Bendri patarimai, kaip prižiūrėti šunį

Populiariausias visų laikų augintinis – šuo. Daugeliui atrodo, kad apie juos žinome viską, tačiau neretai, net ir linkėdami šuneliui visa, kas geriausia, jį nuskriaudžiame. Tad kaip teisingai prižiūrėti taip mylimą šunį? Ką daryti atsitikus vienai ar kitai bėdai?

Akių priežiūra

Sveikam šuniui išskyros iš akių beveik neteka. Tik po miego akių kampeliuose gali susidaryti nedideli pusiau skaidrūs gumulėliai. Juos reikia pašalinti vatos tamponais, būtinai skirtingais kiekvienai akiai.

Sveikos akys reikalauja ypatingos priežiūros tik kai kurių veislių šunims. Mopsų, pekinų, kai kurių bolonių akių struktūra kiek skiriasi nuo įprastos, ašaros nenuteka per užspaustą ašarų kanalą į nosies ertmę, persipila per voko kraštą ir palieka „takelius” ant plaukų aplink akis. Šiuo atveju kartą ar du per dieną akis reikia valyti švaria servetėle, o prieš parodą „takelius” nuspalvinti specialiu balinančiu skysčiu. Jeigu tokio neturite, kasdien valykite plaukus šiltu vandeniu.

Maudydami stenkitės, kad į akis nepatektų šampūno.

Ausų priežiūra

Sveikam šuniui paprastai ausyse susidaro nedidelis kiekis gelsvai rudų išskyrų – ausų sieros. Ji apsaugo ausų sienelę nuo išorinių dirgiklių. Jos valyti kasdien nebūtina. Esant reikalui, galite tai atlikti sausu arba sudrėkintu specialiu skysčiu su tamponu. Sveikų ausų geriau nevalyti vandenilio peroksidu – tai gali sudirginti sienelę.

Jeigu ausys paraudo, niežti ir šuo purto galvą, vadinasi, jis susirgo otitu. Nuveskite pas veterinarą. Otitais dažniau suserga šunys su nukarusiomis ausimis. Todėl šeimininkai turi skirti jiems ypatingą dėmesį.

Ilgaplaukiams šunims reikia iš ausų šalinti plaukus, nes ant jų kaupiasi purvas, galintis sukelti uždegimą. Plaukai pešiojami pirštais arba pincetu, traukiant juos po vieną.

Jei ausys stovi, neglostykite šuniui galvos. Ausų kremzlės dar minkštos, todėl galite jas deformuoti. Ausys taip pat gali atsistoti, jeigu šuniukui trūksta mineralinių medžiagų.

Dantų priežiūra

Daugumai šunų ant dantų susidaro geltonos spalvos apnašos. Tai nėra ligos simptomas. Apnašas galima atsargiai, stengiantis nepažeisti dantų emalio, nuvalyti vaikišku ar specialiu dantų šepetuku arba marliniu tamponu. Naudokite vaikišką arba šunims skirtą dantų pastą, taip pat galite naudoti ir sodą.

Reguliarus dantų valymas neleis susidaryti akmenims. Dantų akmenys – tai mineralinės nuosėdos. Jas dantų šepetuku pašalinti sunku, todėl geriau kreiptis į veterinarą, jis nuosėdas pašalins specialiais instrumentais.

Kai kurie šeimininkai mano, kad šuo, ėdantis sausą maistą arba reguliariai graužiantis dirbtinius kaulus, pats valo sau dantis ir akmenys nesusidaro. Tai tiesa, bet padeda ne visada, retkarčiais dantis reikėtų valyti.

Šuo, kaip ir žmogus, gimsta su pieniniais dantimis. 4-5 mėnesių amžiaus jie palaipsniui keičiasi į nuolatinius. Tirpstant pieninių dantų šaknims ir stumiamiems naujai dygstančių nuolatinių dantų, jie iškrenta iš dantenų. Kartais tai neįvyksta – nuolatinis dantis jau išauga, o pieninis lieka dantenoje. Tuomet turite jį ištraukti pincetu arba replėmis. Jeigu dantis laikosi tvirtai, teks kreiptis į specialistus. Kitu atveju nuolatinis dantis išaugs kreivai ir žalos dantenas.

Nagų priežiūra

Šuns nagai turi šiek tiek liesti žemę. Kai kuriems šunims nagai savaime nudyla ir nereikalauja papildomos priežiūros. Labai ilgi nagai deformuoja šuns leteną, užsirietę gali įaugti į minkštus audinius.

Kirpti nagus reikia pratinti nuo mažens, kad ši procedūra ateityje netaptų karu su šunimi. Tam reikia naudoti specialias reples, kitaip nagas susisluoksniuos arba sutrupės. Šviesius nagus kirpti nesunku, gerai matomą gyvuonį paliksite ir nukirpsite tik negyvus audinius. Kiek sunkiau kirpti juodus nagus. Pradėkite nuo nago galo, kerpant po 2-3 mm. Jeigu įkerpate labai daug, pasirodo kraujas, neišsigąskite, sudrėkinkite degtuko galą, įmerkite į indelį su kalio permanganato kristalais ir prispauskite kraujuojantį kapiliarą. Jeigu patys nesusitvarkote, kreipkitės į specialistą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.