Troškulys verčia pirkti

Vasara – pelningas metas alaus ir nealkoholinių gėrimų gamintojams bei prekiautojams.

Vien tik „Švyturio” alaus darykloje alaus gamyba padidėjo maždaug perpus, palyginti su šaltuoju sezonu.

Žmonėms kelia abejonių kai kurių vasarą pagamintų gėrimų kokybė. Svarstoma, gal įmonės pagreitina alaus gamybos procesus, nes tokia technologija įmanoma.

Prieš tris savaites Vydmantuose atidarytos alaus daryklos „Virkštininkų dvaras” vadovas Kęstutis Šoblinskas sakė, kad pagal šiuolaikišką alaus gamybos technologiją galima pagreitinti jo gamybą. „Visas alaus gamybos ciklas – maždaug 30 dienų, kai alus kas 7 dienas perpilamas iš vienų talpų į kitas. Mūsų bendrovė pasirinko ilgesnį alaus virimo būdą. Per dieną galime pagaminti iki 4 t alaus. Kai kurie aludariai, naudodami cheminius priedus, gali gerokai sutrumpinti gamybos laiką, taip patenkindami didėjančią paklausą ir mažindami savikainą”, – sakė K. Šoblinskas.

„Mes negreitiname alaus gamybos, jį gaminame pagal tradicinę technologiją – priklausomai nuo rūšies brendimo laikas – 20-45 dienos, – sakė „Švyturio” bendrovės vyriausioji aludarė Džiuljeta Armonienė. – Kai kurie aludariai griebiasi įvairių būdų kuo greičiau išvirti alų – nuo technologinių iki cheminių.”

Pasak jos, bendrovė jaučia padidėjusį alaus poreikį, todėl įmonė pradėjo dirbti ne dviem, bet trimis pamainomis. Kol kas „Švyturys” užsakymus spėja įvykdyti.

„Sidabrinės srovės” bendrovės direktorius Stepas Kaktys sakė, kad jiems, geriamąjį vandenį tiekiantiems 19 l indais, karštis parankus, nes vartojimas padidėjo 15 proc. Karštis vandens gamybos technologijai įtakos neturėjo. Šis vanduo prisotinamas sidabro, ir tai yra konservavimo būdas.

Pasak Kretingalės „Skonių aibės” bendrovės vadovo Džeraldo Pagojaus, jų vaisvandenių gamyba vasarą padidėjo trigubai. Dėl karštų orų vaisvandenių gamybos technologija nepasikeitė, į juos nededama didesnio konservantų, pavyzdžiui, natrio benzoato, kiekio, nei leistina.

Daugiau valgoma ir ledų. Didelio prekybos tinklo vadovas sakė, kad nors per karščius ir padidėjo ledų bei gaiviųjų gėrimų paklausa, tiekimo pertrūkių nebuvo: „Tai pelninga gamyba, šioje rinkoje veikia daug gamintojų. Jie konkuruoja.

Dėl pelno produkciją galima vežti iš kito Lietuvos galo ir užsienio. Dabar atstumai ne problema”.

Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Antanas Bauža sakė, kad gėrimus gaminančios įmonės tikrinamos nuolat. Jų veikla be pažeidimų.

Valerijus Rajevskis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.