Maršrutiniame autobuse keleivių laukė gidė

Minint Pasaulinę turizmo dieną kauniečiai su miestu galėjo susipažinti važinėdami visuomeniniu transportu

Pasaulinę turizmo dieną, kuri sutapo su Europos paveldo dienomis, šalyje buvo rengiamos įvairios ekskursijos, seminarai. Kaunas išsiskyrė eksperimentu – maršrutiniame autobuse keleiviams apie matomus per langus mikrorajonus, statinius, lankytinas vietas pasakojo profesionali gidė, buvo dalijami turistiniai lediniai.

Keleiviai buvo nustebę

Įlipę į 43-iojo maršruto autobusą keleiviai suklusdavo: per mikrofoną gidų draugijos narė Aldona Kučinskaitė pasakojo apie lankytinas ir įdomias Kauno vietas. „Šiuo maršrutu važiuoju kasdieną ir tikrai nustebau išgirdęs pažintinius pasakojimus apie miestą, – kalbėjo studentas Darius. – Iš pradžių pamaniau, kad čia radijas arba leidžiamas įrašas”.

Autobuse buvo galima nemokamai pasiimti knygą „Gatvės ir žmonės”, kurioje pristatomi įamžinti miesto gatvių pavadinimuose įžymūs ir nusipelnę veikėjai. Taip pat žmonės noriai ėmė leidinį „Pats sau gidas Kaune”, rinkosi kalendoriukus, skirtukus.

Kariuomenėje ketinanti tarnauti Birutė Kizevičiūtė iš Prienų sakė girdėjusi apie rengiamą akciją. „Tačiau nesitikėjau, kad šiandien važiuodama į polikliniką tvarkyti dokumentų atsidursiu būtent šiame autobuse, – sakė Šančiuose įlipusi mergina. – Ši idėja labai šauni. Norėtųsi daugiau tokių dienų, nes geriau išgirsti įdomių žinių apie miestą, nei klausytis kartais čia skambančių jaunuolių keiksmažodžių”.

43-iasis maršrutas prasideda Taikos prospekte, stotelėje „Kauno pienas” ir baigiasi prie Onkologijos ligoninės. Pakeliui gidė papasakojo apie Dainavos mikrorajono plėtrą, pramonės augimą, kitų mikrorajonų istorijos momentus, įdomiausias vietas. Vakar gidė dalyvavo dviejuose šio autobuso maršrutuose.

Kaunietė Danutė Majauskienė sakė specialiai važiuojanti šiuo autobusu. „Labai įdomu sužinoti apie savo miestą, – sakė ji. – Norėtųsi ir kitokių akcijų turizmo dienos proga. Pavyzdžiui, pagyvenusius žmones galėtų nuvežti į kitus apskrities miestus – Raseinius, Kėdainius. Žinau, kad ten gyventojams rengiamos labai įdomios ekskursijos”.

Idėją pasiskolino iš belgų

Savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Rūkienė pasakojo, kad idėja maršrutiniame autobuse keleivius supažindinti su miestu kilo po šiemet Vilniuje įvykusio kultūros paveldo specialistų seminaro. „Kolegos iš Belgijos šiame renginyje pasakojo, kad tokias akcijas jie rengia per Europos paveldo dienas, – pasakojo D.Rūkienė. – Pabandėme šią patirtį įdiegti ir Kaune. Kol kas tai tik eksperimentas. Jei jis pasitvirtins, kitais metais turizmo dieną gidų gal bus ir kitų maršrutų autobusuose. Manau, tai labai geras būdas neatsitraukiant nuo kasdienių reikalų sužinoti apie savo aplinką. Be to, įprastiniai turistiniai maršrutai aplenkia naujas miesto vietas, bet ir apie jas galima sužinoti daug įdomių dalykų”.

Surengtas pirmasis turizmo forumas

Turizmo dienos proga Kaune ir kituose miestuose vyko daug renginių. Kauno regiono turizmo informacijos centras surengė nemokamą ekskursiją „Istoriniai Kauno laiptai”, kurioje buvo pasakojama apie miesto laiptų istoriją, su jais susijusius įvykius.

Bendrovė „Mūsų odisėja” pakvietė siųsti nuotraukas apie miestą konkursui „Desertinis Kaunas”, kurios publikuojamos įmonės interneto puslapyje.

Vilniuje surengtas pirmasis šalyje turizmo forumas.

Rugsėjo 27-oji Pasauline turizmo diena paskelbta 1979 metais Generalinės asamblėjos sesijoje. Ši diena švenčiama siekiant visame pasaulyje skatinti turizmą, užmegzti kultūrinius ryšius. Įvairiose šalyse šią dieną rengiami festivaliai, organizuojami turistiniai maršrutai.

Pernai Lietuvą aplankė apie 2 mln. turistų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.