Statybos pajūryje – STT migloje

Geidžiamiausiuose pajūrio sklypuose masiškai dygsta gyvenamieji kvartalai bei privačios pilaitės, išduodami įspūdingi kiekiai statybų leidimų, o atlikti tyrimai rodo, kad būtent šioje srityje vartosi milijonai litų kyšių.

Užvakar Panevėžio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai, tirdami su statybomis susijusią bylą, smogė galimai korumpuotiems aplinkosaugininkams bei valdininkams.

Kadangi pajūryje analogiški agentų reidai – retenybė, „Vakarų ekspresas” pasidomėjo: mūsų krašte viskas skaidru ir teisėta, ar uostamiesčio STT pareigūnai miega?

Kalbinti Seimo nariai teigė netikintys skaidria statybų leidimus derinančių institucijų veikla.

Tiria kyšininkavimą

Panevėžyje STT agentai bando atskleisti galimos korupcijos tinklą, kuriame įsipainiojusi Panevėžio savivaldybės įmonė „Panevėžio planas”, vieno architekto projektavimo įmonė bei Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio skyriaus vadovybė.

Įtariami asmenys buvo apklausti, atliktos kratos ne tik jų darbovietėse, bet ir namuose. Pareigūnai tiria kyšininkavimo tinklą, kuris susijęs su privačių namų statybomis, leidimų išdavimu.

Spėjama, kad panevėžiečiai būdavo priversti duoti kyšius tiek aplinkosaugininkams, tiek ir valdininkams dėl reikalavimų turėti begales leidimų bei gauti aibę parašų.

Nepatvirtintais duomenimis, „Panevėžio plano” vadovas Ričardas Dobrovolskas, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, galėjo siekti palankaus aplinkosaugininkų vertinimo, rengiant gyvenamųjų namų detaliuosius planus.

Pajūryje – švaru?

Vienos svarbiausių naujas gyvenamųjų namų statybas derinančių institucijų – Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) – vadovas Kęstutis Šiliauskas „Vakarų ekspresui” sakė nebijantis STT reido.

„Tegul beldžiasi į mūsų duris. Jei belsis, tai pasibels. Aš nebijau. Miegu ramiai”, – sakė aplinkosaugininkas, kuris KRAAD dirba nuo 1992 metų.

Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos, kuriai pavaldus KRAAD, viršininkas Artūras Daubaras teigė nepamenantis nė vieno atvejo, kad galimais kyšininkais STT būtų įvardyti Klaipėdos aplinkosaugininkai.

„Jei kas buvo, tai jau nebeįmanoma atkasti. Žinoma, pajūryje yra ypač daug interesų ir ypač daug pagundų nusižengti”, – pripažino jis ir paminėjo prieš penketą dienų iš STT gavęs pažymą apie save patį.

„Ta pažyma buvo adresuota ir prezidentui Valdui Adamkui, ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. STT pranešė, kad aš nesu susijęs jokiais korupciniais ryšiais”, – mūsų dienraščiui sakė jis.

„Vakarų ekspresui” STT atstovai Vilniuje teigė, esą signalų apie galimą kyšininkavimą statybų versle pajūryje gaunama nuolat, atliekami tyrimai, tačiau jie gali būti dėl įvairių priežasčių nutraukiami.

„Pajūris, be abejo, yra padidintos rizikos zonoje, kalbant apie kyšininkavimo grėsmę statybų srityje. Todėl yra imamasi prevencinių priemonių. Atliekami operatyviniai tyrimai nebūtinai pasiekia tą stadiją, kai gali būti viešinami, todėl nėra teisinga teigti, kad Klaipėdos STT pareigūnai neatlieka savo darbo”, – sakė STT Viešųjų ryšių skyriaus atstovas Darius Jagminas.

Politikai – įtarūs

Mūsų dienraštis pasidomėjo, ar rinkėjai susitikimuose su Seimo nariais nepateikia įtarimų, neduoda signalų apie galimas korupcijos apraiškas, bandant gauti leidimus detaliesiems planams.

Parlamento Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Antanas Bosas tikina, kad aplinkosaugininkai mažiausiai susiję su statybomis.

„Jie arba derina leidimus, arba ne. Daugiausiai veikia savivaldybių bei apskričių administracijos. Žinoma, dabar, po skandalo Panevėžyje, reikėtų į Seimą išsikviesti aplinkosaugininkų vadovybę, tačiau esu ligoninėje. Iš savo rinkėjų nesu gavęs signalų, kad Klaipėdoje būtų kas nors panašaus, kaip Panevėžyje, kad reikalautų duoti kyšius”, – „Vakarų ekspresui” sakė A. Bosas ir pripažino, kad nė vienoje savivaldybėje nėra viskas švaru.

Klaipėdos rajone išrinktas Seimo narys Petras Gražulis pasakojo visai kitokias istorijas.

„Masiškai skundžiasi ir paprasti žmonės, ir verslininkai, tačiau viešai apie kyšininkavimą bijo kalbėti, nes nenori prarasti savo verslo, susijusio su statybomis. Dažniausiai kyšių reikalaujama norint pakeisti žemės paskirtį, gauti leidimus statyboms. Negeri dalykai vyksta ir tarp aplinkosaugininkų. Faktas, kad statybų versle kyšiai milžiniški ir neišvengiami, tačiau niekas nenori to atskleisti”, – teigė parlamentaras.

Anot Vaclavo Stankevičiaus, jam teko daugiausiai girdėti nusiskundimų dėl Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje dirbančių valdininkų veiksmų.

„Dėl to ne kartą esu kreipęsis į Seimo kontrolierę. Manau, kad daug dar visko bus ir Klaipėdoje – pasibels ir čia STT pareigūnai. Netikiu, kad čia viskas skaidru”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.