Nepaisantys įspėjimų darbdaviai bus baudžiami griežčiau

Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnams suteikiami didesni įgaliojimai skiriant administracines nuobaudas ir baudas

Užsimota pažaboti darbdavius, kurie nelegaliai įdarbina žmones, pažeidžia darbo bei poilsio laiko režimą, o darbo inspektorių reikalavimus ignoruoja. Piktybiškai nusiteikusių įmonių ar organizacijų vadovų ginti stoja ir teismai, nepriteisdami jiems skirtų baudų. Todėl nuspręsta numatyti atsakomybę asmeniui, kuris jau nubaustas administracine nuobauda, bet atsisako vykdyti pareigūnų reikalavimus. Jiems bus skiriamos žymiai didesnės baudos, be to, skirti nuobaudas galės kur kas daugiau Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnų.

Padės apginti darbuotojų teises

Vyriausybė pritarė teisės aktų, susijusių su nelegalaus darbo prevencija bei darbo ir poilsio režimo kontrole, pakeitimams. Daugiausiai jų numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekse. Tai paskatino susiklosčiusi nerimą kelianti situacija: nemažai darbdavių ignoruoja darbo inspektorių įspėjimus, nuobaudas ir toliau pažeidinėja įstatymus. Todėl nuspręsta įtvirtinti griežtesnę atsakomybę už pareigūnų reikalavimų nevykdymą.

„Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) pareigūnų atliekama darbuotojų saugą ir sveikatą kontroliuojančių teisės aktų bei darbo įstatymų pažeidimų kontrolės ir prevencijos analizė parodė, kad teismams paskyrus administracines nuobaudas, piktybiškai nevykdantiems nurodymų darbdaviams, nurodymų vis tiek nepaisoma. Todėl ir nuspręsta numatyti jiems griežtesnę atsakomybę”, – komentuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo santykių ir apmokėjimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Robertas Lukaševičius.

Pasak ministerijos atstovo, Administracinių teisės pažeidimų kodekse atsirado nauja nuostata, kuri numato, jog veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už darbo inspekcijos pareigūnų neįleidimą pagal jų kompetenciją tikrinti įmonių, įstaigų ir organizacijų, jų teisėtų reikalavimų nevykdymą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims užtraukia baudą nuo 1 iki 3 tūkst. litų, o pareigūnams – nuo 900 iki 2 tūkst. litų. Šiuo metu baudos yra gerokai mažesnės – darbdaviams nuo 100 iki 1,3 tūkst. litų, o pareigūnams – nuo 30 iki 900 litų.

Taip pat siūloma nustatyti, kad administracinė atsakomybė už kliudymą VDI inspektoriams atlikti jiems pavestas pareigas ar jų reikalavimų nevykdymą būtų numatyta ne tik darbdaviams, bet ir jų įgaliotiems asmenims – darbdavio atstovams.

„Tikimės, kad šie pakeitimai padės sumažinti atvejų, kai darbdaviai piktybiškai nepaiso įspėjimų, o kartu padėtų efektyviau ginti asmenų, kurių interesai pažeidžiami (nelegaliai dirbančių darbuotojų, verčiamų dirbti nepaisant darbo ir poilsio tvarkos), teises”, – akcentuoja R.Lukaševičius.

Daugiau įgaliojimų darbo inspektoriams

Kitas numatytas Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimas – siūloma nustatyti, kad skirti administracines nuobaudas įgytų teisę net tik vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius ir jo du pavaduotojai, bet ir teritorinių VDI skyrių vyriausieji darbo inspektoriai, vyresnieji darbo inspektoriai ir kiti darbo inspektoriai.

Vyriausieji darbo inspektoriai galėtų skirti baudą darbuotojams iki 100 litų, pareigūnams – iki 3 tūkst. litų, o darbdaviams ir (ar) jų įgaliotiems asmenims – iki 5 tūkst. litų. Tuo tarpu vyresnieji darbo inspektoriai bei paprasti darbo inspektoriai galėtų skirti kiek mažesnes baudas: darbuotojams – iki 100 litų, pareigūnams – iki 2 tūkst., o darbdaviams bei jų įgaliotiems asmenims – iki 3 tūkst. litų.

