Biurokratai stabdo ES paramos teikimą

Vyriausybės deklaruojamas prioritetas žinių visuomenei sukurti panaudojant ES struktūrinių fondų paramą velkasi uodegoje

Per Lietuvos verslo paramos agentūros lėtapėdiškumą mokslinių tyrimų projektams skiriama Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama gali likti Briuselio seifuose. Su šalies ūkio subjektais agentūra kol kas pasirašė tik 8 sutartis, o jiems skirta 18,2 mln. Lt. Dar beveik 38 mln. litų agentūra nepaskirstė, nes nespėjo aprobuoti 57 bendrovių projektų. Ūkio ministerija tikina, kad viskas taip ir turi būti.

Užsitęsia projektų vertinimas

Profesorius Juozas Gecevičius yra vienas tų akademinės visuomenės atstovų, kuriam pavyko gauti 2004-2006 m. ES struktūrinių fondų paramą moksliniams tyrimams. Lietuvos verslo paramos agentūra pritarė Kaune įsteigtos mokslinių paslaugų firmos GTV projektui ir suteikė 2,5 mln. litų ES paramą. „Tačiau nuo projekto pateikimo iki jo įvertinimo praeina 6-8 mėnesiai. Ilgai ir nuobodžiai užtrukus vien tik projekto vertinimui, verslui praeina bet koks noras ką nors apskritai daryti”, – sakė J.Gecevičius.

Be bendrovės GTV, 2005 metais paramą gavo dar septynios įmonės, teikusios mokslinių tyrimų paraiškas. Tačiau iš numatytų paskirstyti daugiau kaip 53 mln. litų įmonėms padalyta 18,2 mln. Lt. Šių metų birželį buvo paskelbtas antrasis paraiškų priėmimo etapas. Lietuvos verslo paramos agentūrai bendrovės pateikė net 57 projektus, bet nė vieno jų agentūra kol kas nepalaimino. Dėl agentūros ekspertų lėtapėdiškumo bendrovės gali nepasinaudoti visa ES parama, skiriama mokslui ir inovacijų diegimui. Be kita ko, pernai agentūra atmetė dvigubai daugiau projektų, nei jų palaimino, – 16.

Blokada penkeriems metams

„Sumanymą įgyvendinti sudėtinga, nes pirmiausia reikia įšaldyti 40 proc. nuosavų lėšų, penkerius metus draudžiama įdiegtą technologiją kam nors parduoti, – vardijo technologijų įdiegimo stabdžius J.Gecevičius. – Pavyzdžiui, mūsų bendrovė ieško užsakovų antrai popieriaus ir kartono atliekų perdirbimo linijai pastatyti”. Tokiu būdu įmonė sieks susigrąžinti bent dalį įšaldytų lėšų.

Vien įgyvendintos technologijos patentas, galiojantis Europos valstybėse, bendrovei GTV kainuos 70 tūkst. eurų (apie 240 tūkst. Lt). Pagal projektą patentavimo procedūrą įmonė pradės tik kitų metų kovą. Profesorius J.Gecevičius įsitikinęs, kad 2007-2013 metais ES skiriama apie 1,5 mlrd. litų parama taikomiesiems tyrimams būtų panaudojama verslui sudarant kaip įmanoma mažiau biurokratinių kliūčių. „Be to, projektai vertinami ne viešai, kai technologijos kūrėjas žino visas subtilybes, o vertintojas tos techninės projekto pusės neišmano”, – sakė J.Gecevičius.

Įvardijo neigiamus veiksnius

Konsultavimo bendrovės „A.Abišala ir partneriai” vadovas Aleksandras Abišala sakė, kad yra keli veiksniai, trukdantys įmonėms lengviau gauti ES paramą. „Taikomųjų tyrimų projektams itin nepalankus yra ilgas projektų vertinimo laikas. Pasaulyje inovacinės technologijos greitai keičiasi ir, dvejus metus planuojant darbą, vertinant projektą, tos inovacijos pasensta”, – sakė A.Abišala.

