Meilė futbolui lygi mokesčių lengvatoms

Miesto politikai atsisakė ketvirčio milijono litų, kad tarpusavyje susijusios verslo įmonės galėtų paremti tų pačių akcininkų valdomą sporto klubą

Kai kurioms miesto bendrovėms tereikia pasiskelbti futbolo rėmėjomis, kad joms būtų gerokai sumažinta mokesčių našta. Miesto Taryba jau antrus metus nuo nekilnojamojo turto ir valstybinės žemės nuomos mokesčių atleidžia įmones, kurios mainais už tai įsipareigoja remti Kauno futbolo ir beisbolo klubą. Visas šias įmones vienija ne tiek meilė futbolui, kiek tie patys akcininkai.

Šiemet dėl tokio politikų dosnumo miesto biudžetas neteks daugiau kaip ketvirčio milijono litų.

Lengvata – ir klestinčiai įmonei

Kauno miesto tarybos sprendimu, „Kauno tiekimas”, „Pramprojektas”, „Domus Altera”, „Optimalus turto valdymas”, „Agrobiznis” ir „Vakuolė” galės šiais metais nemokėti į miesto biudžetą nekilnojamojo turto ir valstybinės žemės nuomos mokesčių.

Už Tarybos suteiktas lengvatas, kurios viršija 280 tūkst. litų, verslo atstovai pažadėjo paremti futbolo ir beisbolo klubą (FBK) „Kaunas”.

Didžiausių nuolaidų iš miesto politikų sulaukė akcinė bendrovė „Kauno tiekimas”, kuri pagal praėjusių metų pardavimų apimtis patenka į didžiausių šalies įmonių dvidešimtuką. Tarp verslo lyderių įsitvirtinusi bendrovė šiemet į miesto biudžetą turėtų sumokėti 54,1 tūkst. litų nekilnojamojo turto mokesčio ir 33,9 tūkst. litų valstybinės žemės nuomos mokesčio. Tačiau 88 tūkst. litų jai pavyks sutaupyti. Už mokesčių lengvatas įmonė įsipareigoja suteikti finansinę paramą Kauno FBK.

Prekyba nekilnojamuoju turtu, biuro technika ir kompiuteriais užsiimanti bendrovė „Domus Altera” atleista nuo 65,4 tūkst. litų, o „Optimalus turto valdymas” – nuo 69,3 tūkst. litų dydžio mokesčių. Tokias sumas įmonės taip pat žada skirti minėtam sporto klubui.

Dar viena Kauno bendrovė „Pramprojektas” šiemet į miesto biudžetą galės nemokėti beveik 35 tūkst. litų, kuriuos skirs FBK. Tokiu pat būdu kuro ir naftos produktais prekiaujanti „Vakuolė” sutaupys 21 tūkst. litų.

Mažiausių mokestinių lengvatų sulaukė nekilnojamojo turto bendrovė „Agrobiznis”, kuriai nereikės mokėti 3,3 tūkst. litų.

Savų lėšų pridėjo ne visos bendrovės

Jeigu verslo atstovai laikysis prisiimtų įsipareigojimų, Kauno futbolo ir beisbolo klubas turėtų gauti mažiausiai 281,6 tūkst. litų. Atrodytų, kad Kauno miesto taryba nusipelno tik gerų žodžių už tai, kad atsisako dalies biudžeto lėšų ir taip remia futbolo komandą, jeigu ne keletas „bet”.

Politikams, be abejonės, buvo žinoma, kad visos minėtos įmonės yra tarpusavyje susijusios verslo ryšiais, o tiksliau – tais pačiais akcininkais, tarp kurių minimas ir garsusis Lietuvos verslininkas Vladimiras Romanovas. Pastarasis yra Kauno FBK savininkas ir Ūkio banko akcininkas. Minėtos bendrovės taip pat yra Ūkio banko arba Ūkio banko investicinės grupės akcininkų valdomos įmonės. Ūkio bankas yra FBK generalinis rėmėjas.

