Valdžios milijonierių kišenės tapo dar pilnesnės

Seime ir Vyriausybėje dirba 33 turtuoliai. Per metus kai kurie parlamentarai sugebėjo praturtėti net keliasdešimčia milijonų litų.

Politikų turto deklaracijos byloja, kad valdžioje esančių milijonierių gretos didėja. Nors Seimas per metus neteko dviejų turtuolių, vietoj jų radosi net septyni septynženklėmis, o kartais ir aštuonženklėmis sumomis savo turtą įvertinę parlamentarai.

Neblogai apsirūpinę ir Europos Parlamente posėdžiaujantys tautiečiai. Visi jie pagerino savo finansinę padėtį. Tai liudija vakar „Valstybės žiniose” paskelbtos politikų ir pareigūnų turto deklaracijos už 2005 metus.

Vadovų kišenės plonesnės

Iš premjero posto pasitraukus socialdemokratui Algirdui Brazauskui, tarp pirmųjų šalies asmenų turtingiausiu tapo prezidentas Valdas Adamkus. Jis su žmona Alma turi turto už 1,28 mln. litų. Esminių pokyčių, palyginti su 2004 metų deklaracija, valstybės vadovo piniginėje neįvyko. Adamkus – vienintelis milijonierius iš aukščiausių šalies pareigūnų.

Vyriausybės vadovas socialdemokratas Gediminas Kirkilas stipriai atsilieka nuo prezidento, jau nekalbant apie skirtumą tarp dabartinio premjero ir jo pirmtako Brazausko turtų. Kirkilas su žmona Liudmila turi turto už 225 tūkst. litų, iš jų 3 tūkst. litų Kirkilienė yra paskolinusi. Tačiau šeima pati yra skolinga apie 45 tūkst. litų. Vis dėlto per metus Kirkilai praturtėjo apie 80 tūkst. litų.

Brazauskas drauge su už jį apie keturis kartus turtingesne ir viešbutį valdančia žmona Kristina tebeturi apie 4,5 mln. vertės turto. Tiesa, Brazauskienė turi ir skolų už 1,9 mln. litų.

Paskutinę vietą tarp šalies galvų užima Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Nors ir pastorinęs šeimos piniginę per metus kiek daugiau nei 100 tūkst. litų, Pilietinės demokratijos partijos lyderis su žmona Violeta valdo mažiausiai turto – už 210 tūkst. litų.

Šiemet Seimo vadovo posto netekęs socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas buvo apie keturis kartus turtingesnis už Muntianą.

Išsiskyrus turtas padvigubėjo

Turtingiausi valdžios atstovai dirba Seime. Nors parlamentas neteko šimtais milijonų savo turtą skaičiavusio buvusio Darbo partijos (DP) lyderio Viktoro Uspaskicho, jo vietą turtuolių lentelėje užėmė „darbietis” Antanas Bosas. Jis deklaravo pernai turėjęs 58 mln. litų turto ir pajamų. Be to, jis dar yra skolingas 2,5 mln. litų.

Turtingiausio Seimo nario nenuskurdino net skyrybos, užpernai jis su žmona Loreta valdė turto už 28 mln. litų. Tad išeina, kad po skyrybų Bosas praturtėjo dvigubai. „Aš akcijas pardaviau. Kartono kombinato, – staigią praturtėjimo priežastį nurodė politikas. – Pardavinėju visų turimų įmonių akcijas ir investuoju į nekilnojamąjį turtą, vertybinius popierius”.

Pagal viešųjų ir privačių interesų deklaraciją Bosas iš tiesų yra nemažas žemvaldys. Jis turi devynis statinius Švenčionių rajone, nekilnojamojo turto Klaipėdoje, Palangoje, Klaipėdos rajone. Taip pat yra deklaravęs, kad pajamų gauna iš nuomos mokesčio, dividendų. Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas nesidžiaugė turtingiausio Seimo nario titulu. „Jokio malonumo dėl to nejaučiu. Žinoma, pinigai niekam nepamaišė, bet juos reikia protingai valdyti”, – kalbėjo Bosas.

Pardavė namą

Praėję metai pelningi buvo ir Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkui Jonui Jagminui. Jo šeimos turtas nuo 12,7 mln. išaugo iki 18,5 mln. litų. Jie dar turi 3,7 mln. litų skolos.

„Tikrai ne iš algos praturtėjau, – sakė politikas. – Pardaviau daug nekilnojamojo turto. Praėję metai nekilnojamajam turtui parduoti buvo auksiniai. Pardaviau gyvenamąjį namą, gamybinių pastatų kompleksą. Neverta buvo jų laikyti”.

