Lietuvos ekonomikos konkurencingumas smuko

Lietuva pagal ekonomikos konkurencingumo indeksą šiemet užleido turėtas pozicijas ir iš 34-os vietos smuktelėjo į 40-ą poziciją pasaulyje.

Pasaulio ekonomikos forumo paskelbtame 125 valstybių sąraše didžiausią konkurencingumo indeksą šiemet turi Šveicarija, antrąją ir trečiąją vietas dalijasi atitinkamai Suomija ir Švedija.

Prasčiausiai šiemet įvertintos Čadas, Burundis ir Angola.

Iš naujųjų Europos Sąjungos (ES) narių aukščiausią – 25 vietą šiemet užima Estija, po jos seka Čekija (29), Slovėnija (33 vieta), Latvija (36), Slovakija (37) ir Malta (39).

Žemiau nei Lietuva iš naujųjų ES šalių yra tik Vengrija (41), Kipras (46) ir Lenkija (48).

Iki šiol Pasaulio ekonomikos forumas skelbė konkurencingumo augimo indeksą, kuris buvo nustatomas įvertinant 35 veiksnius. Nuo praėjusių metų pradėtas skaičiuoti pasaulio konkurencingumo indeksas, įvertinantis 90 veiksnių.

Pagal konkurencingumo augimo indeksą Lietuva pernai užėmė 43 vietą.

Šalių augimo konkurencingumo indeksas nustatomas Pasaulio ekonomikos forumo tyrimo metu, apklausiant verslo lyderius ir vertinant ekonominį konkurencingumą pagal technologijų, valstybės institucijų darbo kokybės ir makroekonominės aplinkos kriterijus.

Lietuvoje prasčiausiai įvertintos sveikatos apsaugos ir pradinio lavinimo sistemos – jos yra 70-oje vietoje iš 125. Geriausiai įvertinta šalies makroekonominė aplinka – 41 vieta bei technologijos – 44 vieta.

Pagal studentų ir mobiliojo ryšio abonentų skaičių šalis užima 11 vietą, o pagal atlyginimo nustatymo galimybes, apmokėjimo ir produktyvumo rodiklį – 15 vietą.

Pagrindinės kliūtys, trukdančios verslui Lietuvoje, yra darbuotojų samdymas ir atleidimą reguliuojantys įstatymai, politikų populizmas priimant sprendimus bei įstatymai, ginantys smulkiųjų akcininkų interesus.

Pagal policijos darbo patikimumą ir teismų nepriklausomumą Lietuva yra 76 vietoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.