Nauja atrakcija – stebėti paukščius

Pajūrio regioninio parko lankytojams siūloma pro teleskopą pasigrožėti migruojančiais paukščiais.

Migruojančius paukščius stebi Pajūrio regioninio parko ekologas, kuris, jei nevykdo skaičiavimų, neatsisako apie paukščių migraciją papasakoti ir leisti pro teleskopą žvilgtelėti ir praeiviams.

Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis tikino, kad smalsuoliai netrukdo, o žmonių domėjimasis gamta netgi skatinamas. Kaip tik todėl teleskopas pastatomas taip, kad pro jį žiūrinčius gamtininkus pastebėtų praeiviai, – greta per parką vingiuojančio dviračių tako.

„Greitai bus migracijos pikas. Tada paukščius bus itin įdomu stebėti”, – žadėjo E.Paplauskis.

Tikėtina, kad pro teleskopą žmonės galės stebėti ne tik išskrendančius mūsų sparnuočius, bet ir tuos, kurie atskrenda čia žiemoti, tarp jų ir itin retus paukščius.

„Žmonės neretai nustemba sužinoję, kad kai kuriems, ypač gyvenantiems šiauriau, paukščiams Lietuva yra tarsi kurortas, kur jie atskrenda žiemoti. Pas mus žiemoja paukščiai iš Šiaurės Rusijos, Skandinavijos šalių. O sibirinė gaga, kuri yra globaliai nykstantis pasaulyje paukštis, į Lietuvą, spėjama, atskrenda žiemoti net iš Prano Juozapo žemės”, – pasakojo ekologas.

Į Pajūrio regioninį parką atskrenda peržiemoti ir daugiau nematytų paukščių. Pavyzdžiui, iš Skandinavijos atplasnoja ledinės antys, kurių patinai yra labai gražūs – juodai balti su smailia uodega.

Iš Šiaurinių Rusijos regionų į Pajūrio regioninį parką atskrenda ir nemažas būrys rudakaklių narų.

Taip pat čia žiemoja kuoduotosios antys bei ausuotieji kragai.

Mūsų paukščiai irgi išskrenda žiemoti. Pajūrio regioniniame parke jau kurį laiką nematyti mažųjų kirų. Rečiau išvysi ir juodkrūčius bėgikus. Tačiau gulbės neskuba palikti Baltijos jūros ir išskristi žiemoti.

E.Paplauskis sakė, kad šąlant orams bent truputį migruoja daugelis paukščių, netgi varnos, zylės arba strazdai. Kad šie paukščiai nemigruoja, atrodo todėl, kad lietuviškuosius giesmininkus, kurie pasitraukia piečiau, žiemą pakeičia tie patys sparnuočiai, atskridę iš atšiauresnių kraštų.

Šiuo metu daug darbo turi ir Ventės rago ornitologai, kuriems tenka žieduoti praskrendančius paukščius, nes prasideda pats jų migracijos pikas.

Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Leonas Jezerskas sakė, kad per dieną sužieduojama iki 2 tūkst. paukščių.

L.Jezerskas patikino, kad sparnuočių migracija vyksta laiku ir yra tokia, kokia ir turėtų būti.

Dėl to vedėjas spėjo, kad žiema ateis laiku ir bus normali – nei per šalta, nei per šilta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.