Be to, keturios iš šešių minėtų bendrovių jau ir pernai tokiomis pat sąlygomis buvo atleistos nuo nekilnojamojo turto ir valstybinės žemės nuomos mokesčių.

„Pramprojektas” 2005 metais į miesto biudžetą nesumokėjo 44,9 tūkst. litų, o šią sumą pervedė sporto klubui. Komandą 68,3 tūkst. litų parėmė ir „Domus Altera”, kuri tokio pat dydžio lengvatą buvo gavusi iš Tarybos.

Šiek tiek daugiau paramos Kauno futbolo ir beisbolo klubui skyrė bendrovė „Optimalus turto valdymas”: prie 68,3 tūkst. litų, sutaupytų Tarybos dėka, pridėjo 1,7 tūkst. litų ir bendrą 70 tūkst. litų sumą pervedė sportininkams. Šiek tiek daugiau savų lėšų pernai pridėjo „Kauno tiekimas”. Iš 100 tūkst. litų paramos 85,7 tūkst. litų dalis turėjo būti sumokėti mokesčių forma.

Remia ne tik futbolą

Nesunku apskaičiuoti, kad, Tarybai suteikus lengvatas, pernai keturios įmonės Kauno futbolo ir beisbolo klubui skyrė 183 tūkst. litų, o savų lėšų pridėjo tik 16 tūkst. litų. Taigi futbolo rėmėja turėtų būti vadinama Savivaldybė, atsisakiusi dalies biudžeto pajamų, o ne privatūs verslininkai. Tačiau nei Savivaldybė, nei šios įmonės Kauno FBK interneto tinklalapyje nėra minimos tarp rėmėjų.

Kauno vicemerė, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Adelė Echodienė prisiminė, kad svarstant komitetuose šį klausimą, buvo siūloma minėtoms įmonėms mokesčių naštą sumažinti tik perpus ir įpareigoti jas didesne suma nei mokesčių dydis paremti sporto klubą. Tačiau Taryba bendrovėms nuolaidų taip ir neapkarpė.

Vicemerė pripažįsta, kad antrus metus iš eilės priimami sprendimai gali kelti abejonių dėl skaidrumo.

„Atleisdama įmones nuo mokesčių Savivaldybė taip remia sporto klubą. Tačiau teikiant finansinę paramą krepšinio klubui „Žalgiris”, laikomasi visai kitų principų ir Savivaldybė yra nurodoma kaip komandos rėmėja. Taigi ir remiant futbolą galbūt vertėtų apsvarstyti kitokią paramos formą”, – kalbėjo A.Echodienė.

Ji akcentavo, kad įmonių rėmėjų atleidimas nuo vietos mokesčių yra vienas iš paramos sportui ar kultūrai teikimo būdų. Tačiau kai rėmėjai ir klubas yra susiję, norom nenorom kyla abejonių dėl skaidrumo, ypač įvertinus tą faktą, kad kitos FBK rėmėjos nebuvo atleistos nuo mokesčių.

Tie patys principai visiems

„Savivaldybė nuolatos girdi priekaištus, esą miestas mažai prisideda remiant futbolą. Tačiau taip tikrai nėra. Savivaldybė ne tik atleidžia įmones rėmėjas nuo mokesčių, bet ir tvarko stadioną. Futbolo prestižu galėtų labiau rūpintis ir tuo užsiimantys verslininkai”, – teigė vicemerė.

Savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius užsiminė, pats asmeniškai nepritariantis tokiems sporto rėmimo principams, nes tuomet Taryba turėtų nuo mokesčių atleisti visas sporto komandas remiančias bendroves.

„Tačiau tokiu būdu Taryba prisideda prie futbolo rėmimo. Visiems žinoma, kad krepšinis yra geriau finansuojamas nei futbolas. Kitos savivaldybės taip pat ieško būdų, kaip paremti įvairias komandas, nors, mano nuomone, tuo turėtų rūpintis patys klubai ir federacijos”, – pridūrė Finansų skyriaus vadovas.