„Šiuo metu nagrinėti bylas ir skirti nuobaudas už darbo įstatymų, darbų saugos, darbo higienos norminių teisės aktų pažeidimus, nelaimingų atsitikimų darbe nuslėpimą, darbo užmokesčio skaičiavimo tvarkos pažeidimus gali tik trys žmonės Lietuvoje. O pažeidimų skaičius didžiulis. Pavyzdžiui, 2005 metais vien tik pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 41 straipsnį darbdaviams buvo surašyti 1,5 tūkst. administracinės teisės pažeidimo protokolų”, – aiškina R.Lukaševičius.

Nieko nuostabaus, kad dėl tokio didelio darbo krūvio administracinių bylų nagrinėjimas gerokai užtrukdavo. Tikimasi, kad numatyti pakeitimai šį procesą gerokai paspartins, nes žymiai išsiplės subjektų, galinčių nagrinėti šias bylas.

Kita problema, aiškina Darbo santykių ir apmokėjimo skyriaus vedėjo pavaduotojas, kad teismai neretai panaikina nuobaudas, nors jos ir teisėtos, kurias darbdaviams paskyrė teritorinių skyrių vyriausieji darbo inspektoriai, vien dėl to, kad jie viršijo savo įgaliojimus. Pažeidėjai dėl įstatymų spragų lieka nenubausti ir toliau nesilaiko nustatytų reikalavimų.

Piktybiškų darbdavių nemažėja

Lietuvoje pernai nustatyta 7 tūkst. neteisėtai dirbančių asmenų. Dalis jų dirbo neturėdami darbo sutarčių, neįregistravę įmonės, neturėdami licencijos, verslo liudijimo ar užsiėmė kita neteisėta veikla. Surašyta beveik 5 tūkst. administracinių teisės pažeidimų protokolų, pradėtos 883 ikiteisminio tyrimo bylos.

VDI atliko 5 tūkst. patikrinimų ir išaiškino 1,5 tūkst. nelegaliai dirbusių asmenų. Daugiausiai jų dirbo statybose – apie 40 proc., žemės ūkyje jų išaiškinta 8 proc., didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje – 8 proc., medienos pramonėje ir baldų gamyboje – apie 7 proc., autoservisuose – apie 6,5 proc.

Valstybinės darbo inspekcijos Teisės skyriaus vedėjos pavaduotojas Vilius Mačiulaitis sako, kad šiemet per 8 mėnesius, lyginant su tuo pačiu 2005 metų laikotarpiu, nelegalių darbuotojų išaiškinta beveik tiek pat. Tuo tarpu darbdaviams surašyta administracinės teisės pažeidimų protokolų daugiau: pernai – 200, o šiemet – 300. Daugėja ne tik su nelegaliu darbu, bet ir darbų sauga bei sveikata, darbo įstatymais susijusių pažeidimų.

„Tačiau susiduriame su problema, kad mūsų inspektoriai nustato pažeidimus ir įpareigoja darbdavius juos pašalinti, bet jie tai ignoruoja. Tada surašomas protokolas, kuriame siūlome skirti nemažą baudą, ir išsiunčiamas į teismą. O teismas skiria gerokai mažesnę, pavyzdžiui, vos 100 litų. Kai kuriais atvejais iš viso nebaudžia, nes administracinė teisė reglamentuoja, kad už pakartotinį pažeidimą asmens bausti nebegali, ir ratas užsiveria”, – aiškina V.Mačiulaitis. Todėl ir pasiūlyti įstatymų pakeitimai, įgalinantys sutramdyti kai kuriuos ypač piktybiškus nebaudžiamais pasijutusius darbdavius ir apginti jų išnaudojamų darbuotojų teises. VDI duomenimis, pernai ignoruojančių darbo inspektorių reikalavimus darbdavių išaiškinta 150.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.