Knyga ir kompiuteris – visada po ranka

Darbo kambario namuose stilių dažniausiai diktuoja šeimininko išsilavinimas

Daugelio namų interjere daugiau ar mažiau vietos skiriama knygoms, darbo aplinkai sukurti. Namų bibliotekai ar darbo kabinetui įrengti ne kiekvienas turime pakankamai vietos, tačiau nuo fantazijos priklauso, ar šį kampelį sugebame paversti jaukia salele.

Mokslininkas biblioteka nesipuikuoja

Kauno technologijos universiteto (KTU) Fizikinės elektronikos instituto direktorius, Mokslų akademijos narys ekspertas profesorius Sigitas Tamulevičius sako, kad namuose įrengtame darbo kabinete svarbu gerai jautis – jame nereikia jokios prabangos, svarbu, kad viskas, ko reikia darbui, būtų po ranka. „Knygos mano darbo kabinete – ne puošmena, bet darbo įrankis. Jų nekaupiu norėdamas pasididžiuoti, – sako profesorius. – Svarbu, kad tos, kuriomis naudojuosi nuolat, būtų po ranka. Sterilios tvarkos mano kabinete tikrai nėra, bet to ir nesiekiu. Kartais dalis knygų guli ant palangės, net ant grindų, kurias reikiamu momentu bet kada galėsiu pasiimti. Tai, kur sukrauti mano specialybei reikalingi moksliniai leidiniai, galiu pasakyti ir pažadintas viduryje nakties. Grožinės literatūros knygos turi savo vietą lentynose”.

Žinomo mokslininko namų bibliotekoje – arti tūkstančio knygų, kuriomis naudojasi ir medikė žmona bei du vaikai – sūnus, KTU magistrantas, ir Medicinos universitete studijuojanti dukra. Visi šeimos nariai turi po kompiuterį, kuris, pasak namų šeimininko, – reikalingiausia darbo priemonė.

Nuotaiką pakelia meno kūriniai

V.Kudirkos vidurinės mokyklos mokytoja Laima Jankūnienė knygoms namuose irgi paskyrusi atskirą kambarį. Jos sukrautos klasikinio stiliaus spintoje, atvirose ir uždarose lentynose. „Knygų turime per tūkstantį, tad, kai įsirenginėjome butą, neabejodami vieną kambarį užleidome bibliotekai, – pasakoja pedagogė. – Gerai, kai gali čia susikaupti, pasirengti pamokoms, niekas netrikdo rimties”. Pedagogė teigė ypač mėgstanti skaityti poezijos knygas, leidinius apie įžymių žmonių gyvenimą, turi daug knygų iš pasaulinės literatūros fondo.

Prie šalia stovinčio klasikinio stiliaus rašomojo stalo, kur įkurdintas kompiuteris, neretai prisėda ne tik ji ir vyras, bet ir sūnus, būsimasis informatikas trečiakursis Justas. Darbo kambariui jaukumo suteikia originalūs meno kūriniai, kurie, pasak buto šeimininkės, parinkti taip, kad pakeltų darbo nuotaiką.

Verslininko, žinomo lenktynininko Lietuvos automobilių sporto meistro Arūno Stumbrio nuomone, darbo kambarys turi būti funkcionalus, estetiškas, neperkrautas baldų. Tokį jis ir stengėsi įsirengti savo nuosavame name.

„Įvairius verslo klausimus neretai sprendžiu ir namuose, sėdęs prie kompiuterio, tad man svarbu, kad kambaryje būtų pakankamai erdvu, galėčiau susikaupti”, – sako A. Stumbrys. Darbo kambariui jaukumo ir šviesos suteikia tai, kad nuo pagrindinės pirmojo aukšto erdvės jis atitvertas stikline stumdoma pertvara. Verslininkas teigia gerai besijaučiantis žiūrėdamas į šalia darbo stalą kabantį Stasio Jusionio paveikslą „Šokis”.

