V.Uspaskichas dėl savo atvaizdo bylinėjasi teisme

Buvusį politiką įžeidė ant troleibuso šono išklijuota reklama

Nors Viktoras Uspaskichas jau kelis mėnesius gyvena Rusijos sostinėje, beveik tūkstančio kilometrų atstumas netrukdo jam bylinėtis Lietuvoje. Vakar Kauno apygardos teisme buvo nagrinėjamas buvusio Darbo partijos lyderio apeliacinis skundas, kuriame jis gina savo teisę į atvaizdą.

Reikalavo atlyginti turtinę žalą

Buvusio ūkio ministro nemalonėn pateko Kauno miesto savivaldybės įmonė „Autrolis”, reklamos bendrovė „Imbela” ir vienas šalies dienraštis. Politikas dar praėjusiais metais pasipiktino ant 10-ojo maršruto troleibuso išklijuota laikraščio reklama, kurioje tarp spaudos puslapių fragmentų buvo galima pamatyti ir V.Uspaskicho atvaizdą.

Tuometinį ūkio ministrą įžeidė tas faktas, kad nei reklamos užsakovai, nei gamintojai, nei jos platintojai negavo jo, kaip fizinio asmens, leidimo reklamos tikslams naudoti jo atvaizdą. Be to, reklama ant troleibuso buvo įrengta taip, kad vartotojams būtų pateikiamas karikatūrinis V.Uspaskicho atvaizdas, nes jį darkė transporto priemonės sutvirtinimo elementas – varžtas. Jis tapo ypač pastebimas, kai kažkas pasikėsino nulupti reklamą.

Remdamasis šiais motyvais politikas kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą, prašydamas uždrausti platinti reklamą su savo atvaizdu ir priteisti už turtinę žalą: iš reklamos gamintojos „Imbelos” 3 tūkst. 625 litus, o iš platintojo „Autrolio” – 794 litus, t.y. tas sumas, kurias minėtos bendrovės uždirbo, gavusios dienraščio užsakymą.

Troleibusas su V.Uspaskicho atvaizdu Kauno gatvėmis važinėjo tik daugiau kaip mėnesį – nuo praėjusių metų rugsėjo 11 iki spalio 18 dienos.

Viešo asmens atsiklausti nereikia

Bylą išnagrinėjęs teismas nusprendė, kad tuo metu, kai reklama buvo platinama, V.Uspaskichas buvo viešas asmuo, todėl reklamos gamintojai ir eksploatuotojai nereikėjo gauti politiko sutikimo naudoti jo atvaizdą. Tačiau „Imbela” ir „Autrolis” pažeidė buvusio Darbo partijos lyderio teises į atvaizdą. Reklamoje jis buvo pateiktas neestetiškai – tokiu būdu buvo pažeminta V.Uspaskicho garbė ir orumas.

Teismas savo sprendimą motyvavo tuo, kad šalies įstatymai draudžia asmenį žeminančią reklamą.

Vis dėlto prisiteisti pinigų buvusiam politikui nepavyko. Teismas pasigedo įrodymų, kad pasirodžius tokiai reklamai jis negavo pajamų ir patyrė materialinę žalą.

Toks sprendimas V.Uspaskichui netiko ir jis išsiuntė apeliacinį skundą Kauno apygardos teismui. Su politiku besibylinėjančios įmonės taip pat pageidauja, kad byla būtų iš naujo nagrinėjama pirmosios instancijos teisme. Reklamos gamintoja bei platintojas visą atsakomybę norėtų perduoti dienraščiui, kuris ir pateikė medžiagą užsakymui.

Teisme nepasirodė

Vakar Kauno apygardos teisme reklamą gaminančios bendrovės „Imbela” direktorius Vitoldas Bielinis apgailestavo, kad V.Uspaskichas taip nė karto ir pasirodė teisme ir nepasakė, ar ant troleibuso šono išplatinta reklama iš tiesų jį pažemino.

Tuo tarpu buvusio ūkio ministro advokatė Simona Augėnaitė akcentavo, kad reklama tikrai pažemino jos kliento garbę ir orumą, todėl V.Uspaskichas siekia, jog ji daugiau nebūtų platinama.

„Manome, kad naudojant reklamoje atvaizdą būtina gauti asmens sutikimą, nesvarbu, ar tas asmuo ministras, ar ne. Reklamos įstatymas jokių išimčių nenumato. Joks atvaizdas negali būti naudojamas reklamai be fizinio asmens sutikimo”, – įrodinėjo advokatė.

Įsisukus teismų karuselei, ginčo objektu virtusi reklama ant troleibuso teišbuvo daugiau kaip mėnesį, nors užsakovai ir gamintojai buvo pasirašę metinę sutartį. Kai V.Uspaskicho ieškinys atsidūrė teisme, reklamos su politiko veidu jau buvo nebelikę.

Ar V.Uspaskicho pavardė dar ilgai bus minima teisme, paaiškės po dviejų savaičių, kai Kauno apygardos teismas skelbs savo verdiktą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.