Aistra ginklams gali atvesti iki belangės

Buvusiam Seimo nariui ir jo bendražygiams gresia realios laisvės atėmimo bausmės

Vakar Kauno apygardos teismas baigė nagrinėti neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis kaltinamo eksparlamentaro bei buvusio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos pirmininko Algirdo Petrusevičiaus ir jo bendražygių bylą.

Švaistėsi šautuvo vamzdžiu

Drauge su 69-erių metų už rezistencinę veiklą Vyčio kryžiaus ordinu apdovanotu A.Petrusevičiumi teisiami dar du kauniečiai: 73-ejų metų šaudymo sporto meistras bei buvęs krašto apsaugos savanoris Jonas Miškinis ir 43-ejų Lietuvos kariuomenės Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono būrininkas Vigirdas Dudutis.

Šioje byloje tik iš dalies savo kaltę pripažįstantis J.Miškinis vakar teismui pateikė akibrokštą. Bebaigiant nagrinėti bylą pensininkas atsidarė lagaminą ir iš jo išsitraukė į laikraštį suvyniotą apie metro ilgio vamzdį.

„Gerbiami teisėjai, pažiūrėkite, ar šitas daiktas gali būti vadinamas ginklu? Jis juk net nešaudo. Čia paprastas metalo gabalas su kiauryme viduje, tinkantis nebent sode sujungti laistymo žarnas, o aš už tokio turėjimą esu teisiamas, – šypsodamasis demonstravo atsineštą vamzdį J.Miškinis, mėgindamas įrodyti esąs nekaltas šioje byloje dėl neteisėto disponavimo ginklais. – Visą gyvenimą užsiiminėjau sportiniu šaudymu ir niekada su ginklais jokių problemų neturėjau. Nė karto savo sportinio šautuvo nenaudojau medžioklėje ar kur kitur”.

Vakar teismas paviešino visus byloje surinktus įrodymus ir paskelbė teisminio bylos nagrinėjimo pabaigą. Bylos duomenimis, pagrindinis teisiamasis lietuviško automatinio šaunamojo ginklo „Vytis” bei granatų kūrėjas A.Petrusevičius, turintis Rankelės pravardę, legaliai turėjo teisę laikyti tik tris pistoletus. Tuo tarpu neteisėtų ginklų ir sprogmenų bei šaudmenų pas jį rasta kur kas daugiau. Gausios nelegalios amunicijos atsargos aptiktos ir pas V.Dudutį. J.Miškinio garaže pareigūnai kratų metu rado dvylika šovinių ir neteisėtai laikytą šautuvo vamzdį, tačiau jis kaltinamas ir padėjęs A.Petrusevičiui pagaminti vamzdį pistoletui ir pritaikyti dujinį ginklą šaudyti koviniais „Makarov” šoviniais.

Iš viso šių metų sausį per teisėsaugininkų atliktas kratas pas kaltinamuosius buvo paimta daugiau nei 600 įvairaus kalibro šovinių, beveik du kilogramai įvairių sprogstamųjų medžiagų, kelios dešimtys įvairių šaunamųjų ginklų – nuo mažo kalibro pistoleto iki granatsvaidžio, kuriuos laikyti kaltinamieji neturėjo leidimo.

A.Petrusevičius ir V.Dudutis visiškai pripažino savo kaltę, gailėjosi nepaisę įstatymų ir detaliai papasakojo teismui, iš kur gavo visą amuniciją, laikytą namuose, garaže bei darbe. Tuo tarpu J.Miškinis sakė prisipažįstąs tik iš dalies.

Minimalios bausmės – ketveri metai

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika teisminių ginčų metu pabrėžė, kad visi teisiamųjų trijulei inkriminuojami nusikaltimai yra surašyti ir pateikti teismui labai preciziškai: „Kaltinamajame akte kalbama tik apie realų pavojų kėlusius ginklus, kurie buvo veikiantys, o sprogmenys bei šaudmenys, nepaisant to, kad jie seni, vis tiek kelia grėsmę visuomenei”.

Vis dėlto prokuroras įžvelgė ir lengvinančias aplinkybes, galinčias sušvelninti bausmes A.Petrusevičiui ir V.Dudučiui: valstybės kaltintojas pripažino, kad šiedu nuoširdžiai gailėjosi dėl padarytų nusikaltimų ir prisipažino bei išsamiai papasakojo teismui jų detales, taip padėdami išvengti sudėtingų bei ilgai trunkančių ekspertizių. Tuo tarpu J.Miškinis, nors ir sėdęs į teisiamųjų suolą už kur kas menkesnius nusikaltimus nei jo bendražygiai, tačiau, anot prokuroro, dėl savo nusikalstamų veikų nesigailėjo ir jokios kaltės neįžvelgė. Būtent dėl šios priežasties, prokuroro teigimu, J.Miškiniui, skirtingai nei kitiems kaltinamiesiems, neturėtų būti taikoma minimali numatyta bausmė.

Prokuroras pasiūlė teismui sunkesniais nusikaltimais kaltinamus Vyčio kryžiaus ordino kavalierių A.Petrusevičių bei Vytauto Didžiojo jėgerių batalione tarnaujantį profesinės karo tarnybos seržantą V.Dudutį nuteisti ketveriems metams laisvės atėmimo. Kartu su jais teisiamųjų suole sėdėjusiam buvusiam krašto apsaugos savanoriui J.Miškiniui valstybės kaltintojas siūlė skirti trisdešimt parų arešto ir atimti teisę trejus metus nešiotis šaunamąjį ginklą.

Lapkričio pradžioje teismas numatė išklausyti visų teisiamųjų paskutinius žodžius bei netrukus ketina paskelbti nuosprendį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.