sistemos SIS I+. Tai būtų tarpinis sprendimas. Prisijungusi prie senosios Šengeno informacinės sistemos, Lietuva įsilietų į Šengeno erdvę, o naujos kartos Šengeno informacinė sistema SIS II, kuri be kitų privalumų, techniškai užtikrins keitimąsi biometriniais duomenimis tarp valstybių narių, būtų diegiama kaip nusprendė EK – 2008 metais.

Vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio teigimu, pasirengimas prisijungti prie dabar veikiančios Šengeno informacinės sistemos SIS I+ Lietuvai kainuotų papildomai apie 2-3 milijonus litų. Tačiau tai jau nuo 2007-ųjų spalio garantuotų šalies gyventojams faktinį vidaus sienų atsivėrimą ir laisvą judėjimą po Šengeno erdvės šalis, nelaukiant, kol bus pasirengta naujos sistemos įdiegimui.

Europos Sąjungos taryba pareiškė sveikinanti Portugalijos pasiūlytą, Lietuvos ir kitų naujų narių palaikomą alternatyvų Šengeno plėtros variantą, kuris gali tapti galimybe naujosioms šalims integruotis į dabartinę informacinę sistemą SIS I+. Tačiau galutinis sprendimas, ar naujos valstybės gali integruotis į šią sistemą, bus priimtas gruodį vyksiančiame ES ministrų tarybos posėdyje.

Naujos kartos nacionalinės Šengeno informacinės sistemos SIS II sukūrimas ir įdiegimas kainuos apie 40 milijonų litų, tačiau šis projektas finansuojamas iš Šengeno priemonės lėšų, kurias Lietuva gavo pagal Stojimo sutartį. Nors prisijungimas prie centrinės SIS II sistemos atidėtas iki 2008m., Lietuvos nacionalinė informacinė sistema SIS II rengiama pagal nustatytą grafiką ir bus sukurta kaip ir planuota – 2007m. rugsėjo 30 d. Todėl Lietuvai nepriimtina EK nuostata, kad visos naujosios šalys prie Šengeno informacinės sistemos turi jungtis visos kartu, po senųjų. Vadinasi, jei nors viena valstybė (iš senbuvių) vėluos parengti nacionalinę sistemą, net ir pasirengusiųjų šalių prisijungimas bus atidėtas. Lietuva sieks, kad valstybė narė, sėkmingai parengusi nacionalinę Šengeno informacinę sistemą, būtų įjungiama nelaukiant, kol SIS II aplinkoje bus pasirengusios dirbti visos šalys narės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Raimondas Šukys: „Lietuvai nepriimtinas Šengeno plėtros atidėjimas”"

  1. Boleslovas

    Kaip prisijungsime prie tos Šengeno erdvės,jeigu Lietuvoje tik kalbama,o nieko nepadaryta,įtvirtinant priemones, ,kurios būtinos tai erdvei pasiekti.Bus kaip su AMB žodžiais dėl Euro.Žodžiais taip,darbais atvirkščiai.

  2. Pesimistas

    Ta sistema yra maštabuojama, todel mazai ka ten reikia ruosti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.