Erkių užkrėstų ligonių antplūdis

Nebėra kur guldyti iš visos Kauno apskrities vežamų žmonių, sergančių pavojinga liga

Iš visos apskrities į Kauno 2-ąją klinikinę ligoninę plūsta erkiniu encefalitu užsikrėtę žmonės. Kasdien paguldoma po 6-8 naujus pacientus, užsikrėtusius šia pavojinga liga.

Ligoninės 1-asis infekcinių ligų skyrius perpildytas, nebėra nė vienos laisvos vietos. Medikai priversti suaugusius ligonius guldyti ir į Vaikų infekcinių ligų skyriaus palatas.

Apgaulingi simptomai

„Šiemet ruduo šiltas, gausu grybų, daug žmonių eina rinkti miško gėrybių. Deja, dauguma grybautojų nepasiskiepiję nuo erkinio encefalito, todėl kasdien į ligoninę patenka susirgusių šia klastinga liga ir suaugusiųjų, ir vaikų”, – teigė Kauno medicinos universiteto (KMU) Infekcinių ligų klinikos vadovas profesorius Alvydas Laiškonis.

Kėdainių rajono gyventojas dvidešimt devynerių metų Dainius Pralgauskas Kauno 2-osios klinikinės ligoninės 1-ajame infekcinių ligų skyriuje – jau penkios paros. Po intensyvaus gydymo jo sveikatos būklė po truputį gerėja.

„Nesu didelis mėgėjas grybauti, bet su vaiku išėjom į mišką jų rinkti, – pasakoja D.Pralgauskas. – Kai grįžom, gal po poros valandų, žmona man ant nugaros pamatė erkę. Ją ištraukė. Jaučiausi gerai ir net nepagalvojau, kad taip gali baigtis”.

Po savaitės Dainius pasijuto blogai, bet atrodė lyg tai būtų paprastas peršalimas. „Šeimos gydytoja įtarė gripą, – sakė Dainius. – Gėriau skirtus vaistus ir savijauta pagerėjo, bet po kelių dienų pasidarė visai blogai: karščiavau, skaudėjo galvą, pykino”. Tuomet, įtarę erkinį encefalitą, Kėdainių gydytojai jauną vyrą skubiai išsiuntė į Kauno 2-ąją klinikinę ligoninę.

Po grybavimo – į ligoninę

Kėdainių gyventojui šešiasdešimt dvejų metų Jurgiui Aužbikavičiui ir anksčiau buvo įkandusi erkė, tačiau tuomet nieko blogo nenutiko. Šį kartą grybavimas baigėsi liūdnai. Grįžęs iš miško vyras ne iš karto pastebėjo erkę. Tik praėjus pusei paros rado ją įsisiurbusią į krūtinę. Erkė buvo infekuota ir J.Aužbikavičius susirgo erkiniu encefalitu.

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės 1-ojo infekcinių ligų skyriaus vedėja Rimantė Balčiūnaitienė teigia, kad šiuo metu ligonio būklė dar gana sunki: trinka kalba, karščiuoja, pykina. Jam dar teks ilgokai gydytis.

Trisdešimt ketverių metų Egidijaus Mačiulio ligą gydytoja vadina vidutinio sunkumo. E.Mačiulį atvežė iš Marijampolės rajono. Prieš tris savaites begrybaujant jam taip pat įkando erkė, tačiau kol nesusirgo, jis to net neįtarė, nes ant savo kūno nematė jokios įsisiurbusios erkės.

„Didžioji dalis sergančių erkiniu encefalitu ligonių nebuvo radę ant savęs ropojančių ar įsisiurbusių erkių, – sakė skyriaus vedėja R.Balčiūnaitienė. – Taip yra todėl, kad jiems įkando ne subrendusios erkės, kurios įsikabina į kūną ir laikosi, bet vadinamosios nimfos – nesubrendusios erkės”. Nimfa įkanda ir nukrenta, nes neturi čiulptukų ir neįsisiurbia. Tačiau jai pakanka laiko įšvirkšti virusą, kuris gali būti net keturių ligų šaltinis: erkinio encefalito, Laimo ligos, erlichiozės, babeziozės.

Būtina skiepytis

Šiuo metu Kauno 2-osios klinikinės ligoninės 1-ajame infekcinių ligų skyriuje gydomi 39 ligoniai. Suaugusių ligonių užimtos ir dvi Vaikų infekcinių ligų skyriaus palatos.

„Tik keletas iš jų serga virusinės kilmės meningitu. Visi kiti – erkiniu encefalitu, – sakė skyriaus vedėja R.Balčiūnaitienė. – Daugiausiai serga darbingo amžiaus žmonės – 30-45 metų. Vaikų infekcinių ligų skyriuje gydoma ir nemažai vaikų, užsikrėtusių erkiniu encefalitu”.

Profesorius A.Laiškonis perspėja, kad maždaug trečdalis persirgusių erkiniu encefalitu žmonių tampa neįgalūs. Jis primygtinai ragina visus skiepytis, nes skiepai apsaugos nuo erkinio encefalito.

„Reikalingi trys skiepai. Po pirmo skiepo antrą kartą skiepijama praėjus mėnesiui, o dar po 9-12 mėnesių – trečią kartą. Po šių trijų skiepų vakcina penkerius metus apsaugo nuo erkinio encefalito. Vienas skiepas kainuoja per 40 litų, bet šiuo metu farmacinė firma daro nuolaidą ir žmonėms už vieną skiepą reikėtų mokėti perpus mažiau – 22 litus”, – sakė A.Laiškonis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.