Slaugytojos – lygiavertės komandinio darbo narės

Kauno medicinos universiteto Slaugos fakultete norėtų studijuoti jaunuoliai iš Norvegijos, Belgijos ir kitų šalių

Kauno medicinos universitetas (KMU) vienas pirmųjų Europoje atkreipė dėmesį į universitetinę slaugos mokslo plėtotę ir pirmasis Lietuvoje įsteigė Slaugos fakultetą, kuris šiemet švenčia penkiolikos metų sukaktį. Fakulteto kolektyvui, pradėjusiam kurti slaugos universitetines studijas Lietuvoje, teko ne vienus metus įrodinėti ir pagrįsti savo darbo svarbą. Dabar tuo abejojančiųjų nebeliko. Fakultetas pripažintas ir užsienio šalyse. Jo studijų programos atitinka Europos Sąjungos direktyvas.

Tarptautinis pripažinimas

„Nereikia pasirinkti tako, kuris jau išmintas. Reikia eiti tuo, kurio dar nėra, ir palikti pėdsaką”, – apie savo pasirinkimą „Kauno dienai” sakė universitetinių slaugos studijų Lietuvoje pradininkas, KMU Slaugos fakulteto įkūrėjas ir dekanas profesorius Alvydas Šeškevičius. Jo darbas, kvalifikacija yra įvertinti tarptautiniu mastu – profesorius A.Šeškevičius yra PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos) tęstinių slaugos studijų ekspertas Europos regione.

KMU Slaugos fakultetas rengia keturių profesijų specialistus: slaugos, kineziterapijos, ergoterapijos ir socialinių darbuotojų medicinoje.

„Slaugos fakultete vyksta bakalauro – 4 metų, klinikinės slaugos magistrantūros – 2 metų, doktorantūros – 4 metų trukmės studijos. Mūsų parengti specialistai turi teisę dėstyti kolegijose, universitetuose. Slaugytojos ne tik primityvius veiksmus atlieka, bet yra ir ligonių mokytojos: moko juos sveikai gyventi, išleisdamos į namus pateikia rekomendacijas”, – sakė profesorius A.Šeškevičius. Jis pasidžiaugė, kad dvi studentės tapo mokslo daktarėmis, o šį rudenį ir trečia profesoriaus A.Šeškevičiaus buvusi studentė gins mokslų daktaro disertaciją.

KMU Slaugos fakultetas yra išleidęs 346 specialistus. Fakulteto absolventai, įgiję aukštą kvalifikaciją, turi teisę dirbti visose šalies medicinos institucijose. Juos mielai priima dirbti ir daugelyje kitų valstybių. Mūsų slaugytojų diplomai pripažįstami užsienio šalyse.

Mažiau bėga į užsienį

Slaugytojų trūksta daugelyje šalių. Nemažai šių specialistų iš Lietuvos išvyko dirbti svetur. Jų netenkino tai, kad už sunkų ir atsakingą darbą gaudavo mažus atlyginimus. Tačiau dabar, pasak profesoriaus A.Šeškevičiaus, padėtis gerėja.

„Pakėlus atlyginimus, pavyzdžiui, Kauno medicinos universiteto klinikų kardiochirurginėje reanimacijoje slaugytoja už vieną etatą, atskaičius mokesčius, gauna 1400 litų. Onkologijos ligoninėje taip pat palyginti nemažai padidėjusios algos. Kol kas dar mažiau uždirba Slaugos ligoninės slaugytojos. Dabar tokių masiškų bėgimų į užsienį, kokie buvo iki Naujųjų metų, nebėra, nors kai kuriose ligoninėse slaugytojai mažiau uždirba nei universitetinėje”, – sakė profesorius A.Šeškevičius.

Laikui bėgant slaugytojų prestižas auga, keičiasi ir dalies gydytojų požiūris: slaugytojos jau nebelaikomos tik gydytojų pagalbininkėmis – jos yra lygiavertės komandos narės.

Praktika – kitose Europos šalių ligoninėse

Kauno medicinos universitetas kartu su 12 kitų šalių universitetais (Švedijos, Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos, Portugalijos) dalyvauja Europos Sąjungos programoje „Erazmus Socrates”. Pagal ją vyksta studentų ir dėstytojų mainai.

KMU Slaugos fakulteto studentai turi galimybę atlikti praktiką kitų Europos šalių ligoninėse.

„Mūsų studentai ir absolventai yra gerai vertinami. Iš užsienio šalių gauname padėkos raštus, kad gerai parengiame specialistus, – pasakojo profesorius A.Šeškevičius. – Neseniai gavome laiškus iš Norvegijos ir Belgijos jaunuolių, kurie nori atvažiuoti studijuoti mūsų Slaugos fakultete, nes žino, kad pas mus – aukštas studijų lygis. Tačiau mes dar nedrįstame priimti užsieniečių, nes tam dar nelabai esame pasirengę, trūksta patalpų”.

Ateityje ketinama priimti užsieniečius studijuoti Slaugos fakultete: laimėtas Europos Sąjungos |struktūrinės paramos konkursas. Už šias lėšas bus rengiama daugiau vadovėlių, remontuojamos auditorijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.