Pykčio kibirkštys nelegalios statybos fronte

Vilnietė Sigita Posochienė, daugiau nei dešimtmetį ištvėrusi turtingo verslininko Valerijaus Gelašvilio atakas dėl jos buto Antakalnio gatvėje, vis dar ieško teisybės valdininkų kabinetuose. Gelašvilis, neįveikęs vienintelio buto savininkės atkaklumo, didžiulį namą su visomis problemomis pardavė kitiems.

Dar ir dabar ponia Sigita Posochienė prisimena kone dešimtmetį trukusį košmarą, kai apsukrus verslininkas užsimojo įsigyti senovinį gražų XIX amžiaus pabaigoje statytą namą. Vienus butus nusipirko gražiuoju susitaręs su savininkais, kitus jam pasisekė įsigyti mirus šeimininkams. Neįveikiamas teliko vienas 9A butas ir jo savininkė Posochienė, pasiryžusi niekada neparduoti šios nuosavybės. Per ilgus metus visko buvo: ir gražių gundymų parduoti brangiai, ir gąsdinimų. Moteris nepasidavė. Pasidavė Gelašvilis, prieš porą ar daugiau metų pardavęs turtą kitam savininkui – uždarajai akcinei bendrovei „Skigra”. Tada nerimas ir nuogąstavimai pradėjo tvenktis iš naujo, nes prasidėjo didžiosios statybos.

Likviduojama avarinė būklė

„Gyvenu kaip karo metu. Viskas aplink griaunama, daužoma, skaldoma. Net kapitalinė siena virš mano buto išgriauta. Gyvenu pirmame aukšte ir nuolat sėdžiu kaip ant adatų, laukdama, kada įlūš lubos, susiūbuos sienos. Man nepatinka toks darbas, ypač žinant, kad dirbama be leidimų. Suprantu, ankstesnysis beveik viso namo savininkas Gelašvilis buvo gavęs leidimą likviduoti avarinę būklę. Per daugybę metų nieko nepadarė. Atėjo nauji savininkai, bet jie irgi dirba be leidimų. Kas atsakys, jei mano butas per tuos darbus nukentės? Juk aš savo buto, kai čia vyksta tokios rekonstrukcijos, net negaliu apdrausti”, – išklojo savo negandas Posochienė.

Moteris parodė dokumentus – projektą dėl namo avarinės būklės likvidavimo. Jos manymu, tie darbai užbaigti, tad naujiems statybų darbams reikėtų ir naujų leidimų bei projektų. Juk čia vyksta ne šiaip rekonstrukcija. Anksčiau dviejų aukštų name buvo 14 butų. Po kapitalinės statybos čia jų atsiras 24. „Noriu, kad viskas būtų statoma ir rekonstruojama legaliai. Tam turi būti parengti projektai. Juos reikia suderinti, įteisinti”, – paaiškino moteris ir pridūrė, kad niekas jai neparodė patvirtinto projekto, kuriame būtų surašytos ekspertų išvados. Buto šeimininkei rūpi, ar, įrengus nemažai naujų butų palėpėje, atlaikys seno namo konstrukcijos. Juolab kad statybos pradžioje nebuvo sutvirtinami pamatai.

Šalia namo moteriai priklauso ir išpirktos žemės sklypo gabalėlis. Čia planuojama statyti požeminius garažus. „Dėl garažų statybos niekas su manimi nesitarė. Kas turi teisę privačioje žemės valdoje jaustis kaip savoje? Juk už žemę moku aš”, – dar viena problema neduoda ramybės Posochienei.

Pagalbos paieškos

Ponia Sigita dar šių metų pavasarį kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą. Savo prašyme ji išdėstė: „Šiuo metu susidarė nenormali padėtis Antakalnio g. 30-9A. Kiti šio namo bendrasavininkai neteisėtai gadina ir griauna bendrojo naudojimo objektą: išardė stogą ir pagrindines stogą laikančias konstrukcijas. Mūsų namas buvo pastatytas XIX amžiaus pabaigoje ir šiuo metu yra įtrauktas į Kultūros paveldo objektų sąrašą. Jokių priemonių padėčiai ištaisyti neteisėtai dirbantys asmenys nesiima”.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vedėjas Rimantas Bitinas būsto savininkę informavo, kad „pastato avarinės būklės likvidavimo darbai atliekami pagal 2003 04 29 Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio peržiūrėtą projektą. Šiuo metu avarinės grėsmės likvidavimo darbai nevyksta. Pastato savininkui surašytas reikalavimas uždengti stogą laikina konstrukcija, kad pastatas būtų apsaugotas nuo atmosferos poveikio ir būtų užtikrintas pastato konstrukcijų stabilumas”.

