Ginčai dėl žydų turto – priešakyje

Lietuva ketina patenkinti tik kas penktą žydų pretenziją į sovietiniais metais nacionalizuotą turtą. Derybos dėl konkrečių pastatų vyks tarp Vyriausybės ir žydų bendruomenės atstovų.

Dar šiemet tikimasi žengti lemtingą žingsnį grąžinant sovietiniais metais nacionalizuotą žydų turtą. Vyriausybė jau spalį planuoja Seimui pateikti tam kliūtis pašalinsiančias įstatymo dėl religinių bendruomenių nuosavybės teisių atkūrimo pataisas.

Preliminariais skaičiavimais, šiai tautinei mažumai bus leidžiama pretenduoti mažiausiai į 103, daugiausiai – į 206 objektus. 2009-2020 metais šis nekilnojamasis turtas bus arba grąžintas, arba už jį išmokėtos kompensacijos. Tai valstybei kainuos apie 170 mln. litų.

Vakar su premjeru Gediminu Kirkilu susitikęs Amerikos žydų komiteto Tarptautinio žydų reikalų departamento direktorius rabinas Andrew Bakeris sakė, kad toks atsiskaitymo būdas atrodo priimtinas. Tačiau LŽ šaltiniai nuogąstavo, kad didžiausi mūšiai kils, kai iš Vyriausybės ir žydų bendruomenės atstovų sudaryta komisija ims vertinti, kurie objektai yra grąžintini, o už kuriuos turėtų būti mokamos kompensacijos.

Reikia tikslinti

Premjero ir rabino susitikime dalyvavęs Teisingumo ministerijos (TM) valstybės sekretorius Paulius Koverovas LŽ sakė, kad per trejus metus rinktos ir tikslintos žydų bendruomenės pretenzijos stipriai pranoko dokumentais pagrįstus įrodymus. Iš viso žydai buvo linkę susigrąžinti apie 900 objektų – pastatų, patalpų ir kapinių. Vėliau kapinių buvo atsisakyta, o patikrinus jų nurodytus objektus ir neradus nuosavybės teisę įrodančių dokumentų sąrašas sutrumpintas iki 206. Koverovas sakė, kad pusė iš jų dar taip pat yra „su klaustuku”. Tik dėl 103 objektų pateikti visi įrodymai.

Jau dabar aišku, kad 72 grąžintini objektai yra valstybės, savivaldybių rankose. „Atliktas milžiniškas darbas. Niekur nebuvo dokumentų lentynos su užrašu „žydų turtas”. Viską reikėjo patikrinti, o kai ką reikės dar tikslinti”, – sakė jis.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 4000 žydų, prieš Antrąjį pasaulinį karą jų buvo maždaug 220 tūkstančių. Ši buvusi viena didžiausių bendruomenių Rytų Europoje buvo sunaikinta per nacių okupaciją.

Tarsis, ką kompensuoti

Grąžinti bus galima tik į privačias rankas neperėjusius ir visuomenės poreikiams nebūtinus objektus. Kitais atvejais bus siekiama atsipirkti piniginėmis kompensacijomis. Turtas ir pinigai bus pervedami į jau įregistruotą žydų bendruomenės fondą. Jo tikslas – puoselėti Lietuvos žydų kultūrą.

„Suprantu, kad tokiomis sąlygomis, kai praėjo 50 metų nuo Lietuvos okupacijos ir dar 16 metų nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, yra visiškai neįmanoma kai kurių šio turto objektų atkurti natūra. Ir visiškai pritariu, kad būtų suteikta finansinė kompensacija už turtą, kurio negalima grąžinti natūra. Tai visiškai priimtina”, – vakar kalbėjo Bakeris.

