Vaiko mitybos sutrikimai gali baigtis šeimos tragedija

Valgymo sutrikimais dažniausiai serga gerai besimokantys vaikai.

Apie mitybos ligas mokyklose diskutuoti būtina, nes didžiausią rizikos grupę sudaro paaugliai, o 5-20 proc. sergančiųjų miršta nuo komplikacijų ar savižudybės.

Informuos pedagogus

Sergančiųjų nervine bulimija, nervine anoreksija ir nuolatiniu persivalgymu vis daugėja.

Remiantis pasauline statistika, nuo valgymo sutrikimų kenčia 5 proc. žmonių, nuo alkoholizmo – 7 proc., o nuo narkomanijos – 2 procentai žmonių.

Dėl šios priežasties Lietuvos valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centras, remiamas Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinio departamento Sveikatos apsaugos skyriaus, pradėjo projektą „Valgymo sutrikimų prevencija Klaipėdos miesto mokyklose”.

Specialistai, dirbantys su jaunimu, turės galimybę susipažinti su valgymo problemų priežastimis ir sprendimo būdais.

Siekia tobulumo

Valgymo sutrikimų gydymo ir informacijos centro projektų koordinatorė Inga Kiškytė aiškino, kad, žinant valgymo sutrikimų priežastis, galima greičiau atpažinti potencialų ligonį.

Paauglystėje visada būna daug iššūkių ir streso, o maistas padeda nusiraminti, todėl daugelis paauglių, nerasdami kito nusiraminimo būdo, ima šveisti viską, ką randa šaldytuve. Taip išsivysto „priklausomybė” dėl nuolatinio persivalgymo.

Nervinė anoreksija, kada žmogus ima sąmoningai nevalgyti, nes jaučiasi storas, ypač pasireiškia protingiems, gerai besimokantiems jaunuoliams.

„Jie visur siekia tobulumo, taip pat ir kūną nori matyti be jokių defektų”, – pasakojo I.Kiškytė.

Didžiausia bėda ta, kad, besiekiant tobulumo, dažnai persistengiama ir atsiranda iškreiptas požiūris į kūną – kad ir kiek suliesėtų, žmogus vis tiek jaučiasi storas.

Nenormalūs stereotipai

Valgymo sutrikimų specialistai įsitikinę, kad nusistovėję stereotipai ir matmenys 90-60-90 yra nenormalūs. Todėl nereikėtų apie tokias kūno linijas kalbėti kaip apie savaime suprantamą dalyką.

„Norėdamos būti panašios į manekenes, net ir smulkios merginos ima nevalgyti arba persivalgo ir viską išvemia”, – tikino I.Kiškytė.

Tėvams taip pat nereikėtų akcentuoti kūno formų svarbos arba laidyti bereikalingų replikų, nes vaikai į jas reaguoja labai skaudžiai.

Atpažinti – iš signalų

Atskirti į valgymo sutrikimų ligas linkusius vaikus nėra paprasta, tačiau įmanoma.

Turintis sutrikimų niekada to nepripažins nei sau, nei kitiems, todėl aplinkiniai gali spręsti tik iš išorinių požymių.

Specialistai patarė mokytojams, tėvams, draugams susirūpinti, jeigu paaugliui pradėjo labai staigiai kristi svoris, jis tapo irzlus ir nervingas, atsisako eiti į vakarėlius.

Sergantiems bulimija būdingas chaotiškumas, žmogus nebegali savęs kontroliuoti.

Jeigu vaikas linkęs valgyti atskirai nuo visų, po valgio bėga į tualetą, dažnai lipa ant svarstyklių ar matuojasi kūno apimtis – tai taip pat labai rimti signalai, kad jis turi valgymo sutrikimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.