A.Laucius nelinkęs sureikšminti to fakto, kad ir FBK, ir jos rėmėjai yra susiję su Ūkio banko akcininkais.

„Klubas pats susirado rėmėjus ir paprašė atleisti juos nuo mokesčių. Svarbiausia, kad taip bus remiamas futbolas”, – teigė pašnekovas.

Nuolaidos padidina paramą

„Kauno tiekimo” direktorė Irena Keblerienė patvirtino, kad jos vadovaujama įmonė nebe pirmus metus yra FBK rėmėja, tačiau nepanoro paskelbti, kokio dydžio parama yra numatyta šiems metams. Tai, kad bendrovė yra atleidžiama nuo nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokesčių, direktorė nevadina išskirtinėmis sąlygomis.

„Kadangi esame atleisti nuo mokesčių, tai turime didesnę galimybę paremti klubą. Jį remiame didesne suma, nei sumokėtume mokesčių. Mes Savivaldybei pateikiame visus dokumentus, kada ir kiek pervedėme paramos. Nekyla jokių klausimų, kad pinigai galbūt pateko kur nors kitur, o ne klubui”, – teigė pašnekovė.

I.Keblerienė pripažino, kad jeigu „Kauno tiekimas” nebūtų atleistas nuo mokesčių, FBK sulauktų mažesnės paramos dalies. Dėl to sprendžia įmonės akcininkai, tarp kurių yra Ūkio bankas ir Ūkio banko investicinė grupė.

„Mūsų bendrovė gauna klubo prašymą paremti, kurį svarsto valdyba ir nusprendžia, ar skirti paramą ar ne”, – teigė I.Keblerienė.

Tiesa, įmonės direktorė tvirtino niekada nesidomėjusi, kas yra klubo FBK „Kaunas” steigėjai ir savininkai.

Ūkio banko atstovai klubo rėmimo istoriją pakomentavo itin lakoniškai: „Savivaldybės suteikta lengvata įmonėms, remiančioms FBK, sudaro tik dalį metinio futbolo klubo biudžeto, reikalingo klubui visavertiškai gyvuoti”.

Mėnesio biudžetas

FBK „Kaunas” direktorius Romualdas Kontrimas žarstė pagyrimus Tarybai, kuri jau antrus metus nuo mokesčių atleidžia komandos rėmėjus ir nors tokia forma remia futbolą.

„Futbolui Lietuvoje dar reikia ir valstybės, ir savivaldybių pagalbos. Miesto Tarybai primename, kad Savivaldybė stipriai remia krepšinį, todėl galėtų padėti pakilti ir futbolui. Šiandien kol kas situacija yra tokia, kad jeigu ne privatūs rėmėjai, tai futbolo mūsų šalyje gal apskritai nebūtų”, – tvirtino klubo vadovas.

Atsakydamas į klausimą, kodėl FBK prašė Tarybos atleisti būtent šias šešias įmones, klubo vadovas svarstė: „Greičiausiai kitoms nereikia tiek daug mokėti nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokesčių. Negi prašysime lengvatų rėmėjams, kurie moka nedidukus mokesčius?”

R.Kontrimas taip pat akcentavo, kad Savivaldybės suteikta mokesčių lengvata tesudaro vieno mėnesio klubo biudžetą.

„Tai nėra dideli pinigai. Be to, viena ranka Savivaldybė duoda, o kita – atima. Mes vieninteliai, išskyrus rinktinę, naudojamės stadionu, už kurio nuomą vienerioms rungtynėms miestui sumokame 4 tūkst. litų. Taigi mes išlaikome dar ir stadioną”, – pridūrė klubo direktorius.

Savivaldybė, anot pašnekovo, galėtų dar labiau remti futbolo klubą, kuris savo vardu garsina Kauną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.