Muitinės vadovą įklampino pavaldinių dovana

Dovanoto televizoriaus laiku nedeklaravęs Rimutis Klevečka etikos sargų įspėtas atidžiau skaityti įstatymus

Vakar posėdžiavusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) Muitinės departamento generalinio direktoriaus Rimučio Klevečkos veiksmuose neįžvelgė interesų konflikto, tačiau konstatavo, kad šis pareigūnas vis dėlto nevykdė kai kurių Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatų.

Išsiaiškinti, ar Klevečka neįsipainiojo į interesų voratinklį, VTEK dar rugpjūtį paprašė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdyba, kuri tirdama kitą bylą nustatė, jog muitinės vadovas gavo dovaną ir galbūt jos nedeklaravo.

Sausį penkiasdešimtmetį šventusiam Klevečkai kolegos muitininkai dovanojo 1,5 tūkst. litų vertės televizorių „Funai”. Vadovas jo neparsivežė namo, laikė departamente. Po kelių mėnesių televizorius sukėlė STT agentų susidomėjimą. Klevečkai teko pasiaiškinti. Pirmomis birželio dienomis muitinės vadovas televizorių dovanojo vaikų namams.

Pagal įstatymą valstybės tarnyboje dirbantis asmuo, gavęs dovaną, kurios vertė didesnė nei 1 MGL (125 litai) suma, privalo ją per dvi savaites deklaruoti viešųjų interesų deklaracijoje.

Vakar Klevečka nedalyvavo VTEK posėdyje, nes buvo išvykęs į užsienio komandiruotę. Pasak komisijos vadovės Jolantos Petkevičienės, Muitinės departamento generalinis direktorius pateikė etikos sargams paaiškinimą, kuriame pripažino padaręs klaidą – ne taip supratęs įstatymo nuostatą dėl deklaravimo, ir dėl to apgailestavo.

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad valstybės tarnyboje dirbantys asmenys labai retai deklaruoja dovanas. Mano nuomone, valstybės tarnybos darbuotojai ir teikdami, ir priimdami dovanas turėtų elgtis šiek tiek subtiliau. Mat brangių daiktų dovanojimą aukštas pareigas einantiems pareigūnams ar valstybės politikams visuomenė vertina labai neigiamai”, – LŽ sakė Petkevičienė.

VTEK pirmininkės nuomone, Lietuvoje galiojantis įstatymas yra gana liberalus, leidžia ir priimti, ir teikti dovanas. Nenumatyta net vertės riba – galima priimti kad ir milijoną litų kainuojančią dovaną. „Tačiau tuomet reikia vengti interesų konflikto ir nusišalinti nuo tam tikrų dovanotojui palankių sprendimų priėmimo. Be to, įstatymas įpareigoja deklaruoti gautą dovaną”, – pabrėžė Petkevičienė.

Nemalonumų dėl televizoriaus prieš porą metų yra turėjęs ir buvęs premjeras Algirdas Brazauskas. Lankydamasis parodoje „Belarus expo” jis gavo dovanų 2 tūkst. litų vertės skystųjų kristalų televizorių. Kilus dėl to triukšmui prietaisas buvo pastatytas Vyriausybės rūmų spaudos konferencijų salėje ir naudojamas žurnalistų reikmėms.

Jubiliejaus proga gautą buitinę techniką teko grąžinti buvusiam generaliniam prokurorui Kaziui Pėdnyčiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Muitinės vadovą įklampino pavaldinių dovana"

  1. Dovanotojas

    gydytojams dovanų,pinigų nereikia deklaruoti,valdininkams reikia,kaip suprasti lygūs tarp lygių, be to jei aš žinau kad pas mane nėra su niekuo interesų konflikto ar man privalu deklaruoti- debiliški įstatymai bananų šaly ir šiam reikalui dar komisija sukurta kai tokį darbą dubliuoja VMĮ,tik pas mus kažkam reikia kėdžių…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.