Euro įvedimas nėra svarbiausia priežastis infliacijai mažinti, teigia LLRI

Kuo greitesnis euro įsivedimas būtų sveikintinas dalykas, bet vien dėl jo nevertėtų aukoti ekonominio stabilumo ir ilgalaikį ekonomikos augimą lemiančių veiksnių, teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertai.

Ekspertų teigimu, stengdamasi atitikti Mastrichto infliacijos kriterijų, Lietuva neturėtų taikyti dirbtinių kainų reguliavimo priemonių, įvesti naujų mokesčių ir plėsti jų apmokestinimo bazės bei neankstinti akcizų didinimo.

Nekilnojamojo turto mokesčio gyventojams įvedimas, anot LLRI, nebūtų nei teisingas, nei veiksmingas. Šis mokestis dvigubai apmokestintų tuos gyventojus, kurie taupo ir investuoja, bei galėtų sukelti paniką rinkoje ir padidinti gyventojų nesaugumą.

Ekspertų teigimu, Lietuvoje akcizinių prekių kainos, atsižvelgiant į perkamąją galią, yra santykinai vienos didžiausių ES. Dėl to, staigus šių prekių kainų padidėjimas turėtų neigiamos įtakos didelei daliai ūkio sričių vartotojams.

„Paankstintas akcizų didinimas tik užkrautų naštą žmonėms ir sukeltų kontrabandos didėjimą Lietuvoje” , – spaudos konferencijoje sakė LLRI viceprezidentė Guoda Steponavičienė.

Pasak jos, dirbtinis kainų reguliavimas ir jų nedidinimas, taip pat neišspręstų infliacijos augimo Lietuvoje klausimo, o tik nukeltų infliacijos augimą daugiausiai pusmečiui ar metams.

Kaip tinkamos infliacijos mažinimo ir kontroliavimo priemonės buvo įvardintos biudžeto išlaidų augimo mažinimas, siekimas subalansuoto biudžeto bei valstybės skolos mažinimas.

„Biudžeto išlaidos auga ir tai natūralu, jų nesumažinsi, bet reikia stengtis bent jau jų nedidinti ir imtis elementaraus taupymo”, – sakė LLRI prezidentas Remigijus Šimašius.

Subalansuotas biudžeto turėjimas, skolos mažinimas ir nesant biudžeto deficitui jo nefinansavimas iš skolintų lėšų, anot ekspertų, būtų puiki antiinfliacinė priemonė.

Konkurencijos augimo skatinimas, žemės rinkos liberalizavimas ir būsto paskolų lengvatų naikinimas, akcizų didinimo apribojimas bei energijos nesubsidijavimas, LLRI nuomone, taip sustabdytų infliacijos augimą Lietuvoje.

Ekspertų teigimu, konkurencijos didinimas natūraliai pristabdytų kainų augimą, o žemės rinkos liberalizavimas ir žemės paskirties keitimo supaprastinamas leistų stabilizuoti padėti nekilnojamojo turto rinkoje.

LLRI taip pat siūlo panaikinti būsto paskolų lengvatas ir jas perkelti studijų paskoloms bei privačiam draudimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.