Studentų prašymai – ignoruojami

Būsimuosius diplomantus stebina studijų proceso nelankstumas.

Artėjant studijų universitete pabaigai, jaunuoliai susiduria su netikėtais sunkumais. Laisvai pasirenkamųjų dalykų siūlo ne kiekvienas fakultetas. Studentams tenka varstyti kabinetų duris ir tikėtis dėstytojų malonės, priimant į kitų fakultetų grupes.

Vargina paieškos

Klaipėdos universiteto suomių filologijos ketvirtakursė Inga, nuo semestro pradžios praėjus beveik mėnesiui, dar nėra tikra, kokį laisvąjį dalyką studijuos.

„Humanitarinių mokslų fakultetas laisvai pasirenkamųjų dalykų nesiūlo. Socialinių mokslų fakultete mūsų nepriima. Problema ta, kad būtinas šio dalyko egzaminas, o dažniausiai siūloma laikyti įskaitą. Jeigu nesutampa paskaitų laikas, dalyko rinktis irgi negali”, – sunkumus vardijo mergina.

Jos teigimu, dėstytojai nesivargina pagelbėti. Jie remiasi nusistovėjusia tvarka ir išimčių niekam nedaro.

Keičiama retai

KU studijų prorektorius prof. Vaidutis Laurėnas teigė, kad studentai laisvai pasirenkamuosius dalykus renkasi iš esamo tvarkaraščio. Problemų kyla neva tik tada, kai šie sumano studijuoti nuo specialybės nutolusius dalykus.

„Jeigu grupė jau suformuota, aišku, kad dėstytojas daugiau studentų nepriims. Nesutampant paskaitų laikui, galima bandyti tartis su tvarkaraščio administratoriumi. Nors vargu ar kuris dėstytojas sutiks keisti darbo laiką”, – suabejojo studijų prorektorius.

Pagal senato nustatytą tvarką studentai laisvai pasirenkamuosius dalykus gali rinktis iš visų tą semestrą universitete dėstomų dalykų.

Pasirinkimą turėtų nulemti dvi pagrindinės sąlygos. Už dalyką turi būti skiriama ne mažiau kaip du kreditai. Antra, privaloma atsiskaitymo forma – egzaminas. Negalintys suderinti šių reikalavimų jaunuoliai priversti ieškoti toliau.

Tingi ieškoti

Humanitarinių mokslų fakulteto dekano dr. Rimanto Balsio nuomone, studentams patiems neretai pritrūksta iniciatyvos.

„Jaunuoliai tingi paieškoti informacijos. Kiekviename fakultete iškabinti tvarkaraščiai, juos galima rasti ir interneto svetainėje. Be to, visada galima pavartyti studijų programų knygą, kur išsamiai išdėstyta visa reikalinga informacija apie privalomuosius ir laisvuosius dalykus”, – aiškino tvarką R.Balsys.

Jo nuomone, norint priimti sprendimą, reikia tik daugiau pasidomėti.

Dekanas pripažino, kad dažnai laisvojo dalyko nepasirenkama sutapus privalomųjų paskaitų laikui. „Tikrai yra tokių dėstytojų, kurie nepageidauja priimti į grupę daugiau studentų, nes vengia apsikrauti darbu. Pastariesiems tiesiog pasakoma, kad vietos jau nebėra. Tačiau kiekvienas dėstytojas privalo priimti net laisvuosius klausytojus”, – teigė humanitarinių mokslų daktaras.

Laukia staigmenos

Ketvirtojo kurso studentai susiduria ir su kitais sunkumais. Pradėjus skaičiuoti visų semestrų metu surinktus kreditus, kartais paaiškėja, kad jų trūksta.

KU Studentų sąjungos prezidentas Vitalijus Kondratas pabrėžė, kad ši problema ypač aktuali užsienio universitetuose studijavusiems žmonėms.

„Dažnai nesutampa užsienio universiteto ir KU kreditų skaičiavimo sistema. Todėl, grįžę iš studijų Europoje, studentai gali nemaloniai nustebti, sužinoję, kad kreditų jiems nepakanka”, – aiškino dažnai pasitaikančią situaciją V.Kondratas.

Svarbiausia, anot jo, susirūpinti tik grįžus, nes gali būti per vėlu.

Tenka mokėti

KU studijų skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Taurinskaitė patikino, kad problemų kyla tada, kai studentai užsinori gilintis į programoje nenumatytus dalykus.

„Siekiant įgyti bakalauro kvalifikacinį laipsnį, būtina surinkti ne mažiau kaip 160 kreditų. Norintis išklausyti kursą kitame fakultete studentas rašo prašymą. Už laisvai pasirenkamus dalykus papildomo mokesčio nėra. Tačiau jei dalykas neįeina į specialybės studijų programą, numatytas 86 Lt 25 ct mokestis už vieną kreditą”, – pasakojo V.Taurinskaitė.

Ji pripažino, kad studentai neretai nori mokytis kituose fakultetuose vien dėl įdomumo.

Kalbinti universiteto darbuotojai nesutiko, kad studijų organizavimo sistema nelanksti. Jų nuomone, patys studentai pageidavo turėti daugiau laisvės pasirenkant studijų dalykus. Todėl iškilus problemoms, atsakomybė tenka jiems patiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.