Kuprinės svoris priklauso nuo knygos storio

Mokykliniai vadovėliai turi atitikti griežtus reikalavimus

Mokinio sveikata priklauso nuo daugybės veiksnių, iš jų ir mokymosi sąlygų bei priemonių. Nuo sunkios kuprinės, juolab nešamos ant vieno peties, krypsta stuburas, nuo netinkamo apšvietimo, o taip pat nuo smulkaus, sudėtingo vadovėlių šrifto kenčia akys.

Knygoms, iš kurių mokosi mokiniai, taip pat kitiems skaitiniams dar 2003 metais parengtas dokumentas – higienos norma „Mokykliniai vadovėliai”. Šis dokumentas nustato pagrindinius reikalavimus ir jiems spausdinti naudojamiems dažams, ir šriftui, ir teksto išdėstymui, formatui, svoriui. Tik Brailio raštu parengtiems vadovėliams taikomi kiti reikalavimai.

Higienos norma privaloma visiems, kurie leidžia vadovėlius ir pateikia juos į Lietuvos rinką bei kontroliuoja šią rinką. Asmenys, pateikę į rinką šios higienos normos reikalavimų neatitinkančius leidinius, atsako teisės aktų numatyta tvarka.

Reikalavimuose spausdinimo popieriui pabrėžiama, kad vadovėliai turi būti pateikti vienos rūšies poligrafiniame popieriuje, kuris turi būti neskaidrus, nepurus, be

chloro. Draudžiama naudoti laikraštinį ir žurnalinį popierių. Šriftas turi būti daugiausiai status, juodos spalvos, bet antraštės gali būti spausdinamos ir kursyvu, ir pusjuodžiu arba net juodu šriftu. Ir tekstas, ir jo fonas turi būti ryškus, kad vaikui netektų įtempti regos. Pirmajai klasei abėcėlės raidės turi būti spausdinamos ne mažesniu kaip 48-uoju šriftu, o pagrindinis šriftas – ne mažesnis kaip 18-ojo punkto.

Dokumente išsamiai išdėstomi reikalavimai teksto struktūrai. I-IV klasėms pagrindinis tekstas turi būti spausdinamas viena skiltimi, o vyresniųjų klasių – ne daugiau kaip dviem. Tarp skilčių reikalaujama ne mažesnio kaip 5 mm tarpo, raidės ir žodžiai neturi lietis, o paraštės – ne siauresnės kaip 10 mm, vidinė – 15 mm.

Higienos normoje ypatingas dėmesys atkreipiamas vadovėlio formatui, įrišimui ir svoriui. Pavyzdžiui, jo plotis turi būti nuo 145 iki 215 mm, aukštis – 210 – 297 mm. Daug diskusijų yra sukėlę vadovėlių svorio reikalavimai, todėl šioje higienos normoje jie užfiksuoti tokie: I-IV klasėms – ne daugiau kaip 300 gramų, V-VIII klasėms – iki 400 gr., IX-X klasėms – iki pusės kilogramo, o XI-XII klasėms – ne daugiau kaip 600 gramų. Nors šios nuostatos dokumente nėra, tačiau visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja, kad visas moksleivio kuprinės svoris nesudarytų daugiau kaip 10 proc. vaiko masės.

Reikia pridurti, kad ši higienos norma visiems į rinką patekusiems vadovėliams įsigaliojo nuo 2005 metų pradžios, išskyrus pakartotinai išleistus ir dar leidžiamus nuo 2005 m. iki 2008 m. ir vadovėlius Brailio raštu. Vadinasi, ir kartojamiems leidimams nuo 2008 m. sausio 1 dienos galios šios higienos normos reikalavimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.