Suvokime pinigų esmę ir vertę

Šiuo straipsnių ciklu siekiu sužadinti skaitytojams nuolatinį troškimą tobulėti asmeninių finansų valdymo srityje, nuolat didinti savo „žmogiškąjį kapitalą” ir gebėjimus jį paversti finansiniu kapitalu. Jame pateiktos žinios yra orientuotos į bet kurio žmogaus asmeninio gyvenimo turtingesnės ateities formavimą.

Pinigai – tai idėja, tai mūsų minčių, projektų ir efektyvių veiksmų rezultatas. (R. Kijosakis)

Pinigai yra neatskiriama mūsų gyvenimo dalis, nes su jais susiduriame kiekviename žingsnyje: dirbdami, poilsiaudami, tenkindami savo vartotojiškus norus ir patirdami būtinąsias gyvenimiškas išlaidas (maistas, gėrimai, avalynė, rūbai, būstas, komunaliniai mokesčiai, sveikatos priežiūra, transportas, švietimas, laisvalaikis ir kita). Šia prasme mes į pinigus žiūrime kaip į atsiskaitymo priemonę arba, kitaip sakant, pasiekiame finansinį minimumą. Natūraliai suvokiame, kad pirminis ir daugumos iš mūsų, deja, vienintelis pinigų arba, plačiąją prasme kalbant, finansų šaltinis yra mūsų pajamos iš darbinės veiklos. Tačiau žmonės, kurie apsiriboja tokiu siauru požiūriu į savo finansus, visų pirma daro žalą sau bei savo artimiesiems. Būtina suvokti, kad jei norime išsilaisvinti iš užburto gyvenimo ciklo „nuo algos iki algos” ir gyventi geriau, laisviau, turtingiau, mums būtina išmokti didinti savo asmeninius piniginius srautus. Tuo tikslu turime lavinti savo finansinį raštingumą (domėtis finansų literatūra, išmokti įvairius finansinius žodžius ir apibrėžimus, studijuoti sėkmingų žmonių patyrimą finansinėje veikloje ir panašiai) ir finansinį intelektą (gebėti turimas žinias racionaliai ir efektyviai pritaikyti savo asmeninių finansų valdyme).

Problema slypi mūsų pačių mąstyme, nes esame pripratę, kad kažkas iš šono mums turi kažką duoti, sušelpti, paaukoti. Griežiame dantį, kad darbdaviai mažai moka, pykstame, kad nesiseka laimėti milijono įvairiose loterijose. Pradėkime nuo savęs ir pakeiskime savo mąstymą: juk visus pasaulio pinigus tvarko ne Dievas, o tokie pat žmonės, kaip mes patys. Todėl, užuot kaltinę aplinką ir kitus dėl savo nesėkmių ar pinigų trūkumo, mokykimės iš įžymių žmonių finansinės praktikos ir išmokime ją pritaikyti savo gyvenime.

Tad, jeigu iš tikrųjų norime gyventi geriau ir pasiekti tai sparčiau, privalome kuo greičiau išmokti finansinio raštingumo pradmenų ir šiuolaikines finansines priemones bei galimybes pritaikyti tam, kad priverstume juos tarnauti savo naudai arba, kitaip sakant, „efektyviai įdarbintume savo asmeninius pinigus”.

Valdykime asmeninius finansus

Dar 1911 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose išleisti asmeninių finansų valdymo vadovėliai apibrėžė kelis klasikinius kriterijus, kuriais remdamasis žmogus gali sėkmingai valdyti savo pinigus ir tapti turtingas. Julita Varanauskienė, bene daugiausiai šia kryptimi Lietuvoje viešai diskutuojanti finansų ekspertė, juos apibūdina taip:

– Pirmas kriterijus: asmeninius finansus reikia valdyti taip, kad didėtų pajamos ir turtas. Tačiau gyvenime dažnai atsitinka, kad, didėjant pajamoms, turtas nedidėja. Kodėl? Dažnai, didėjant pajamoms, didėja ir išlaidos vartojimui.

– Antras kriterijus: racionalus vartojimas. Šiandien jaunimas dažniau linkęs išleisti vartojimui, tam net ima bankų paskolas. Pagal finansinio gyvenimo ciklo teoriją, jaunas žmogus savo gyvenimo pradžioje gali skolintis ir vartoti būsimų pajamų sąskaita. Vėliau jo kvalifikacija didėja, darbo jėgos vertė kyla, jis gauna didesnį darbo užmokestį ir nemažindamas vartojimo gali atidėti pinigų paskoloms grąžinti. Tačiau neužmirškime, kad gauti pinigų nepakanka, reikia tikslingai valdyti jų srautus, t.y. sunaudoti juos ne tik kasdieninio vartojimo prekėms, bet ir juos „efektyviai įdarbinti”.

– Trečias kriterijus: pasitenkinimas gyvenimo kokybe. Tyrimai užsienyje ir šalyje rodo, kad turtingas yra ne tas, kuris daug turi, o tas, kuriam užtenka.

Be to, ji pateikia labai paprastus ir kiekvienam iš mūsų suvokiamus pagrindinius asmeninių finansų valdymo principus, kuriais siūlau jums pradėti vadovautis nuo pat pirmos minutės, kai tik su jais susipažinsite:

1) išlaidos neturi viršyti pajamų (esamų ir būsimų);

2) dalį asmeninių finansų derėtų investuoti ilgam laikui;

3) apsidrausti galimų finansinių problemų atveju;

4) neįklimpti į skolas.

Panašų asmeninių finansų valdymo pradžiamokslį gauname ir iš prof. dr. Rimvydo Jasinavičiaus pasisakymų. Jis rekomenduoja vadovautis šiais pagrindiniais finansų išminties dėsniais:

1) nuolat stenkimės daugiau užsidirbti, geriau parduodami žmogiškosios veiklos rezultatus;

2) nuo kiekvienų gaunamų pajamų bent 10 procentų ” susimokėkime sau”, t.y. visko neišleiskime, o dešimtinę atidėkime – kaupkime atsargas;

3) didelę savo atsargų dalį paverskime finansiniais aktyvais (kitaip sakant, investuokime);

4) nuolat ir atkakliai lavinkime bei ugdykime savo ir savo artimųjų finansinę išmintį bei finansinius rezultatus.

Asmeninių finansų valdymo taisyklės turėtų tapti gyvenimo įpročiu, tik tada kiekvienas iš jūsų pradės gyventi turtingiau ir laisviau.

Tęsinys. Pradžia –

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.