Detalizuoti nuolaidų prekybininkai nenori

Tikintis pažaboti fiktyvias nuolaidas skelbiančius nesąžiningus prekybininkus bandoma keisti įstatymus, tačiau patys prekybininkai svarsto, jog taip nutikus būtų tik apsunkintas jų darbas be jokios akivaizdžios naudos.

Siekdamas, kad vartotojai gautų teisingą informaciją apie įsigyjamą prekę ar paslaugą, Seimo narys Eligijus Masiulis Vartotojų teisių gynimo įstatymo pataisas įregistravo dar metų pradžioje ir tikisi, kad Seimas šį klausimą įtrauks į rudens darbotvarkę.

Pataisas teikti paskatino viešai aptariami atvejai, kai siekdami pritraukti klientą prekių bei paslaugų pardavėjai skelbia tikrovės neatitinkančią informaciją, kad prekė parduodama su nuolaida, nors iš tiesų kaina nesumažinama.

Lengviau kontroliuoti

Pagal siūlomas pataisas, nurodant, jog esama prekės kaina yra mažesnė nei buvusi iki tol, kartu su ja turi būti nurodytas ir laikotarpis, kuriuo prekė buvo parduodama brangiau.

„Reikalavimas, kad šalia buvusios kainos būtų nurodytas ir terminas, kiek ji galiojo, nebūtų grubus kišimasis į rinką, o paprasčiausias bandymas apsaugoti vartotoją nuo galimų manipuliacijų. Jokio papildomo biurokratinio priežiūros aparato nereikės – patys prekybininkai bus labiau suinteresuoti saugoti savo reputaciją ir elgtis garbingai su vartotoju. Ši pataisa taip pat padės apsaugoti prekybininkus nuo nesąžiningos konkurencijos”, – sakė E. Masiulis.

Anot jo, idėja apsunkinti manipuliacijas nesąžiningiems prekybininkams kilusi dėl girdimų skundų.

„Su teisininkais ėmėme svarstyti, ką būtų galima padaryti, gilinomės į Europos šalių patirtį. Pavyzdžiui, Anglijoje parduotuvėje kabinama lentelė su užrašu, jog prekybininkas garantuoja, kad su nuolaida parduodamos prekės kainavo brangiau. Tai moralinis dalykas”, – sakė E. Masiulis.

Nurodžius laikotarpį, kada su nuolaida parduodama prekė kainavo brangiau, anot parlamentaro, institucijoms būtų paprasčiau kontroliuoti. Laikotarpius ir kainas esą būtų galima lyginti su esamomis prekių priėmimo važtaraščiuose – dokumentacijoje fiksuojama, kokia kaina galiojo.

Tikėdamasis, jog rudenį Seimas teikiamas pataisas svarstys, E. Masiulis vis dėlto abejojo, ar jos būtų priimtos iki Kalėdų.

Pokyčių nereikia

Tačiau prekybininkų tokios parlamentaro idėjos nežavi. Pasak Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdančiojo direktoriaus Valdo Sutkaus, leidžiant įstatymus ryškėja bloga tendencija – problemas, kurių net mastas neaiškus, stengiamasi spręsti ne atskirai, o apibendrintai, kai to visai nereikia.

V. Sutkus neatmetė galimybės, kad skelbiant nuolaidas gali pasitaikyti klaidų ar piktnaudžiavimo atvejų, nors jam tai ir nesą žinoma, tačiau spręsti šiai problemai užtektų ir esamos teisinės bazės.

„Remiantis vienu ar keliais skundais keisti įstatymus yra bloga praktika. Jei yra konkretus skundas – turi reaguoti Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Gandų esame girdėję ir apie gamybininkus, ir apie prekybininkus, ir valdininkus. Jeigu pagal kiekvieną gandą keisime įstatymus, kur nueisime?” – sakė V. Sutkus.

Dėl naujųjų reikalavimų, anot V. Sutkaus, būtų tik daugiau biurokratizmo. „Galima prisigalvoti tiek reikalavimų, kad teks steigti papildomus etatus”, – ironizavo jis.

Be to, siūlomomis pataisomis našta esą verčiama ant prekybininkų pečių, o kontroliuojančioms institucijoms darbas palengvinamas. Prekių kainas dokumentacijoje esą galima tikrinti ir dabar.

Apkrautų darbuotojus

„Tai yra nesąmonė”, – teikiamą pataisą įvertino UAB „Walking” direktorius Saulius Drulia.

Anot jo, taip tik būtų pridaryta rūpesčių – gal net tektų samdyti žmogų, kuris sektų kainas ir laikotarpius, juk prekės nukainojamos ne visos vienu metu.

„Tikrai būtų didesnės darbo sąnaudos darbuotojams”, – antrino ir UAB „Armitana” pirkimo pardavimo departamento direktorė Ramunė Jacevičienė.

Ji sakė nesusimąsčiusi apie tai, ar siūlomos pataisos iš tiesų sukeltų kokių nors keblumų nesąžiningiems prekybininkams – fiktyvių nuolaidų bendrovė esą netaikanti, todėl ir apie galimybes manipuliuoti negalvojama.

Bendrovės „VP Market” atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė svarstė, jog prekybos tinklams įdiegti siūlomą žymėjimą būtų gana sudėtinga, nes reikėtų gerokai pertvarkyti apskaitos sistemą. Be to, nežinia, kas sukontroliuotų šį procesą.

„Jeigu ši pataisa bus priimta, mes, be abejo, jos laikysimės. Tačiau stebėtina, kad tokius „liberalius” sprendimus verslui siūlo liberalų partijos atstovas. Ar tikrai pirkėjui rūpi, ar ta preke prieš nukainavimą buvo prekiaujama savaitę, mėnesį, pusmetį? Svarbiausia, kad kokybiška prekė parduodama už gerokai mažesnę kainą”, – teigė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.