Rankinukas iš senelės skrynios

Šį rudenį neapsieisime be dvelkiančios senove, kailiu dekoruotos rankinės

Rankinė daugeliui moterų jau seniai yra ne vien daiktas reikalingoms smulkmenoms susidėti, be kurio iš namų nė kojos nekeliame, bet ir stilingas aksesuaras. Šį rudenį jis turėtų būti didelis, talpus, minkštų formų. Vyrauja klasikinės ruda ir juoda spalvos, įvairūs žemės atspalviai – tokie, kokiais gamtą nuspalvino prasidėjęs ruduo. Madingiausia – kailinė rankinė ar bent dekoruota jo detalėmis, aplikacijomis, lygi oda derinama su audiniu.

Derinamos prie aprangos stiliaus

Ryškiaspalves, gėlėtas vasarines rankines jau norisi grūsti į spintų gilumą, nors už lango dar šviečia saulė ir karaliauja bobų vasara. Po to laukia neišvengiama revizija, kurios metu teks apsispręsti, ar pernykštė rankinė dar tinkama, ar jau beviltiškai išėjusi iš mados. Tikriausiai jau nebereikia priminti, kad derinti rankinę prie batų yra prasto skonio ženklas.

Dizainerė Jolanta Talaikytė pataria, kad rankinė visų pirma turi derėti prie bendro aprangos stiliaus, tad jos dizainą diktuoja šio rudens – žiemos sezono mados kryptys. Labiau mėgstančios klasikinį, minimalistinį stilių moterys ir besirenkančios tokius drabužius turėtų įsigyti ir panašaus stiliaus rankinę.

„Šios rūšies rankines aš pavadinčiau „iš bobutės skrynios”. Jos kietesnės, geometrinių stačiakampio formų ar vadinamųjų rėminių, užsisegančios spragtelint, kaip piniginės. Jas prieš daugelį metų išpopuliarino Žaklin Kenedi, o madingos išliko iki šių dienų”, – aiškina J.Talaikytė.

Kita madinga rankinių grupė atitinka sportinį, safari aprangos stilių. Jos gausiai puoštos logotipais, metalinėmis detalėmis, saržos juostelėmis. Prie šį rudenį populiarios kaubojiškos avalynės derės kantri stiliaus krepšiai, kurie bus būtinai sendinti, plėšyti, deginti, dėmėti, iškarpyti, sumaigyti, tarsi suglamžyti, beformiai. Šios mados temos grupėje yra ir didelis krepšys, perlenktas kaip vokas. Spalvų gama, pasak dizainerės, labai įvairi.

Tegyvuoja kailis

J.Talaikytė patvirtina, kad madingos rankinės ir su kailio detalėmis. Kailio ir jo elementų netrūksta ir drabužių kolekcijose. Prie tokių rankinių orams labiau atvėsus galima derinti kailinius antriešius, o žiemą jos gali priminti kailines movas.

Kailio elementais puoštas bei kailines rankines siūlo daugelis drabužių bei aksesuarų gamintojų. „Mango”, „Zara” parduotuvėse taip pat gausus kailinių rankinių bei krepšių pasirinkimas.

Kailio detalių gausu ir šios rudens – žiemos odinių dirbinių dizainerės Irenos Serapinienės kolekcijoje „Vėjo legendos”. Prabangi melsvai violetinės spalvos talpi rankinė dekoruota panašaus atspalvio lapės kailio atraiža. Rudeniškų ryškiai rudų, oranžinių tonų rankinukai bei krepšiai puošti tokios pat spalvos kailiuku.

Juoda oda derinama su juodu ilgo plauko kailiu. Kailiu puošiamos ir didelės rankinės, primenančios gydytojo lagaminėlį. Jos gali būti pasiūtos ir iš gobeleno, atskiros jų detalės pagamintos iš leopardo raštais marginto kailio. Ypač elegantiškos baltutėlės rankinės, su balto minkštučio kailiuko elementais, primenančios žiemą ir sniegą.

Naujoje lietuvės dizainerės kolekcijoje kiekviena rankinė yra ypatinga. Jei puošta ne kailiu, tai nėrinukais ar odos aplikacijomis, įvairiais pynimais, elegantiškomis metalo sagtimis, jaunatviškos sportinio stiliaus rankinės dekoruotos kniedėmis. Derinama lygi ir grublėtos faktūros oda. Vyrauja akies nerėžiančios spalvos – nuo pieno baltumo iki šokolado rudumo, įvairūs raudoni tonai, pereinantys į violetinę spalvą, samanų žalumo, pilki tonai.

Atsigręžia į praeitį

Kurdama naują rankinių kolekciją I.Serapinienė siekė atsigręžti į lietuvių tautos praeitį, istoriją, kultūrą. Dizainerės teigimu, jos kūriniuose istoriniai elementai pateikiami šiuolaikiškai. Lietuviškos rankinės istorijos šaknys – senieji odos amatai, kurie plėtojami nuo pat viduramžių. Jau tada turėjome ne tik knygrišybos, bet ir futliarininkų gildijas, kurios davė pradžią kitų odos dirbinių gamybai.

Tačiau tik XX amžiaus pradžioje rankinė tapo ne vien praktišku daiktu susidėti įvairioms smulkmenoms, bet ir svarbiausiu moters aksesuaru, jos išvaizdos ir net padėties visuomenėje vertinimo kriterijumi. Galima sakyti, kad tuomet ir prasidėjo rankinių mada. Tiesa, jos buvo griežtai diferencijuojamos pagal paskirtį: jei rankinukas – tai mažytis, elegantiškas, o jei didelis krepšys – tai skirtas kelionei.

Tai liudija ir senieji odos dirbiniai, atkeliavę iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus. Jie eksponuojami neseniai sostinėje atidarytoje odos galerijoje „Sirena”. Juodas nedidukas, piniginę primenantis rankinukas iš krokodilo odos apie 1926-uosius metus priklausė Kauno miesto burmistro, vėliau Lietuvos Ministro Pirmininko A.Merkio žmonai M.Merkienei. Jis kaip tik tokio stiliaus, koks, pasak J.Talaikytės, madingas šį rudenį. Ir išties atkeliavęs iš bobutės skrynios.

Kitas minimalistinis, klasikinio dizaino rankinukas praėjusio amžiaus pradžioje buvo dailininkės Elenos Jarušaitytės-Janulaitienės nuosavybė. Jai priklausęs vakarinis trikampio formos ant riešo užmaunamas avietinės spalvos rankinukas su puošniu užraktu papuoštų ir bet kurią šių dienų moterį. Prancūzijoje 1925 metais pagamintas gydytojo lagaminėlio formos kelioninis krepšys, kurį nešiojo Lietuvos teisės universiteto profesorius Vladas Jurgutis, yra tikriausias ir šiandien madingų šios formos rankinių protėvis.

Šioje galerijoje įrengtoje mažutėje dirbtuvėlėje bus galima pamatyti, kaip iš odos skiaučių patyrusių meistrų rankose gimsta odos dirbiniai. Odos meistrė Danutė Skrieliūnienė su šia medžiaga dirba jau daugiau kaip 30 metų. Ji sako, kad rankomis pagamintas daiktas spinduliuoja šilumą, jaukumą, bet tam, kad oda paklustų, reikia vyriškos jėgos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.