Jo teigimu, būtų paprasčiau, jei ES parama būtų skiriama galimybių studijai, moksliniam tyrimui ir produkto gamybos įdiegimui viena paraiška, o ne atskirai, kaip yra šiuo metu. „Be to, pagal dabartinę tvarką, nesėkmę rinkoje patyrusi bendrovė privalo grąžinti gautą paramą ir tai yra stabdantis veiksnys”, – įsitikinęs A.Abišala. Beje, jis yra ir visuomeninės organizacijos „Žinių ekonomikos forumas” tarybos pirmininkas.

A.Abišala stebisi, kad Lietuvos verslo paramos agentūros ekspertai paraiškas vertina gana biurokratiškai, nematydami projekto esmės. „Galima prirašyti puslapius nesąmonių ir, jas įforminus teisingai, Europos Sąjungos paramą gauti nesudėtinga”, – akcentavo A.Abišala.

Prioritetiniais laikomi projektai vertinami paskutiniai

Ūkio ministro patarėjas Ričardas Slapšys teisina Lietuvos verslo paramos agentūrą (LVPA), esą iki šių metų birželio ekspertai vertino daugybę projektų ir tik prieš kelis mėnesius pradėjo vertinti mokslinių tyrimų bei plėtros veiklos projektus.

„Pernai paramą gavo 8 projektai, o kitų, matyt, dokumentacija buvo netinkamai parengta, – sakė R.Slapšys. – Be to, praėjusiais metais trūko ir konsultantų”.

Jis pripažino, kad nepanaudotos struktūrinių fondų lėšos liks ES biudžete. „Jei liks nepanaudotų lėšų, jos ir liks nepanaudotos, – sakė R.Slapšys. – Bet iki spalio vidurio projektai bus įvertinti. Gali būti, kad vangumas atsirado dėl projektų gausos”.

Įvertinti projektai iš Lietuvos verslo projektų agentūros vėliau patenka į Projektų atrankos komitetą, kuris rekomenduoja ūkio ministrui pasirašyti arba nepasirašyti kontraktą su projekto iniciatoriais. R.Slapšys sakė, kad eiliškumo prasme mokslo tyrimų projektai LVPA vertinami paskutiniai.

Mokslo įstaigos paliktos užribyje

ES struktūrinių fondų parama tiesiogiai mokslo naujovėms diegti negali pasinaudoti aukštosios mokyklos.

Tai pripažįsta ir Kauno technologijos universiteto rektorius Ramutis Bansevičius. „Pasiūlyti tikrai turime ką, bet be verslo subjektų įgyvendinti sumanymų neįmanoma ir tai labiausiai nuvilia”, – sakė R.Bansevičius.

Ūkio ministro patarėjas R.Slapšys teigia, kad leidus mokslo įstaigoms tiesiogiai teikti paraiškas „vienas universitetas be problemų pravalgytų tuos 53 mln. litų”.

„Todėl reikia pasverti, ar tikslinga taip naudoti Europos Sąjungos pinigus”, – sakė R.Slapšys.

R.Slapšio teigimu, tai, kad mokslo įstaigos negali būti tiesioginiais pareiškėjais, bendru sutarimu nusprendė Lietuvos ir ES valdininkai.

Bendrovės „A.Abišala ir partneriai” vadovas A.Abišala įsitikinęs, kad valdžios vyrai žinių visuomenę kuria tik deklaracijomis, o ne konkrečiais darbais.

„Šalyje nėra efektyvios inovacijų rėmimo sistemos. Tiesa, Lietuvoje stinga ir glaudesnio bendradarbiavimo tarp mokslo bei verslo atstovų”, – sakė A.Abišala.

2007-2013 metais taikomiesiems tyrimams, mokslo technologijų parkams iš ES fondų Lietuvai planuojama skirti apie 1,5 mlrd. Lt. Bendra parama Lietuvai per minėtą laikotarpį sieks apie 21 mlrd. Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.