Žvejams mėgėjams daugiau laisvės

Pakeistos licencinės žūklės sąlygos ir pataisytos Mėgėjiškos žūklės taisyklės leis meškeriotojams beveik visus metus gaudyti karališkąsias žuvis – lašišas.

Licencinė lašišų žūklė bus leidžiama nuo 2007 m. sausio 1 dienos.

Lašišos – už pinigus

Lašišų ir šlakių gyvenimo, migracijos, neršto ir kitos biologinės ypatybės yra labai panašios, todėl nustatyta, kad, įsigijęs licenciją, žvejys galės sugauti vieną iš šių žuvų – lašišą arba šlakį.

Visose upėse, kuriose iki šiol buvo leidžiama šlakių licencinė žūklė – Minijoje, Veivirže, Skirvytėje, Jūroje, Atmatoje, Nemune, Neryje, Dubysoje, Pajūrio Šventojoje, – bus galima gaudyti ir lašišas.

Pagausėjo šlakių Vilnelės upėje, todėl lašišų ar šlakių licencinė žūklė leidžiama ir šioje upėje.

Iki šiol buvo galima žvejoti tik iš neršto grįžtančius šlakius nuo sausio 1 d. iki gegužės 1 d.

Dabar lašišų ir šlakių licencinė žūklė draudžiama tik jų neršto metu – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d.

Licencinė žūklė dabar bus leidžiama nuo sausio 1 d. iki spalio 1 d.

Išduodamos ne tik mėnesinės licencijos, kainuojančios 50 Lt, bet ir licencijos vienai dienai, kurios kainuoja 10 Lt. Ir mėnesinė, ir dienos licencija suteikia teisę sugauti šlakį arba lašišą.

Yra nustatytas maksimalus licencijų kiekis. Pavyzdžiui, Veivirže, Dubysoje ir Vilnelėje per metus galima išduoti tik po 50 vienadienių licencijų lašišų ar šlakių žvejybai, o mėnesinės licencijos žvejoti šiose upėse visai neišduodamos.

Daugiausiai licencijų gali būti išduodama Nemune – 200 licencijų, galiojančių vieną mėnesį, ir 400 vienadienių licencijų.

Laisvė žvejams

„Anksčiau lašišų iš viso nebuvo galima gaudyti. O dabar pagal licenciją galima vieną žuvį pagauti.

Naujomis taisyklėmis įteisinta tai, kas jau realiai vyko. Yra teisinga, kad žmogus gali gaudyti grįžtančias lašišas.

Daugelis spiningauja ir bus galima jau realiai matyti, kokia yra situacija. Daugiau žmonių galės išbandyti”, – sakė Mėgėjiškos žūklės plėtros tarybos pirmininkas Antanas Kontautas.

Ši patariamąjį balsą turinti taryba ir pritarė tokiems pakeitimams. Licencijų kiekį nustatė Aplinkos ministerija.

„Iki šiol niekas licencijų nepirkdavo, todėl sunku pasakyti, ar yra tikslingai nustatytas jų skaičius. Manau, kad pagal esamą žuvų kiekį yra nustatytas tinkamas licencijų skaičiaus. Apytikriai bus matyti, kas iš to išeis.

Abejoju, ar tiek lašišų sugaus, kiek yra skirta licencijų. Nėra tiek sugebančių žvejoti lašišas, tam reikia įpratimo, bet kad galima laisvai gaudyti, tai gerai.

Aš Lietuvoje esu pagavęs tik dvi nedideles lašišas Šventosios upėje. Esu girdėjęs, kad pagauna, bet ne tiek, kiek leidžiama”, – mano A.Kontautas.

Reikalaus licencijų

Nuo šiol poledinės žūklės mėgėjai galės pasidžiaugti ir ežerinių sykų žvejyba. Platelių, Galvės, Lūšių ir Vištyčio ežeruose nustatytos sykų licencinės žūklės sąlygos.

Sykų žvejybai išduodamos dienos licencijos, kurios leidžia sugauti penkis sykus. Juos žvejoti su licencijomis galima nuo sausio 1 d. iki jų neršto pradžios – lapkričio 1 d.

Licencija sykų žvejybai kainuoja 10 Lt. Platelių ežere gali būti išduota ne daugiau kaip 100 licencijų per metus, Galvės – 70, Lūšių – 30, Vištyčio – 100 licencijų.

Pakeistos ir kai kurios kitos licencinės žūklės sąlygos. Pagal galiojusią iki šiol tvarką kai kuriose Nemuno deltos regioninio parko upėse buvo galima žvejoti tik su licencijomis, kitose – turint leidimą mėgėjų žūklei.

Dabar visuose Nemuno deltos regioninio parko telkiniuose (išskyrus esančius gamtiniame rezervate, Krokų Lankos botaniniame-zoologiniame draustinyje, kur žūklė draudžiama) yra būtinos licencijos.

Tenenio upe eina Nemuno deltos regioninio parko riba, todėl šioje upėje bus galima žvejoti be licencijų.

Siekiant apsaugoti karšių nerštą, šias žuvis nuo balandžio 20 d. iki gegužės 20 d. bus draudžiama žvejoti.

Iki šiol Nemuno deltos regioninio parko telkiniuose buvo galima žvejoti tik šviesiu paros metu. Dabar šio apribojimo atsisakyta ir žvejoti su licencija galima visą parą.

Licencijas į bet kurį vandens telkinį galima įsigyti regiono Aplinkos apsaugos departamente.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.