Pagal viešųjų ir privačių interesų deklaraciją Jagminai turi nekilnojamojo turto Vilniuje, Palangoje, Varėnos, Širvintų, Elektrėnų rajonuose. Be to, parlamentaras valdo „Litimpeks banko”, „Grigiškių”, „Kietaviškių gausos” akcijų. „Man, kaip Seimo nariui, nekyla jokių problemų, kad turiu akcijų. Niekada nelendu į tų įmonių veiklą ir nelabai domiuosi. Kai ateis laikas, pasiūlys gerą kainą ir parduosiu jas. Jeigu galva dirba, iš to galima neblogai uždirbti”, – kalbėjo politikas.

Jis prisipažino už parduotą turtą gautų pinigų į kojinę nededąs. „Aišku, investuoju. Pinigai turi dirbti, jeigu nedirbs, jų neturėsi”, – aiškino Seimo narys.

Perkainavo sklypus

Trečiąją vietą Seimo turtuolių lentelėje užima Pilietinės demokratijos partijos frakcijos narys Algimantas Matulevičius. Jis su žmona Gražina deklaravo turį turto už 16,3 mln. litų. Jų turtas ir pajamos per metus išaugo beveik dvigubai.

„Žmona užsiima nekilnojamuoju turtu. Anksčiau viską buvome deklaravę pirkimo kainomis, o dabar norėdami gauti banko paskolą, pasamdėme nepriklausomus turto vertintojus ir jie perskaičiavo tas kainas”, – LŽ aiškino Matulevičius.

Matulevičienė iš banko dar skolinosi 5,4 mln. litų, o milijoną – pats politikas. „Už mano kreditą darėme remontus, o žmona skolinosi verslui plėtoti”, – sakė politikas. Jis tvirtino į žmonos reikalus nesikišąs, nes praėjusioje Seimo kadencijoje dėl to turėjo nemalonumų su etikos sargais. Dabar visas nekilnojamojo turto verslas (Matulevičiai turi žemės, pastatų Vilniuje, Klaipėdoje, Varėnos, Molėtų ir Klaipėdos rajonuose) esą užkrautas ant Matulevičienės pečių. „Gerai turėti turtingą žmona, tik baisu, kad neišvarytų”, – vakar juokavo Seimo narys.

Įspūdingas šuolis

Pernai smarkiai praturtėjo ir „darbietė” Romualda Kšanienė. Vietoj 2004 metais deklaruotų maždaug 3 mln. litų pernai ji jau turėjo 13,2 milijono.

Kokie aitvarai parlamentarei atnešė tuos turtus, vakar LŽ sužinoti nepavyko. Seimo narė neatsiliepė mobiliuoju telefonu. Deklaruodama viešuosius ir privačius interesus moteris yra pažymėjusi, kad gauna dividendų iš „Lietuvos spaudos”, be to, turi vertybinių popierių, akcijų.

Į Seimo milijonierių penketuką pateko ir socialdemokratas Bronius Bradauskas. Jo turtas per metus išaugo milijonu. Užpernai politikas deklaravo turįs 8,6 mln. litų, pernai – 9,5 mln. litų.

Septyni naujokai

Iš viso Seime per metus atsirado septyni nauji milijonieriai. Pernai tokių buvo 28 – kas penktas, o šiemet yra 33 – beveik kas ketvirtas. Pernai Seimą paliko du milijonieriai – mandato atsisakė Kazys Bobelis ir mirė Stasys Mikelis. Juos pakeitė turtais negalinčios pasigirti politikės.

„Darbietė” Etela Karpickienė dalyvaudama rinkimuose 2004 metais deklaravo turinti tik 100 tūkst. litų. Kita parlamentarė, valstietė liaudininkė Irina Rozova į rinkimus ėjo skelbdama, kad teturi 7 tūkts. litų, tačiau vėliau jai padirbėjus Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotoja 2005-ųjų deklaracijoje jau figūravo 176 tūkst. litų.

Tačiau milijonierių gretos padidėjo. Jas papildė „darbietė” Virginija Baltraitienė. Tokį titulą jai garantuoja vyro milijonai. Šeima disponuoja turtu už 4,7 mln. litų. 2 mln. litų turi „darbietis” Viačeslavas Škilis. 600 tūkst. litų iš šios sumos parlamentaras yra paskolinęs. Į kiek daugiau nei milijonu disponuojančiųjų gretas pateko ir neseniai DP į Socialdemokratų frakciją iškeitęs Bronius Pauža, valstietė liaudininkė Aldona Staponkienė, „darbiečiai” Vydas Gedvilas, Vytautas Kamblevičius, „pilietininkas” Romas Venclovas.

Turtai sumažėjo

Kolegoms skaičiuojant pelną, Seimo vicepirmininko valstiečio liaudininko Alfredo Pekeliūno turto deklaracija atrodo blogiau nei pernykštė. Vietoj 5,8 mln. dabar politikas deklaravo 1,5 mln. litų.