Pasak TM pareigūno, dėl kompensacijų spręs jungtinis komitetas, sudarytas iš Vyriausybės ir žydų bendruomenės atstovų. LŽ šaltiniai Vyriausybėje nuogąstavo, kad didžiausios kautynės kils būtent pradėjus rūšiuoti objektus į grąžintinus ir kompensuotinus. Abejojama, ar ramia širdimi žydų bendruomenė priims provincijose esančias menkavertes sinagogas, o atsisakys Vilniuje ar Kaune stovinčių pastatų. „Neabejotinai kils diskusijų, bet tikimės, kad jos nebus labai karštos, nes žydų bendruomenės atstovai nuo pat pradžių stebėjo mūsų darbą”, – LŽ sakė Koverovas.

Taip pat konfliktams tikimasi užbėgti už akių reikalaujant, kad susiskaldžiusi žydų bendruomenė apsispręstų, kas atstovauja jos interesams. Bakeris leido suprasti, kad lemiamą balsą turi ne ortodoksiškieji, o Simono Alperavičiaus vadovaujama Lietuvos žydų bendruomenė. „Ne visada teisiausi yra tie, kurie garsiausiai šaukia”, – sakė jis.

Pirmenybė piliečiams

Ginčų greičiausiai nepavyks išvengti ir Seime, nuo jo valios priklausys turto grąžinimo tempas. Vyriausybė nusiteikusi jau spalį teikti Religinių bendrijų teisės į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo tvarkos įstatymo pataisas.

Jų tikslas – pataisyti įstatymą taip, kad žydai galėtų atgauti turtą. Lig šiol jų teisės buvo apribotos, nes įstatymas leido grąžinti tik religinių bendruomenių turtą, o žydai savo bendruomenės institutų neskirstė į religinius ar visuomeninius.

Viliamasi, kad parlamentas pataisas svarstys dar šiemet. „Tai nėra tik menkas techninis pakeitimas. Pataisa susijusi su dideliais finansiniais įsipareigojimais”, – pripažino Koverovas.

Premjeras ir TM valstybės sekretorius ramino, kad galintį kilti erzelį turėtų numalšinti principinė nuostata, jog žydų bendruomenei restitucija bus taikoma tik tuomet, kai Lietuvos piliečiams bus išmokėtos kompensacijos už neišlikusį turtą. Taigi geriausiu atveju startas gali būti prie naujos Vyriausybės – 2009 metais, o trukti iki 2020-ųjų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Ginčai dėl žydų turto – priešakyje"

  1. saulius

    nieko jiems negrazynti, ir jokiu kompensaciju nemoketi.

  2. ted

    ir taip visa pasauli valdo

  3. Juozas

    Revoliuciją Rusijos imperijoje sukėlė šios tautinės mažumos atstovai, atėjo į Lietuvą irgi jie nešini Stalino saulę. Hitleris irgi buvo iš jų tarpo. Tai gal ši tautinė mažuma geriau pasiieško tikrųjų saviškių skriaudikų savųjų tarpe ir reikalauja kompensacijų iš tos pusės. Lietuva šių jų filosofijų įgyvendinimo pasėkmėje liko stipriai pati apiplėšta ir dar turi kompensuoti žalą? Kas kompensuos kitoms tautybėms komunistų padarytas žalas? Gal tie patys komunistėliai, esantys dabartinėje Lietuvos valdžioje? Ar bus vykdoma tik vienpusė teisybė?

  4. margo

    o kaip tie lietuviai sulauke garbaus amziaus kuriems valstybe skolinga palauks??? nesuprantu pataikavimo zydams, nuo karo jau daug laiko praejo, be to ne tik zydai bet ir daug lietuviu nukentejo, neteko namu, seimynu, … pikta ant tokios musu „padlaizunes” ir trumpareges valdzios. tik kraujas uzverda kad eilini karta mes visiems norim buti geri, savu zmoniu saskaita 👿

  5. mykolas

    Kas yra judeju tas ju, bet manau nuolaidziauti nera reikalo. Bet politikoja visai kitos vingrybes, manau ponas Kirkilas nepakenks savo liaudziai neapdairiais sprendimais. 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.