Įprotis stipresnis nei rizikos baimė

Iki šiol nerasta ryšio tarp vėžinių susirgimų ir mobiliųjų telefonų naudojimosi, tačiau gydytojai perspėja, kad tyrimams dar neturima pakankamai duomenų

Nors ir gąsdinama, tačiau iki šiol neįrodyta, kad mobilieji telefonai gali sukelti vėžį. Tačiau jeigu paaiškėtų, kad taip yra, labiausiai pažeidžiami būtų vaikai. Lietuva tai smarkiai pajustų, nes mobiliuosius telefonus nešiojasi ir pradinių klasių moksleiviai.

Moksleiviai be jų negali

Dainavos vidurinėje mokykloje paprašius dešimtokų parodyti telefonus, juos išsitraukė visi. Dauguma aparatus nuolat laiko rankose. „Jie yra būtini, kitaip negalime. Kam? Gal tėvai parašys žinutę, paklaus, kur esu”, – pasakojo moksleiviai.

Mokyklos direktorius Vytautas Kvederaitis taip pat pripažino, kad mokykloje sunku rasti moksleivį be mobiliojo telefono. „Jau prieš keletą metų klasėse ėmė skambėti telefonai. Tačiau dabar mokykloje griežta tvarka – per pamokas telefonai turi būti išjungti. Manau, kad visi mokytojai to reikalauja”, – sakė direktorius.

Jis pats turi du mobiliuosius telefonus – asmeninį ir darbinį. „Antrasis visada yra mano kabinete arba pas sekretorę. Jį įsigijome, nes dauguma vaikų tėvų yra atsisakę stacionarių telefonų, todėl dažniausiai tenka skambinti į mobiliuosius. Anksčiau dėl šios priežasties stacionariu telefonu prakalbėdavome po 400 litų, dabar – kelis kartus mažiau”, – teigė V.Kvederaitis.

Direktorius mano, kad aplinka tiesiog skatina visus įsigyti mobilųjį telefoną. „O kaip kitaip, jeigu jie siūlomi po 1 litą?” – klausė jis.

Patariama mažiau kalbėti

Šiuo metu nėra mokslinių įrodymų, kad mobilusis telefonas galėtų paskatinti smegenų auglį arba kitą vėžio ligą. Mobilieji telefonai siunčia ir priima mikrobangų radiaciją. Jungtinės Karalystės Sveikatos apsaugos agentūra teigia, kad šis spinduliavimas neturi pakankamai energijos pažeisti ląstelių DNR struktūrą ir todėl negali sukelti vėžį.

Tai kaip elgtis, jeigu nėra aišku, ar mobilieji telefonai kenkia? „Kuo mažiau kalbėti, t.y. tik tada, kai tikrai labai reikia”, – sakė Kauno medicinos universiteto Aplinkos ir darbo medicinos katedros vedėja Rūta Ustinavičienė.

Ji taip pat sakė, kad nėra įrodyta ryšio tarp mobiliųjų telefonų ir vėžinių susirgimų. „Manau, kad įtakos skelbiamiems rezultatams turi ir telefonus gaminančios kompanijos”, – pažymėjo R.Ustinavičienė.

Vaikai yra labiau pažeidžiami

Britų vyriausybė neseniai perspėjo, kad kol nežinoma mobiliųjų telefonų keliama grėsmė, todėl jais patariama naudotis tik trumpiems pokalbiams. Pripažįstama, kad jeigu mobilieji telefonai skatina vėžį, pirmiausia nukentės vaikai, kurių nervų sistema tik formuojasi, o kaukolės kaulai yra ploni.

Prancūzų atlikti tyrimai su dirbtinėmis suaugusio ir vaiko galvomis parodė, kad, esant tokiai pačiai elektromagnetinių bangų spinduliuotei, vaiko galvoje elektromagnetinė energija yra daug intensyvesnė nei suaugusiojo. Vaiko galva mažesnė, jo organizme yra daugiau vandens, todėl elektromagnetinė energija sklinda lengviau ir toliau.