Seimo narys LŽ sakė, jog tokį smukimą lėmė turėtų Krekenavos agrofirmos akcijų pardavimas. „Buvau deklaravęs nominalią akcijų vertę, o kai teko parduoti, paaiškėjo, kad rinkos kaina daug mažesnė, – teigė Pekeliūnas. – Mano milijonai buvo popieriniai”.

Šiemet į Vilnių iš Panevėžio rajono atsikraustęs politikas teigė net buvęs priverstas iš banko imti paskolą, kad sostinėje įsigytų namą. Kadangi apie 350 tūkst. litų jis skolinosi sausį, šios paskolos deklaracijoje dar nėra.

Milijonierių titulus taip pat išsaugojo liberaldemokratai Vytautas Galvonas (6,1 mln. litų) ir Remigijus Ačas (1 mln.), liberalas Kęstutis Glaveckas (7,8 mln.), „pilietininkai” Vladimiras Orechovas (beveik 5 mln.) ir Jonas Ramonas (2,8 mln.), konservatorius Ramūnas Garbaravičius (2,2 mln.), liberalcentristai Arminas Lydeka (2,6 mln.) ir Raimundas Palaitis (1,5 mln.), liberalė Violeta Boreikienė (2 mln.), „darbiečiai” Jonas Pinskus (2,8 mln.), Saulius Girdauskas (1,4 mln.) ir Kęstutis Daukšys (1,8 mln.), socialdemokratas Juozas Palionis (1,2 mln.), valstietis liaudininkas Viktoras Rinkevičius (1,4 mln.), socialliberalai Vaclavas Stankevičius (1,8 mln.) bei Alvydas Sadeckas (1,5 mln. litų) ir Mišrios grupės narys Artūras Skardžius (2,8 mln.).

Ministrai – kuklūs

Jeigu ne Seimo nariai, turintys ministrų portfelius, keturioliktoje Vyriausybėje milijonierių nebūtų.

Turtingiausia kabineto narė savo sutuoktinio dėka yra švietimo ir mokslo ministrė socialdemokratė Roma Žakaitienė. Pernai jos ir vyro turtas bei pajamos sudarė apie 8,6 mln. litų. Ministrės šeimos finansinė padėtis praktiškai tokia pati buvo ir 2004 metais.

Antrasis Vyriausybės milijonierius – ūkio ministras valstietis liaudininkas Vytas Navickas. Jis su žmona deklaravo turėję turto ir pajamų už 1,4 mln. litų. Tokią pat sumą politikas nurodė ir pernai, kai buvo Seimo nariu.

Pagal oficialias deklaracijas į milijonierius niekaip neprasimuša trys ministrai: socialdemokratai Juozas Olekas, Arūnas Kundrotas ir Zigmantas Balčytis. Jų visų turtas ir pajamos siekė apie 850 tūkst. litų. Lyginant su 2004-ųjų deklaracijomis finansų ministro Balčyčio šeima truputį nuskurdo. Tuomet jų turtas ir pajamos sudarė 925,5 tūkst. litų, pernai – 868 tūkst. litų. Iš pastarosios sumos 202 tūkst. litų Balčyčiai yra pasiskolinę.

Kitų ministrų deklaruotas turtas ir piniginės lėšos nesiekia nė pusės milijono litų.

Briuselyje galima susitaupyti

Tarp 13 Lietuvos europarlamentarų taip pat yra milijonierių. Didžiausiais turtais gali pasigirti „darbiečio” Šarūno Biručio šeima. Ji turi kiek daugiau nei 3 mln. litų vertės turto. 2004-ųjų vasarą kandidatuodamas į Europos Parlamentą šis DP narys nurodė gerokai mažesnę sumą – 1,8 mln. litų.

Maždaug puse milijono litų dirbdama Briuselyje praturtėjo ir „darbietė” Danutė Budreikaitė. Jos kišenė per metus išsipūtė iki beveik 1,9 mln. litų. Panašiomis sumomis piniginę pastorino ir politikės bendražygis Arūnas Degutis. 2004 metais politiko šeima deklaravo turinti turto ir lėšų už 1,3 mln. litų ir pusės milijono dydžio skolą. Pernai skola sumažėjo iki 385 tūkst. litų, o turtas išaugo iki 1,7 mln. litų. Kiek daugiau nei pusę milijono iš savo kišenės Degutis yra paskolinęs.

Į milijonierių gretas su 1,3 mln. litų deklaracija „įsirašė” ir valstietis liaudininkas Gintaras Didžiokas. Tiesa, jo šeima pasiskolino pusę milijono litų.

Kiti europarlamentarai negali pasigirti disponuojantys septynženklėmis sumomis, tačiau jų deklaracijos byloja, kad per metus darbo EP, gaunant nors ir lietuvišką Seimo nario algą, bet įspūdingus priedus, galima grąžinti dešimttūkstantines paskolas, susitaupyti nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.