Kaip LŽ paaiškino Bitinas, pastatas Antakalnio 30 nėra kultūros paveldo objektas, tačiau tai nereiškia, kad ten viską galima griauti ir niokoti. „Manyčiau, tą namą būtų galima apibrėžti kaip kultūros paveldo požymių turintį statinį. Apmaudu, kad beveik dešimtmetį jis stovėjo apleistas ir buvo niokojamas. Išvogta apdaila, krosnių kokliai. Šis namas yra mūsų priežiūros objektas ir derinant darbų projektus reikalingas mūsų sutikimas”, – sakė Bitinas.

Be statybos leidimo

Namo avarinės būklės likvidavimo darbams Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamentas buvo išdavęs leidimą 749-ajai daugiabučio namo savininkų bendrijai. Tie darbai vyko pagal projektą ir buvo baigti 2005-aisiais. Bendrija turėjo vėl kreiptis į miesto savivaldybę dėl projektavimo sąlygų sąvado parengimo ir gauti naują leidimą. To bendrija neatliko. Vadinasi, darbai vyksta nelegaliai ir neteisėtai.

Plėtros departamento Miesto šiaurinės teritorijos poskyrio vedėjas Gintaras Kuodis patikino, kad leidimas buvo išduotas likviduoti avarinę būklę. Jis pasidžiaugė, kad po daugelio metų dabar ir ten darbai pajudėjo, dirba statybininkai. „Statybų projektas, matyt, derinamas”, – sakė architektas.

Departamento Dokumentų kontrolės poskyrio vedėjas Jonas Oleškevičius patikslino, kad duomenų bazėje jokių leidimų statyboms Antakalnio 30 nėra. Specialistas paieškojo, gal išduotas leidimas UAB „Skigra”. Bet ir jai leidimo nėra duota. Esama tik vieno įrašo – daugiabučio namo savininkų bendrijai leista likviduoti avarinę būklę. Leidimas išduotas 2004 metų birželio 10 dieną. Jo galiojimas pasibaigė.

„Skigra” kaimynyste nepatenkinta

Uždarosios akcinės bendrovės „Skigra” vadovas Skirmantas Grigalevičius neslėpė, kad vienintelio buto savininkė Posochienė ne itin geranoriškai bendrauja su jų firmos atstovais. „Ji mums trukdo dirbti. Dažnai kviečia valdininkus, inspektorius ir net policiją. Moteris ieško problemų ir jų suranda. Mes poniai Posochienei siūlėme net išnuomoti butą kitur, kol atliksime visą rekonstrukciją. Deja, ji nesutiko. Dabar vakarais ji nakvoti išeina kažkur, o ryte ateina kaip į darbą ir stebi”, – guodėsi bendrovės direktorius.

Jo manymu, nepagrįsti skundai ir dėl statybos leidimo. Vilniaus apskrities teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento direktorius Aurelijus Kuisys konstatavo, kad pastato kapitalinis remontas vyksta pagal Miesto plėtros departamento išduotą leidimą daugiabučio namo savininkų bendrijai. Tačiau ar galima remtis pasenusiu dokumentu?

Kiekviena institucija savaip traktuoja tai, kas vyksta Antakalnio 30. Vieni sako, kad ten likviduojama avarinė būklė, kiti tvirtina, kad ten vyksta kapitalinis remontas, treti šiuos darbus vadina rekonstrukcija. Tačiau UAB „Skigra” vadovas labiausiai norėtų, kad niekas netrukdytų užbaigti darbų. Mat dalis butų jau parduota naujiems šeimininkams, laukiantiems pabaigtuvių.

Pažeidimų nepašalino

Statybų aikštelėse fiksuojama daug pažeidimų. Jų būta ir Antakalnio 30. Statybas tikrino Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus inspektoriai. Jie nustatė, kad ne visi darbuotojai laikosi saugos taisyklių: nedėvi apsaugos šalmų, dirba nesaugiai, nepaiso, kad krinta statybinės nuolaužos, atplaišos, neįrengė praėjimo su apsaugos stogeliu į butą, kuriame gyvena Posochienė. Apie darbų saugos pažeidimus buvo pranešta bendrovės „Gamira” vadovui S.Tomaševskiui-Voišner ir užsakovui S.Grigalevičiui. Abu pažadėjo trūkumus pašalinti. Inspektoriai statybvietę aplankė dar kartą ir rado tuos pačius pažeidimus. Dėl to „Gamiros” direktoriui buvo skirta administracinė bauda, o statybos darbų vadovas įspėtas.

Buto 9A savininkė Posochienė, ieškodama savo teisybės, nori vieno, kad atliekant namo rekonstrukciją, inžinerinių tinklų renovaciją, tvarkant teritoriją ji būtų supažindinta su projektine dokumentacija ir sąmata. Tokį sutikimą ji įteisino notarų biure ir turi teisę reikalauti tvarkos statybvietėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.