„Geriau, kad vaikams skambintų patys tėvai, nes tas, kuris kviečia, gauna didesnę elektromagnetinio lauko dozę. Tuo metu, kai paspaudžiamas mygtukas „kviesti”, nerekomenduojama laikyti telefono prie galvos. Reikėtų palaukti, kol sujungiama su kitu abonentu ir tik tada telefoną priglausti prie ausies, nes tuo metu, kai telefonas jungiasi su bazine stotimi, taip pat yra didelė spinduliuotė. Užsienio šalyse vaikams iki 12-14 metų apskritai nerekomenduojama naudotis mobiliaisiais telefonais. Suprantu, kad Lietuvoje mobilusis telefonas yra ir saugumo priemonė, leidžianti susisiekti su tėvais”, – sakė gydytoja.

Pakyla smegenų temperatūra

Anot R.Ustinavičienės, užsienyje populiaru naudoti laisvų rankų įrangą net namuose, nes tada spinduliuotė tenka ne galvai, o kitai kūno daliai. „Tai labai įprasta Skandinavijos šalyse, tačiau Lietuvoje tokia įranga nepritapo”, – apgailestavo gydytoja.

Gyvų organizmų audiniams sugeriant elektromagnetinę radiaciją, pakinta vandens ir baltymų molekulių erdvinis išsidėstymas, jos įsielektrina. Šiai radiacijai perėjus į šiluminę energiją, išryškėja terminis poveikis. Mobilusis telefonas skleidžia tik apie vieną ketvirtadalį vato stiprumo elektromagnetines bangas. Tyrimai parodė, kad pokalbio metu smegenų temperatūra toje vietoje, kuri yra arčiausiai telefono, pakyla 0,1 laipsnio.

„Taip, temperatūra pakyla. Tai įrodo magnetinio lauko buvimą, tačiau manoma, kad terminis poveikis nėra vėžį skatinantis veiksnys”, – teigė R.Ustinavičienė.

Šiemet Didžiojoje Britanijoje buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2500 žmonių. Nerasta jokio ryšio tarp mobiliojo telefono ir smegenų auglių. Tačiau tyrime nedalyvavo vaikai, ir tik apie 7 proc. tiriamųjų mobilųjį telefoną naudoja daugiau kaip 10 metų. Tai reiškia, kad gydytojai neturi informacijos apie ilgalaikį poveikį. Juk ir alkoholio, tabako ar asbesto poveikis dažniausiai išryškėja tik po kelių dešimtmečių. „Žinoma, požymiai gali išryškėti po 20-30 metų. Dar gal per anksti tyrimams”, – mano gydytoja.

Kodėl japonai neišmirė?

Beje, Dainavos vidurinės mokyklos moksleivių paklausus, ar mobilieji telefonai kenkia sveikatai, išgirdome tokį atsakymą: „Aišku, kad kenkia. Bet be jų jau neįmanoma”. Psichologai taip pat pripažįsta, kad daugelis jau nebeįsivaizduoja gyvenimo be mobiliojo telefono.

„Pavojus sveikatai? Jeigu taip būtų, Japonijoje, kur visur pilna elektronikos, dabar gyventų tik keliolika žmonių. Žinoma, reikia elgtis protingai. Mano širdis yra operuota, todėl toje vietoje telefono nelaikau. Dėl visa ko”, – sakė V.Kvederaitis.

Telefonai yra išbandomi

Radijo dažnio energijos poveikis žmogui gali būti išmatuotas keliais būdais, tačiau efektyviausias yra santykinis absorbcijos rodiklis (SAR). Priimta tarptautinė SAR norma viešam naudojimui skirtiems mobiliesiems telefonams yra 2 W/kg, vidutiniškai tenkanti 10 kūno audinio gramų.

SAR matuojamas standartinėmis darbo sąlygomis, kai telefonas siunčia aukščiausios numatytos galios signalą. Tačiau tikrasis veikiančia telefono SAR gali būti ir mažesnis, nes telefonas sukuriamas veikti taip, kad pasirinktų tokį galios lygį, kurio pakaktų ryšiui užmegzti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.