Stilių diktuoja šeimininkas

Psichologė Jovita Aukštikalnienė knygoms sukrauti savo bute išradingai panaudojo sienoje buvusią nišą. „Kai atsikėlėme gyventi į šį butą, ši niša iš karto patraukė mūsų dėmesį. Žinoma, specialistai galbūt patartų joje įrengti apšvietimą ir pakabinti paveikslą, tačiau mums smagiausiai matyti čia sudėliotas knygas”, – sako ponia Jovita. Dar vienoje – senovinėje spintoje, kurios šeimininkė specialiai nesistengė restauruoti, sukrauti meno albumai. Apatinėse lentynose savo knygeles ir žaislus susidėliojo vaikai.

„Darbo kambario stilių diktuoja šeimininko išsilavinimas, intelektas, požiūris į dvasines vertybes, tai, kiek jis turi sukaupęs knygų”, – teigia Vilniaus dailės instituto Kauno dailės fakulteto dizaino katedros vedėjas profesorius Jonas Venckūnas. Pasak jo, tokiame kambaryje svarbiausią vaidmenį atlieka funkcija ir ergonomika – kambario šeimininkui pirmiausia turi būtų patogu. Estetika – antroje vietoje. Turint galimybių įsirengti atskirą kambarį, profesoriaus teigimu, vertėtų kreiptis į dizainerį, kuris parinks geriausią šio kambario funkcinį ir erdvinį sprendimą.

„Labai svarbu, kad darbo stalas stovėtų šviesioje vietoje, dirbant šviesa kristų iš kairės pusės, – teigia profesorius. – Jei atskiro darbo kambario neturime ir esame priversti tenkintis kuklesne erdve, šio reikalavimo irgi nepamirškime. Privalu atkreipti dėmesį į tai, kad į kompiuterio ekraną nekristų šviesa, jo negalima statyti tiesiai prieš langą”. Apšvietimas darbo kambaryje irgi gali būti įvairus – galima rinktis klasikinį šviestuvą kambario viduryje ar kokį nors modernesnį, sklindantį iš šoninės sienos, įkurdinti kambario kampe.

Darbo kambarys – ir poilsio oazė

Ne visomis lentynose ar spintose sukrautomis knygomis naudojamės vienodai dažnai. Žodynų, enciklopedijų, specialybės vadovėlių prireikia nuolat, tad, profesoriaus patarimu, jas reikia taip sukrauti, kad knygos nuo darbo stalo būtų išsidėsčiusios 60-70 laipsnių apskritimu. Rečiau naudojamos knygos gali būti sudėliotos tolėliau nuo stalo esančiose spintose. Darbo kambaryje, pasak specialisto, jų nebūtina slėpti po stiklu ar kur nors kitur – patogu išdėstyti atvirose lentynose. Jei knygas laikome ne specialiame darbo, bet, tarkime, bendrajame kambaryje, knygoms skirtas baldas – klasikinė sekcijinė, modernaus ar retro stiliaus spinta – atlieka estetinę funkciją. Tad atviros lentynos čia netinka.

Pašnekovo teigimu, patogu knygas laikyti ir mobiliose dėžėse, kurios gali būti sukrautos viena ant kitos iki pat lubų. Dažniau naudojamas knygas pasieksime lengviau, jei jos gulės žemiau, o tas, kurių prireikia rečiau, patariama laikyti aukščiau.

Dizainerė Vitalija Valuckytė pataria darbo kambario sienas nebūtinai puošti paveikslais – tinka ir šeimos bei meninės nuotraukos, vinjetės, iš įvairių kelionių atsivežti suvenyrai, įrėminti žemėlapiai. Jei kambaryje telpa ir minkštasuolis, galima susikurti jaukią poilsio oazę, kuri būtų skirta ne tik darbui.

Bendrajame kambaryje įkurtą darbo zoną, kurioje stovi darbo stalas ir kompiuteris, pasak dizainerės, patartina atitverti kokia nors stilizuota sienele. Išradingai įrengta nedidelė atvira knygų lentyna gali papuošti ir svetainę ar miegamąjį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.