Dujų tiekėjų ultimatumas

Kai kurie kauniečiai prieš šildymo sezoną gali likti be dujų

Bendrovė „Lietuvos dujos” rugpjūčio mėnesį paskelbė keičianti atsiskaitymo už gamtines dujas tvarką. Gyventojai raginami pasirašyti naujas sutartis ir naudoti vieningas atsiskaitymo knygeles. Šiam procesui prasidėjus, kai kurie dujomis besišildantys kauniečiai išgirdo papildomus bendrovės reikalavimus, kurių neįvykdžius, gyvenamieji namai gali likti be dujų.

Naujos sutartys

Iki šiol šalies gyventojai už suvartotas gamtines dujas atsiskaito skirtingai. Vieni „Lietuvos dujoms” moka pagal pateiktas sąskaitas, kiti skaitiklių rodmenis įrašo į bendrąją atsiskaitymo knygelę ir už dujas atsiskaito kartu su elektra, vandeniu ir kt. paslaugomis.

Nuo kitų metų „Lietuvos dujos” nusprendė įdiegti vienodą atsiskaitymo už gamtines dujas tvarką visoje šalyje. Vartotojai raginami atvykti į įmonės filialus ir pasirašyti naujas dujų pirkimo-pardavimo sutartis. Gyventojams bus nemokamai išduodamos naujos atsiskaitymo knygelės.

Kaip ir iki šiol, už dujas bus galima atsiskaityti keliais būdais: bankuose, pašte, kredito unijose, butų ūkiuose, taip pat internetu, naudojantis bankų teikiamomis paslaugomis.

Įsigyti naujas knygeles ypač raginami kauniečiai, kurie už suvartotas gamtines dujas mokėdavo pagal pateiktas įmonės sąskaitas, nes jau nuo kitų metų sausio

1-osios sąskaitos nebebus siunčiamos.

Kiti gyventojai pagal bendrąsias atsiskaitymo knygeles galės už dujas mokėti iki 2007-ųjų liepos 1 dienos.

Pasijuto šantažuojami

Kauniečiai, ypač tie, kurie būstus šildosi dujomis, jau gauna „Lietuvos dujų” įspėjimus nedelsti ir perrašyti dujų pirkimo-pardavimo sutartis. Tačiau kai kurie vartotojai verčiami sutikti su jiems nepriimtinomis sąlygomis, net grasinant nutraukti dujų tiekimą.

Į redakciją paskambinę kauniečiai teigė iš „Lietuvos dujų” darbuotojų sulaukę pasiūlymo sudaryti vieną jungtinės veiklos sutartį, nors name, šildomame bendra katiline, gyvena kelios šeimos. Minėtą dokumentą turėtų pasirašyti tarp namo gyventojų paskirtas vienas atsakingas asmuo, kuris prižiūrėtų dujinę šildymo sistemą ir surinktų mokesčius iš kitų gyventojų.

„Toks asmuo tampa atsakingas už visus, net ir nemokius gyventojus. Jeigu bent vienas jų nesumoka už dujas ir įsiskolina, įgaliotas asmuo turi pats sumokėti už jį, o skolininką paduoti į teismą. Jeigu tokios sutarties nepasirašysime, dujų tiekimą žadama nutraukti. Tai panašu į šantažą”, – tvirtino kauniečiai, gavę ir raštiškus dujų tiekimo bendrovės įspėjimus.

Anot jų, „Lietuvos dujos” galėtų nutraukti kuro tiekimą prieš 30 dienų įspėjusios apie tai vartotojus.

„Apmaudu, kad mums, gyventojams, padidinamas mokestis už dujas ir dar norima užkrauti mokesčių administravimo naštą”, – skundėsi kauniečiai.

Jie abejojo, ar pavyks kaimynams tarpusavyje susitarti ir išrinkti atsakingą asmenį, nes tokios atsakomybės niekas nenori apsiimti. Gyventojai net svarsto galimybę šildytis kietuoju kuru.

Siūlo kelis variantus

„Lietuvos dujų” Kauno filialo Pardavimų skyriaus viršininkas Alvydas Stančiauskas pripažino, kad bendrą katilinę turinčių namų gyventojams siūloma pasirašyti jungtinės veiklos sutartis ir patiems susirinkti mokesčius. Jeigu toks variantas vartotojams netinka, jie gali arba kurti bendriją, arba kreiptis į Savivaldybę su prašymu paskirti administratorių.

„Jeigu šie pasiūlymai taip pat netinka, belieka vienintelė išeitis – kiekvienam namo butui įsirengti autonominę šildymo sistemą. Tačiau tam padaryti reikės gauti visų gyventojų sutikimus. Žinant, kad kai kurie kaimynai tarpusavyje net nesisveikina, gyventojams susitarti bus sunku”, – prognozavo „Lietuvos dujų” atstovas.

A.Stančiauskas neneigė, kad bendrovė siekia mokesčių administravimo rūpesčius perkelti ant kauniečių pečių, tačiau kito varianto esą nėra – namo bendraturčiams vis tiek reikės susitarti, kuris asmuo rinks pinigus už šildymui sunaudotas dujas. Už tokį darbą kaimynai, jeigu susitars, jam galės atlyginti.

„Lietuvos dujų” darbuotojai yra pasiryžę pamokyti kauniečius, kaip namo sunaudotą dujų kiekį padalyti atskiriems butams.

Bendrovės Kauno filialo atstovai mėgino palikti iki šiol galiojusią tvarką, kai bendras sunaudotų dujų kiekis padalijamas butams ir šie gauna atskiras sąskaitas, tačiau „Lietuvos dujoms” įvedus bendrą atsiskaitymo sistemą buvo pasirinktas kitas modelis.

Būtinas abipusis sutarimas

A.Stančiauskas įspėja, kad tiems namams, kurių gyventojai nepasirašys jungtinės veiklos sutarčių, dujų tiekimas bus nutrauktas. Kadangi apie pusšimčio namų gyventojai nereaguoja į „Lietuvos dujų” siunčiamus įspėjimus, jie be dujų gali likti dar neprasidėjus šiam šildymo sezonui.

„Kito varianto neturime, kaip galėtume atkreipti gyventojų dėmesį”, – užsiminė Kauno filialo Pardavimų skyriaus viršininkas.

Tuo tarpu Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos Kauno apskrities skyriaus vedėja Vida Packočinienė teigė, kad jungtinės veiklos sutartys gali būti pasirašomos tik abipusiu šalių sutarimu, tad „Lietuvos dujos” negali spausti gyventojų, juolab grasinant nutraukti dujų tiekimą.

„Kadangi dujų vartotojai yra visi namo gyventojai, su kiekvienu jų turėtų būti sudaromos sutartys, o ne atsakomybė užkraunama vienam asmeniui”, – įsitikinusi pašnekovė.

Gyventojai turėtų kreiptis į Savivaldybę ir išsiaiškinti, kokia namų priežiūros įmonė administruoja jų daugiabutį namą. Šis administratorius ir turėtų rūpintis sutarties su „Lietuvos dujomis” pasirašymu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dujų tiekėjų ultimatumas"

  1. lgyventoja

    tiekejas (gobsumas auksciausiam laipsni ir nesuvokiamas) parduoda savo prekia, o pasalinis asmuo turi rupintis, kad tiekejui butu sumoketi pinigai, tai privales daryti uz dika ir prisiimti atsakomybe, tasytis po teismus, uz juos moketi is savo kisenes ir gaisti savo asmenini laika.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.